Ελλάδα

Τσελέντης για σεισμό στη Ζάκυνθο: Ίσως να μην ήταν ο κύριος μετασεισμός - Το νησί μετακινήθηκε 5 εκατοστά

photo: αρχείο Dikaiologitika photo: αρχείο Dikaiologitika
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, σε ανάρτησή του στο Facebook, ανέφερε πως η σεισμική ακολουθία μπορεί να κρατήσει και μήνες ολόκληρους στη Ζάκυνθο. 

Σημείωσε, ωστόσο, πως μπορεί αφενός να μειωθεί ο αριθμός των σεισμών αλλά τα μεγέθη τους θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα. 

Προσθέτει επίσης, ότι «είναι νωρίς ακόμα να πούμε ότι ο μετασεισμός των 5,6 Ρίχτερ υπήρξε ο κυρίως μετασεισμός και είναι υπαρκτή η πιθανότητα να έχουμε και άλλους της ίδιας τάξης μεγέθους τους επόμενους μήνες». 

Αναφορικά, δε, με το πόσο μετακινήθηκε το νησί τονίζει ότι δεν ισχύει η αρχική εκτίμηση των 3 εκατοστών καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία η διαφορά αγγίζει τα 5 εκατοστά.

Δείτε αναλυτικά την ανάρτηση: 

«Η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται κανονικά και αναμένεται να διαρκέσει με σταδιακά ελαττούμενη συχνότητα εμφάνισης μετασεισμών (αριθμός μετασεισμών ανά μέρα) ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΩΝ.

Είναι νωρίς ακόμα να πούμε ότι ο 5,6 υπήρξε ο κυρίως μετασεισμός και είναι υπαρκτή η πιθανότητα να έχουμε και άλλους της ίδιας τάξης μεγέθους ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ.

Σημερινή ανάλυση των GPS δεδομένων μας έδειξε ότι η πόλις της Ζακύνθου μετατοπίστηκε περίπου ΝΔ 5cm και όχι 3cm όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Το Κερί σίγουρα μετατοπίστηκε περισσότερο αλλά δεν έχουμε σχετικό όργανο στη περιοχή. Αξιοσημείωτο είναι ότι η πόλις του Πύργου μετατοπίστηκε προς τα ΔΥΤΙΚΑ κατα 1,7cm. ΜΕΧΡΙΣ ΣΤΙΓΜΗΣ τα δίκτυά μας δεν δείχνουν μετανάστευση των επικέντρων προς άλλο κοντινό ρήγμα». 

tselentis