Ελλάδα

Γιώργος Ντούρος: «Yπάρχει η δυνατότητα να πάμε την Περιφέρεια ένα βήμα πιο πέρα, ας το κάνουμε»

Γιώργος Ντούρος: «Yπάρχει η δυνατότητα να πάμε την Περιφέρεια ένα βήμα πιο πέρα, ας το κάνουμε»
Άρθρο για τον ρόλο της περιφέρειας στη ζωή των πολιτών έγραψε ο Γιώργος Ντούρος, υποψήφιος στην Περιφέρειας Αττικής με τον Γιάννη Σγουρό. Στο άρθρο του ο Γιώργος Ντούρος αναφέρεται στη μείωση των κερδών των επιχειρήσεων όταν χάνουν πελάτες λόγω της δυσκολίας εύρεσης πάρκινγκ.

Ένα ερώτημα που μου απηύθυναν πολλοί πολίτες καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είναι το εξής: «Ποιος είναι ο ρόλος της Περιφέρειας πέραν της πολιτικής προστασίας;». Δυστυχώς, ακόμα και αυτή η αρμοδιότητα έγινε γνωστή μετά τις τραγωδίες της περασμένης χρονιάς. Η απάντηση μου σε αυτό το ερώτημα είναι ότι, ο ρόλος της Περιφέρειας είναι κυρίως αναπτυξιακός. Το μεγαλύτερο μέρος τον ευρωπαϊκών κονδυλίων κατευθύνονται στις περιφέρειες προς αξιοποίηση, όχι στο εκάστοτε υπουργείο. Ως εκ τούτου, ο ρόλος που διαδραματίζει η Περιφέρεια στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών είναι εξίσου σημαντικός με αυτόν του κεντρικού κράτους.

Εξίσου σημαντικός, γιατί η ανάπτυξη των επιχειρήσεων δεν εξαρτάται μονάχα από τους φορολογικούς συντελεστές, αλλά και από πολλούς «πρακτικούς» παράγοντες. Ένα παράδειγμα είναι οι χώροι στάθμευσης των εμπορικών σημείων των δήμων. Στο Χαλάνδρι, στην Αγία Παρασκευή και τον Χολαργό, αυτό το πρόβλημα έχει γίνει τόσο συνηθισμένο, που πλέον περνά σχεδόν απαρατήρητο. Το πρόβλημα της στάθμευσης μπορεί να είναι φαινομενικά ένα πρακτικό ζήτημα, αν το κοιτάξουμε όμως διεξοδικότερα θα δούμε πως έχει και πολύ σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις.

Όταν μια οικογένεια που μένει σε άλλη περιοχή θελήσει να κάνει τα ψώνια της είτε στην αγορά του Χαλανδρίου, είτε σε αυτή της Αγίας Παρασκευής, προτού πάει θα συνυπολογίσει την μισή ώρα που θα ψάχνει για θέση πάρκινγκ. Όταν κάποιος που μένει στην Μεταμόρφωση ή την Κηφισιά θελήσει να πάει στα νυχτερινά μαγαζιά του Χολαργού, θα συνυπολογίσει τον εκνευρισμό που θα του δημιουργήσει η αναζήτηση πάρκινγκ.

Ποιες είναι οι οικονομικές επιπτώσεις; Τα καταστήματα αυτών των περιοχών περιορίζονται κυρίως σε ντόπιους πελάτες. Όσο καλό και να είναι το προϊόν που εμπορεύεται ένα κατάστημα, ο χωροταξικός σχεδιασμός του δημιουργεί εμπόδια. Για να το πούμε απλά: Η αναρχία που επικρατεί στις θέσεις πάρκινγκ περιορίζει την «πίτα» των καταστημάτων.

Η κατάρτιση του σχεδίου αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος αποτελεί αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής. Όταν λοιπόν οι δημότες του βορείου τομέα Αθηνών θα κληθούν να επιλέξουν Περιφερειάρχη θα πρέπει να λάβουν υπόψιν και τον ρόλο του στην ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων. Ο βασικός λόγος που ζητώ την ψήφο των πολιτών της Αττικής είναι αυτά τα επενδυτικά εμπόδια. Αυτά που βρίσκονται παντού και δυστυχώς από πολλούς θεωρούνται «ψιλά γράμματα». Αφού υπάρχει η δυνατότητα να πάμε την Περιφέρεια ένα βήμα πιο πέρα, ας το κάνουμε.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στα eklogikanews.gr