Ελλάδα

"Φρένο" ΣτΕ στην απομάκρυνση της Διοικούσας Επιτροπής της Ευαγγελιστρίας της Τήνου

photo: ΑΠΕ photo: ΑΠΕ
Η Διοικούσα Επιτροπή του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελίστριας Τήνου στράφηκε κατά της τροπολογίας που ψηφίσθηκε στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία έληγε η θητεία της στις 30 Ιουνίου 2018, και δικαιώθηκε με το αιτιολογικό της ανεπανόρθωτης βλάβης τόσο στους ίδιους όσο και στη λειτουργία του Ιερού Ιδρύματος.

Στα μέλη της επιτροπής που στράφηκε κατά της τροπολογίας, συμπεριλαμβάνονται ο Μητροπολίτης Σύρου και Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελίστριας Τήνου κ.Δωρόθεος και ακόμη τέσσερα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής.

Οι αιτούντες στήριξαν το σκεπτικό τους σε δύο άξονες.Πρώτον, ότι η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση είναι αντισυνταγματική, καθώς αντίκειται στο ατομικό δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας, με το οποίο συνδέεται άρρηκτα ο θρησκευτικός χαρακτήρας του Ιδρύματος, αλλά και όσον αφορά τις συνταγματικές αρχές της συνέχειας των δημοσίων υπηρεσιών. Και δεύτερον ότι η ξαφνική και πρόωρη λήξη της (τριετούς) θητείας τους θα δημιουργούσε την πεπλανημένη εντύπωση στην τοπική κοινή γνώμη ότι υπέπεσαν σε σφάλματα που οδήγησαν στην απομάκρυνσή τους. 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε το αίτημα προσωρινής διαταγής όσον αφορά τη διεξαγωγή αρχαιρεσιών για την ανάδειξη της νέας Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος, κάτι που σημαίνει ότι οι αρχαιρεσίες θα γίνουν κανονικά στις 22 Ιουλίου 2018.