Ελλάδα

Με μπάνια γιορτάζουν οι χριστιανοί την γιορτή της Αναλήψεως - Δείτε τα έθιμα της χώρας μας

photo: eurokinissi photo: eurokinissi
Της Αναλήψεως, σήμερα 6 Ιουνίου, είναι η τελευταία μέρα που ψάλλεται το Χριστός Ανέστη και οι χριστιανοί το γιορτάζουν με πλήθος εθίμων.

Για τη σημερινή ημέρα, ο λαός έλεγε οτι έπρεπε να πάει στη θάλασσα για το πρώτο μπάνιο και να περάσει από σαράντα κύματα (εξού και η παροιμία «πέρασε από σαράντα κύματα»). Ο λόγος της βουτιάς, ήταν για θέματα τύχης, δηλαδή για να πάνε καλά οι επόμενοι μήνες.

Σύμφωνα πάντα με την παράδοση, την Πέμπτη της Αναλήψεως οι ψυχές των νεκρών που ήταν ελεύθερες να κυκλοφορούν στη γη πρέπει να γυρίσουν πίσω στον τόπο τους.

Ανήμερα της Αναλήψεως οι Καλαματιανοί κάνουν μπάνιο στη θάλασσα, στήνουν σούβλες με γουρουνοπούλες σε όλους τους δρόμους, και παίζουν γουρουνοπόλεμο.

Η παράδοση θέλει ακόμα οι πιστοί σε ορισμένα μέρη να γεμίζουν ένα μπουκάλι με θαλασσινό νερό που το φύλαγαν για φάρμακο σε πρηξίματα, δαγκώματα, διάφορους πόνους και το κακό μάτι.

Καθώς αυτή η μέρα σηματοδοτεί το κλείσιμο του κύκλου του Πάσχα οι ένοικοι των σπιτιών στα οποία έμειναν έμειναν δάφνες και λουλούδια από το Πάσχα πρέπει να τα κάψουν.

Στη Λήμνο ονομάζουν τη σημερινή γιορτή «Γαλατοπέφτη» (από το γάλα και την Πέμπτη), δεν πήζουν το γάλα, αλλά το μοίραζουν σε φίλους και γνωστούς.

Ένα άλλο έθιμο που σχετίζεται με το μπάνιο στη θάλασσα, είναι οι λουόμενοι να βρουν στα ρηχά της θάλασσας τη μαλλιαρή πέτρα.