Ελλάδα

Γιώργος Ντούρος: Το ίδιο το κράτος βάζει τρικλοποδιές στην Περιφέρεια

Γιώργος Ντούρος: Το ίδιο το κράτος βάζει τρικλοποδιές στην Περιφέρεια
Λόγο για υπαρκτά εμπόδια στην ανάπτυξη της Περιφέρειας Αττικής από το ίδιο το κράτος αναφέρει σε άρθρο του ο Γιώργος Ντούρος, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στις εκλογές 2019 με τον Γιάννη Σγουρό.

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πολύ ευρύτερος από αυτόν του "υποκαταστήματος" του κράτους. Αποτελεί την πλέον άμεση έκφραση δημοκρατίας, το πεδίο εκδήλωσης της λαϊκής βούλησης. Ευθύνη των Περιφερειών δεν είναι απλώς η κάλυψη ορισμένων θεμελιωδών βιοτικών αναγκών των κατοίκων τους αλλά και η εφαρμογή της αναπτυξιακής στρατηγικής προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Το γεγονός ότι οι τοπικοί φορείς είναι σε θέση να γνωρίζουν καλύτερα τα τοπικά προβλήματα, να αναπτύσσουν πρωτοβουλίες και πολιτικές καλύτερα προσαρμοσμένες στο τοπικό ενδογενές δυναμικό, συνηγορεί υπέρ της "εκ των κάτω" προσέγγιση που έχουμε ως παράταξη, μέσω της οποίας οι άμεσα ενδιαφερόμενοι συμμετέχουν στην λήψη αποφάσεων.

Ένα τέτοιο μοντέλο αυτοδιοίκησης είναι αυτό των Σκανδιναβικών χωρών. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στα συστήματα αυτά δεν δίνει έμφαση μόνο στην παροχή υπηρεσιών όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά δίνει εξίσου έμφαση στην αυτόνομη πολιτική λειτουργία του θεσμού και την συμβολή του στην τοπική δημοκρατία.

Δεν είναι λίγες οι φορές άλλωστε που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει υποστηρίξει πως οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της περιφέρειας είναι οι καλύτεροι διαμεσολαβητές μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πολιτών. Αυτό δεν συμβαίνει απλά επειδή οι φορείς της περιφέρειας έχουν πιο άμεση επαφή με τα προβλήματα του πολίτη. Συμβαίνει κυρίως επειδή στην περιφέρεια, αυτό που λαμβάνει υπόψιν ο πολίτης είναι το έργο μιας παράταξης και όχι η ικανότητα των υποψηφίων της να κονταροχτυπηθούν στα τηλεοπτικά πάνελ.

Το ερώτημα όμως είναι: Πως γίνεται να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της Περιφέρειας όταν το κράτος της βάζει συνεχώς τρικλοποδιές;

Ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε πρόσφατα δεσμεύει για άλλη μια χρονιά τα 320 εκ. ευρώ αποθεματικά της Περιφέρειας Αττικής, την στιγμή που οι δαπάνες της για τα επόμενα 5 χρόνια υπολογίζονται στα 626 εκ. ευρώ.

Ας είμαστε ειλικρινείς, όσο η περιφέρεια θα συνδέεται κομματικά με τους κυβερνώντες, είτε είναι ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα είτε η Νέα Δημοκρατία αργότερα, η περιφέρεια δεν θα προβάλει καμία σοβαρή αντίσταση στην δέσμευση των αποθεματικών της.

Η στάση της παράταξης «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» του Γιάννη Σγουρού με την οποία είμαι υποψήφιος, είναι ακριβώς αυτή η αντίσταση στον εκτροχιασμό των οικονομικών της Περιφέρειας Αττικής. Δεν μπορούμε, ούτε να επιτρέψουμε το πάγωμα έργων που θα αποτρέψουν καταστροφές όπως αυτές που ζήσαμε το καλοκαίρι ούτε να ρισκάρουμε με την χρεοκοπία της Περιφέρειας.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για τις περιφερειακές εκλογές στα eklogikanews.gr

Διαβάστε ακόμα:

Εκλογές 2019: Ποιοι δικαιούνται δωρεάν εισιτήρια από Golden Star, Zante, Fast Ferries κ.α

Εκλογές 2019: Τα δύο εκλογικά τμήματα και οι 4 κάλπες που πρέπει να ψηφίσουμε