Ελλάδα

Δίπλωμα οδήγησης: Οι δοκιμασίες για τις εξετάσεις των οδηγών άνω των 74 ετών

Δίπλωμα οδήγησης: Οι δοκιμασίες για τις εξετάσεις των οδηγών άνω των 74 ετών
Ανακοίνωση από το υπουργείο Μεταφορών για τις διαδικασίες που αφορούν τις εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης για οδηγούς άνω των 74 ετών.

Για τις αιτήσεις ανανέωσης άδειας οδήγησης που κατατίθενται µετά την 31η Μαρτίου 2019 (καταληκτική ηµεροµηνία για τη χορήγηση βεβαίωσης παράτασης ισχύος της άδειας οδήγησης σύµφωνα µε τα διαλαµβανόµενα στην ανωτέρω ε’ σχετική) εφαρµόζονται τα οριζόµενα στην παρ. 5 του άρθρου 15 της ανωτέρω α’ σχετικής υ.α.

Οι ενδιαφερόµενοι οδηγοί άνω των 74 ετών εξετάζονται µε τα δικά τους οχήµατα.

Σε περίπτωση που το όχηµα που χρησιµοποιείται στη δοκιµασία προσόντων και συµπεριφοράς δεν ανήκει στον ενδιαφερόµενο, εφαρµογή έχει η παρ. 4 του άρθρου 8Α της α’ σχετικής, σύµφωνα µε την οποία, απαιτείται παραχώρηση του οχήµατος από τον ιδιοκτήτη του στον ενδιαφερόµενο µε υπεύθυνη δήλωση.

Επισηµαίνεται ότι, η ως άνω υπεύθυνη δήλωση φέρει υποχρεωτικά γνήσιο υπογραφής.

Σε περίπτωση που το όχηµα που χρησιµοποιείται στη δοκιµασία προσόντων και συµπεριφοράς ανήκει σε αποβιώσαντα και προσκοµίζεται από άτοµο που περιλαµβάνεται στους εγγύτερους συγγενείς του, απαιτείται η προσκόµιση της ληξιαρχικής πράξης θανάτου και πιστοποιητικού εγγυτέρων συγγενών.

Επισηµαίνεται ότι, κατά τη δοκιµασία προσόντων και συµπεριφοράς των οδηγών άνω των 74 ετών, από την Οµάδα Α της πίσω όψης (Τµήµα ΙΙΙ) του ∆ελτίου Εκπαίδευσης και Εξέτασης (∆.Ε.Ε.), δεν διενεργούνται οι ειδικές δοκιµασίες, εξαιρουµένων: του ελέγχου για την προετοιµασία του οχήµατος και επιπλέον, κατά την εξέταση µε δίκυκλο, του ελέγχου για τη χρήση κράνους και λοιπών προστατευτικών και του ελέγχου για τη λήψη µέτρων ασφαλείας κατά την έξοδο από το όχηµα, ή αντιστοίχως, κατά την εξέταση µε δίκυκλο, του ελέγχου για την ακινητοποίηση, στάθµευση δικύκλου και ασφαλή αποµάκρυνση από αυτό.

Αναφορικά µε τη βεβαίωση παράτασης ισχύος της άδειας οδήγησης: Υπενθυµίζεται, ότι, σύµφωνα και µε τα διαλαµβανόµενα στις ανωτέρω δ’ & στ’ σχετικές εγκυκλίους (κεφάλαια ∆ & Γ αντιστοίχως), σε περίπτωση που στον ενδιαφερόµενο έχει χορηγηθεί βεβαίωση παράτασης ισχύος της άδειας οδήγησης:

Η Υπηρεσία Μεταφορών & Επικοινωνιών αναγράφει τον αριθµό πρωτοκόλλου της στο ∆.Ε.Ε. κατά την έκδοσή αυτού ο ενδιαφερόµενος τη φέρει υποχρεωτικά µαζί του την ηµέρα της δοκιµασίας προσόντων και συµπεριφοράς και την επιδεικνύει στον εξεταστή προκειµένου να διενεργηθεί η εξέταση

Η προαναφερθείσα βεβαίωση ισχύει έως την ηµεροµηνία της δοκιµασίας προσόντων και συµπεριφοράς και παραδίδεται στον εξεταστή µετά το τέλος της εξέτασης, εξαιρουµένης της περιπτώσεως που αναφέρεται στο κεφάλαιο ∆ της ανωτέρω δ’ σχετικής.

Επισηµαίνεται, ότι, σε περίπτωση που δεν έχει χορηγηθεί βεβαίωση παράτασης ισχύος της άδειας οδήγησης, η Υπηρεσία Μεταφορών & Επικοινωνιών αναγράφει στο ∆.Ε.Ε., κατά τον προγραµµατισµό, τη φράση «∆εν έχει χορηγηθεί βεβαίωση παράτασης ισχύος της ά δειας οδήγησης».

Αυτονόητο είναι ότι, στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται προσκόµιση βεβαιώσεως κατά τη δοκιµασία προσόντων και συµπεριφοράς.

Στο παράρτηµα της παρούσας αναφέρονται τα προς έλεγχο από τον εξεταστή έγγραφα - δικαιολογητικά που φέρει µαζί του κατά τη δοκιµασία προσόντων και συµπεριφοράς ο ενδιαφερόµενος, καθώς και αυτά για τη νόµιµη κυκλοφορία του οχήµατος µε το οποίο διενεργείται η εξέταση.