Ελλάδα

«Μαϊμού» οι εκπτώσεις της «Black Friday» στην Ελλάδα - Τι να προσέξετε στις αγορές σας

«Μαϊμού» οι εκπτώσεις της «Black Friday» στην Ελλάδα - Τι να προσέξετε στις αγορές σας
Μία ανάσα από την περιβόητη «Black Friday» κι ενώ οι περισσότεροι στην Ελλάδα πιστεύουμε ότι είναι «λαχείο» για την τσέπη μας, η πραγματικότητα φαίνεται να διαφέρει κατά πολύ από αυτό.   

Αναλυτικότερα, αξίζει να επισημάνουμε πως ξεκίνησε ο θεσμός της «Black Friday» αλλά και ποια είναι τα ακριβή χαρακτηριστικά του. 

Στο εξωτερικό, λοιπόν, τα πράγματα λειτουργούν εντελώς διαφορετικά σε σχέση με τη χώρα μας. Στις ΗΠΑ κυρίως όπου κι είναι πιο διαδεδομένη η «Black Friday», οι εκπτώσεις ξεπερνούν το 50% και μπορούν να φτάσουν ακόμη και το ποσοστό του 70% ή και του 80%. Κύρια φιλοσοφία των καταστημάτων είναι να ξεστοκάρουν, γεμίζοντας όλο το μαγαζί κι όχι απλώς ένα - δύο ράφια με προϊόντα της προηγούμενης σεζόν. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν και νέα προϊόντα όπως το iPhone X για παράδειγμα, το οποίο μπορεί κανείς να το βρει σε τιμή εντυπωσιακά χαμηλή. 

Στην Ελλάδα, πάλι, οι καταστηματάρχες αντιλαμβάνονται πολύ διαφορετικά τη φιλοσοφία του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, περηφανεύονται για εκπτώσεις ύψους 20% ή το πολύ 50%. Αυτό συνεπάγεται, λοιπόν, πως η «Black Friday» δε διαφέρει σχεδόν καθόλου από τις υπόλοιπες ημέρες εκπτώσεων όπου τηρούνται οι αντίστοιχες μειώσεις στις τιμές των προϊόντων. 

Αναφορικά, δε,  με το ποια προϊόντα «μπαίνουν» σε έκπτωση στην Ελλάδα, αυτά δεν είναι άλλα από παλιά τεμάχια της προηγούμενης σεζόν ή ακόμη κι εκθεσιακά αποθέματα τα οποία ενδέχεται να έχουν ορισμένες βλάβες. Η καταναλωτική μανία που μας διακατέχει, λοιπόν, στην Ελλάδα φαίνεται μάλλον πως δεν είναι και τόσο δικαιολογημένη καθώς τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο μπορούμε να εξασφαλίσουμε προσφορές αντίστοιχες με εκείνες της πολυπόθητης «Black Friday». 

Τι πρέπει να προσέξετε στις αγορές σας

1) Επενδύστε χρόνο στη wishlist σας. Δεν αρκεί να αποφασίσετε πως θέλετε ένα κινητό ή ένα λάπτοπ –ιδανικά θα πρέπει να έχετε καταλήξει και σε ορισμένα μοντέλα που σας ενδιαφέρουν. Καθώς ο χρόνος που θα έχετε την Παρασκευή θα είναι αρκετά περιορισμένος για μία τόσο σημαντική αγορά, δεν θα πρέπει να πιεστείτε, αλλά να έχετε κάνει την έρευνά σας από πριν.

2) Μην περιμένετε το πρωί της Παρασκευής. Ήδη από το βράδυ της Πέμπτης πολλά on line καταστήματα θα ενεργοποιήσουν τις προσφορές τους.

3) Πέρα από την έρευνα στα μοντέλα που σας ενδιαφέρουν δείτε και τις προσφορές που ετοιμάζουν τα καταστήματα, μέσα από τις βιτρίνες, τα newsletter και τα site τους

4) Σε τι κατάσταση είναι η πιστωτική σας; Καλό θα είναι να το γνωρίζετε, ώστε να ξέρετε και τι περιθώριο έχετε για μεγαλύτερες αγορές.

5) Η Παρασκευή θα περάσει, οι αγορές σας θα μείνουν. Οπότε φροντίστε να τις έχετε κάνει από αξιόπιστα καταστήματα.

Μεταξύ άλλων, κινητά, laptop, gadgets, αλλά και βιβλία ή cd θα σε περιμένουν για να γιορτάσουμε όλοι μαζί της έναρξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου.