Ελλάδα

Φωτιά στο Μάτι: 10 ημέρες μετά την τραγωδία αναζητούνται ευθύνες - 80 ταυτοποιημένοι νεκροί

Photo: αρχείο Dikaiologitika News Photo: αρχείο Dikaiologitika News
Δέκα ημέρες μετά την φονική πυρκαγιά που άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς και ο κατάλογος των θυμάτων αυξάνεται συνεχώς. Αναζητούνται ακόμα ευθύνες για την τραγωδία ενώ ο αριθμός των τευτοποιημένων νεκρών έφτασε τους 80.  

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, ο αριθμός των ταυτοποιημένων νεκρών ανέρχεται στους 76. Σε αυτούς προστίθεται ο αριθμός τεσσάρων ατόμων οι οποίοι κατέληξαν νοσηλευόμενοι σε νοσοκομεία της Αττικής, με αποτέλεσμα οι νεκροί να ανέρχονται επισήμως σε 80.

Οι αγνοούμενοι, υπολογιζόμενοι με βάση την υποβολή επισήμων δηλώσεων από τα οικεία τους πρόσωπα, ανέρχονται σε οκτώ άτομα.

Σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εξακολουθούν να νοσηλεύονται 11 άτομα. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, πρόκειται για 6 ασθενείς στον Ευαγγελισμό, 2 ασθενείς στο ΚΑΤ, 2 ασθενείς στο Θριάσιο και μία ασθενή στο «Γ. Γεννηματάς». Ο κατάλογος με τους εγκαυματίες στα νοσοκομεία περιλαμβάνει το τελευταίο 48ωρο 43 ενήλικες και ένα παιδί που νοσηλεύεται με εγκαύματα στο Παίδων «Αγία Σοφία».

Πόλεμος ευθυνών πάνω από τα πτώματα

Από τις 19:08, ο υπουργός Ναυτιλίας και Ναυτιλιακής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε «ασφαλή πληροφορία» για την ανάσυρση σορών θυμάτων από την φονική πυρκαγιά από τα πληρώματα 11 σκαφών από το Λιμενικό Σώμα που είχαν προσεγγίσει το λιμάνι της Ραφήνας.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και η φυσική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής γνώριζαν από τις 19:08 την ύπαρξη νεκρών στο Μάτι, σχεδόν 4,5 ώρες πριν από την «τηλεοπτική» σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, και στις 22:30 είχε πιστοποιήσει από… κοντά το «αληθές» της πληροφορίας και όχι όταν έφυγαν οι κάμερες από το ΣΕΚΥΠΣ, όπως υποστήριζαν χθες κυβερνητικά στελέχη. Επισημαίνεται ότι σε αυτή τη σύσκεψη δεν συμμετείχαν εκπρόσωποι του υπουργείου Ναυτιλίας ή αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής. Από το ίδιο έγγραφο-ντοκουμέντο προκύπτει ότι στις 05:25 τα ξημερώματα της 24ης Ιουλίου 2018 είχαν διασωθεί περισσότεροι από 700 πολίτες και περισυλλεγεί 11 σοροί θυμάτων.

Σημειώνεται ότι ο πρώτος νεκρός εντοπίστηκε από άνδρες της ΕΜΑΚ στο Μάτι στις 21:44. Εως τις 23:40, ο αριθμός των θυμάτων που είχαν εντοπιστεί είχε φθάσει τους 4.

Τη συγκεκριμένη ώρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στο κέντρο επιχειρήσεων μαζί με συναρμόδιους υπουργούς, με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρη Τερζούδη και τον υπαρχηγό Επιχειρήσεων Βασίλη Ματθαιόπουλο να τον ενημερώνουν ότι «το ενεργό μέτωπο στο Μάτι είναι σε ύφεση» και καίνε μερικά σπίτια… Τα μεσάνυχτα οι σοροί που είχαν βρεθεί είχαν φθάσει τους 16.

Το συντονιστικό συγκλήθηκε στις 20:30 ενώ ήδη από τις 19:08 υπήρχαν οι πρώτοι νεκροί.

Σύμφωνα με το έγγραφο από τα πρακτικά του συντονιστικού οργάνου προκύπτει ότι η υπεύθυνη πολιτικής προστασίας στην περιοχή από την Περιφέρεια δεν είχε καν εικόνα για την περιοχή η οποία θα έπρεπε να εκκενωθεί.

ΙΣΑ: Να αποδοθούν εγκληματικές ευθύνες

Την ίδια στιγμή ολοένα και πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς αλλά και για την μετέπειτα διαχείριση των συνεπειών της.

Χθες ο Ιάτρικός Σύλλογος Αθηνών ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέα προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τη φονική πυρκαγιά.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ, ο ΙΣΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έγιναν εγκληματικές παραλείψεις, τόσο τις πρώτες κρίσιμες ώρες της τραγωδίας, όσο και κατά τη διαχείρισή της τα επόμενα 24ωρα.

Ακόμη, σε ανακοίνωση ο Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για σοβαρά επιχειρησιακά λάθη και παραλείψεις από τους αρμόδιους φορείς που συνετέλεσαν στην έκταση της τραγωδίας. «Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μέλη του ΙΣΑ που έσπευσαν εθελοντικά να βοηθήσουν, μας κατήγγειλαν, την παντελή απουσία των αρμόδιων φορέων ακόμα και στο συντονισμό των εθελοντικών ομάδων», αναφέρει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, ο ΙΣΑ εκτιμά ότι υπήρξε εγκληματική καθυστέρηση, στην ενημέρωση των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν, καθώς και των εθελοντών, για τους κινδύνους που διατρέχει η υγεία τους και τα μέτρα που πρέπει να λάβουν για την προστασία τους.