Ελλάδα

Πολικό ψύχος στην Βόρεια Ελλάδα - Έως και μείον 13 βαθμούς - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία

photo: Eurokinissi photo: Eurokinissi
Ισχυρός παγετός σημειώθηκε τις πρωινές ώρες του Σαββάτου στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, με τις θερμοκρασίες να θυμίζουν πολικές περιοχές, καθώς σε πολλές περιπτώσεις το θερμόμετρο έδειξε αρκετά κάτω από τους μείον δέκα βαθμούς Κελσίου.

Στους νομούς Φλώρινας, Ιωαννίνων, Γρεβενών και Κοζάνης καταγράφηκαν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo, οι οκτώ χαμηλότερες θερμοκρασίες σημειώθηκαν στο Βαρικό Φλώρινας (-12,8), στη Βωβούσα Ιωαννίνων (-11,7), στα Γρεβενά (-11,5), στην Αγία Κυριακή Ιωαννίνων (-11,2), στα Ιωάννινα (-10,9), στο Πληκάτι Ιωαννίνων (-10,7), στο Μεσόβουνο Κοζάνης (-10,6) και στη Βλάστη Κοζάνης (-10,5).

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής οι Δήμοι Νέας Προποντίδας και Πολυγύρου, καθώς και οι κοινότητες Αγίου Νικολάου, Ν. Μαρμαρά, Νικήτης, Μεταγγιτσίου, Συκέας, Σάρτης του Δήμου Σιθωνίας, οι δημοτικές ενότητες Αρναίας, Παναγιάς και Σταγείρων – Ακάνθου του Δήμου Αριστοτέλη, καθώς και οι κοινότητες Παλιουρίου και Αγίας Παρασκευής του Δήμου Κασσάνδρας.

Ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τους δήμους: -Ελασσόνας, Τεμπών και Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας -Πύλης και Μετεώρων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων -Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα και Μουζακίου της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και -Νοτίου Πηλίου και Ζαγοράς – Μουρεσίου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

Σε ό,τι αφορά την Κεντρική Μακεδονία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι δήμοι και δημοτικές ενότητες:

-Νέας Προποντίδας και Πολυγύρου -Αγίου Νικολάου, Ν. Μαρμαρά, Νικήτης καθώς και η Τοπική Κοινότητα Μεταγγιτσίου του δήμου Σιθωνίας -Αρναίας, Παναγιάς και Σταγείρων – Ακάνθου (δήμος Αριστοτέλη) -Παλιουρίου και Αγίας Παρασκευής (της δημοτικής ενότητας Παλλήνης, δήμος Κασσάνδρας)

Στο σκοτάδι η Χαλκιδική

ωρίς φως παραμένει από το βράδυ της Παρασκευής (04/01) η Κασσάνδρα Χαλκιδικής με ολόκληρη την περιοχή να έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Συγκεκριμένα Φούρκα, Καλλάνδρα, Πευκοχώρι, Παλιούρι, Νέα Σκιώνη, Πολύχρονο δεν έχουν ρεύμα από τις 21:00 περίπου το βράδυ της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Γιάννη Γιώργο είναι αμφίβολο αν θα αποκατασταθεί το πρόβλημα μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, εξαιτίας των πολλαπλών βλαβών που έχουν προκύψει στο δίκτυο της ΔΕΗ.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης αντιμετωπίζει και η Βορειοανατολική Χαλκιδική. Περιοχές όπως η Ιερισσός, η Στρατονίκη και η Ουρανούπολη δεν έχουν ρεύμα. Ωστόσο τα προβλήματα αναμένεται να αποκατασταθούν τις επόμενες ώρες.