Ελλάδα

Μέχρι 19 Ιανουαρίου οι προτάσεις της Επιτροπής για την ψήφο των Ελλήνων εξωτερικού

Μέχρι 19 Ιανουαρίου οι προτάσεις της Επιτροπής για την ψήφο των Ελλήνων εξωτερικού
Πραγματοποιήθηκε σήμερα, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής για την ψήφο των Ελλήνων εξωτερικού.

Η Επιτροπή, τη σύσταση της οποίας προβλέπει ο «Κλεισθένης Ι» και θα πρέπει να παρουσιάσει τις προτάσεις της μέχρι τον Ιανουάριο του 2019 και στη συνέχεια θα ακολουθήσει διακομματική διαβούλευση.

«Είμαστε αποφασισμένοι, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, να σπάσουμε την αρνητική παράδοση του παρελθόντος, μακριά από αντιπαραθέσεις μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και να δώσουμε δίκαιη και βιώσιμη λύση σε ένα κρίσιμο θέμα που απασχολεί έναν πολύ μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας».

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα που απασχολεί διαχρονικά την πολιτεία και τη δημόσια συζήτηση. Απέκτησε, όμως, ακόμη μεγαλύτερη σημασία τα τελευταία χρόνια της κρίσης όπου δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, ιδίως από τις νεότερες γενιές αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό.

Σημείωσε ότι «είναι χρέος μας να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο ώστε να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα συμμετοχής αυτών των ανθρώπων στην πολιτική ζωή και τα δημόσια πράγματα της χώρας μας και να ενισχύσουμε τους δεσμούς τους με την Ελλάδα.

Για τον σκοπό αυτή η Κυβέρνηση προχώρησε στη συγκρότηση, για πρώτη φορά, αυτής της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων προκειμένου να εξετάσει σε βάθος το ζήτημα και να εισηγηθεί τις βέλτιστες δυνατές λύσεις με βάση τις επιταγές του Συντάγματος. Οφείλω επίσης να τονίσω ότι η επιτροπή αυτή δεν είναι φόρουμ διαλόγου χωρίς καμία δέσμευση. Είναι μια συνεκτική ομάδα εργασίας με αυστηρό χρονοδιάγραμμα που καλείται να παρουσιάσει το πόρισμά της το αργότερο εντός πέντε μηνών. Επειδή ωστόσο η επόμενη χρονιά, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι μια εκλογική χρονιά, ο στόχος μας είναι η επιτροπή να ολοκληρώσει πιο γρήγορα τις εργασίες της και να καταλήξει στα συμπεράσματά της εντός του Ιανουαρίου του 2019. Φυσικά το πόρισμα αυτό θα τεθεί εκ νέου σε πλατύ διακομματικό διάλογο προκειμένου ύστερα να προχωρήσουμε συντεταγμένα ως Πολιτεία στη λύση με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση».

Να σημειωθεί ότι πρόεδρος της Επιτροπής έχει οριστεί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστα Πουλάκη, ενώ συμμετέχουν ο ειδικός γραμματέας Ιθαγένειας, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, ο γενικός διευθυντής Απόδημου Ελληνισμού, Μιχάλης Κόκκινος, ο εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη, Μιχάλης Τσαπόγας, ο γενικός διευθυντής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών, Θόδωρος Οικονόμου, η γενική διευθύντρια Οικονομικών & Διοικητικής Υποστήριξης του ίδιου υπουργείου, Γεωργία Βαλατσού, οι καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος, Νομικής, Σπύρος Βλαχόπουλος και Πολιτικών Επιστημών, Δημοσθένης Δώδος, η πολιτικός επιστήμονας & συνεργάτης του κ. Πουλάκη, Δανάη Κολτσίδα, ο καθηγητής Εκλογικής Κοινωνιολογίας, Ηλίας Νικολακόπουλος και ο καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής, Δημήτρης Χριστόπουλος.