Ελλάδα

Αντιμετώπιση πλημμυρών, χιονοπτώσεων και σεισμών

photo: ΑΠΕ photo: ΑΠΕ
Οι δράσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από πλημμύρες, χιονοπτώσεις και σεισμό καθώς και ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου συζητήθηκαν σήμερα κατά την τακτική συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.

Τη συνεδρίαση συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Πέτρος Φιλίππου ο οποίος και έκανε μια συνοπτική αναφορά στην αντιπυρική περίοδο και στα συμβάντα στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, εστιάζοντας στην καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στο Μάτι.

Αναφέρθηκε στην ανταπόκριση της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας η οποία συνέδραμε το Πυροσβεστικό Σώμα με υδροφόρες και εκσκαφικά μηχανήματα, όπως και στα μέτρα στήριξης των πληγέντων που έχουν εξαγγελθεί και υλοποιούνται από πλευράς κυβέρνησης. μίλησε επίσης για τις ενέργειες που έγιναν από την πλευρά της Περιφέρειας (Δ/νση Πολιτικής Προστασίας), αναφορικά με τα μηχανήματα που διατέθηκαν για αποκατάσταση και άρση επικινδυνοτήτων καθώς και καθαρισμούς ρεμάτων. Συνολικά υπογράμμισε έχουν οριστεί έξι εργολαβίες με δαπάνη γύρω στα 900.000 ευρώ (από 26/07/2018 έως και σήμερα).

Σχετικά με τον συντονισμό των αρμόδιων φορέων και τις αναγκαίες ενέργειες πριν από κάθε συμβάν κατά την τρέχουσα χειμερινή περίοδο, ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους ότι εκτελούνται έργα ή πρόκειται να εκτελεστούν από τη διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής. Ενδεικτικά, για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων ανέφερε: τον καθαρισμό ρεμάτων, την ολοκλήρωση του καθαρισμού και τη συντήρηση φρεατίων υδροσυλλογής - συνδετήριων αγωγών μέχρι το τέλος του έτους, αντιπλημμυρικά έργα που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη ή αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα στους δήμους Κρωπίας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Διονύσου, Παλλήνης και εκπόνηση μελετών αντιπλημμυρικής προστασίας σε περιοχές που αντιμετωπίζουν πλημμυρικά φαινόμενα.

Για την αντιμετώπιση χιονοπτώσεων, ανακοίνωσε ότι υπάρχουν ήδη ανάδοχοι στις εργολαβίες αποχιονισμού που θα εκτελεστούν από τη διεύθυνση Διαχείρισης Μητροπολητικών Υποδομών σε συνεργασία με τη διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Αντιπεριφέρειας, καθώς και μητρώο ιδιωτικών μηχανημάτων από την Πολιτική Προστασία. Σημείωσε ότι τα μηχανήματα έργου που διαθέτει η Αντιπεριφέρεια έχουν παραχωρηθεί σε δήμους, ενώ υπάρχει επαρκής ποσότητα αλατιού στις αποθήκες της Περιφέρειας

Τέλος, για την αντισεισμική προστασία τόνισε ότι έχουν καταγραφεί ανά δήμο όλοι οι χώροι καταφυγής σε περίπτωση σεισμού και επεσήμανε την αναγκαιότητα επικαιροποίησης των σημείων συγκέντρωσης των πολιτών σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών όλων των δήμων.