Ελλάδα

Σεισμός στην Ζάκυνθο: Τι έδειξαν για τα κρατικά κτίρια οι αυτοψίες της ΚΤΥΠ

Σεισμός στην Ζάκυνθο: Τι έδειξαν για τα κρατικά κτίρια οι αυτοψίες της ΚΤΥΠ
Αυτοψίες και ελέγχους σε 128 στατικώς ανεξάρτητα κτίρια εκπαίδευσης, υγείας και δικαιοσύνης πραγματοποίησε το κλιμάκιο ελεγκτών-μηχανικών της ΚΤΥΠ ΑΕ το οποίο, με απόφαση της Διοίκησης και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μετέβη στην Ζάκυνθο στις 28/10/2018.

Συγκεκριμένα, από τις 28/10/2018 έως και τις 30/10/2018 πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι στα παρακάτω κτιριακά συγκροτήματα, η πλειονότητα των οποίων αποτελούνται από πέραν του ενός στατικώς ανεξάρτητα κτίρια:

· Σε 56 κτιριακά συγκροτήματα Α’θμιας Εκπαίδευσης

· Σε 11 κτιριακά συγκροτήματα Β’θμιας Εκπαίδευσης

· Στο ΕΕΕΕΚ Ζακύνθου

· Στο κτίριο που στεγάζεται η Διεύθυνση Α’θμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου

· Στο Ο.Δ.Α. Ζακύνθου

· Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

· Στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου

· Στο Νοσοκομείο Ζακύνθου

· Στο Δικαστικό Μέγαρο Ζακύνθου

Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι 78 στατικώς ανεξάρτητα κτίρια, καθώς και 48 στατικά ανεξάρτητα κτίρια, είναι κατάλληλα προς χρήση. Μόνο σε δυο στατικώς ανεξάρτητα κτίρια που αφορούν στο Νηπιαγωγείο Αμπελοκήπων και στο 6/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Παντοκράτορα, εντοπίστηκαν φθορές που απαιτούν παρέμβαση, χωρίς να απαιτείται η διακοπή λειτουργίας των σχολείων.

Τα Δελτία Α’θμιας μετασεισμικής αυτοψίας και το συμπληρωματικό υπόμνημα, στο οποίο αναφέρονται οι ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν για την επιδιόρθωση των κτιρίων, διαβιβάστηκαν στο Δήμο Ζακύνθου και στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου.