Ελλάδα

Ανέπαφες συναλλαγές: Αυστηρότερη «ταυτοποίηση» για τις αγορές μέσω διαδικτύου - Οι αλλαγές που έρχονται από τις 14 Σεπτεμβρίου

Ανέπαφες συναλλαγές: Αυστηρότερη «ταυτοποίηση» για τις αγορές μέσω διαδικτύου - Οι αλλαγές που έρχονται από τις 14 Σεπτεμβρίου
Σε εφαρμογή τίθεται από τις 14 Σεπτεμβρίου ο νέος Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ανέπαφες συναλλαγές, ο οποίος εξειδικεύει συγκεκριμένες διατάξεις της ευρωπαϊκής Οδηγίας «για τις υπηρεσίες πληρωμών».

Όλες οι ανέπαφες συναλλαγές με χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες, έως του ποσού των 25 ευρώ οι οποίες μέχρι πρότινος εκτελούνταν χωρίς την καταχώρηση του κωδικού PIN σε τερματικό (POS), θα πραγματοποιούνται με όριο έως του ποσού των 150 ευρώ, σωρευτικά.

Μόλις το εν λόγω ποσό συμπληρωθεί, το όριο των 150 ευρώ θα μηδενίζεται.

Πρακτικά αυτό που αλλάζει είναι ότι καταργείται για λόγους ασφάλειας η δυνατότητα πραγματοποίησης απεριορίστων διαδοχικών ανέπαφων αγορών χωρίς την χρήση του κωδικού PIN.

Εάν δηλαδή ο Ευρωπαίος καταναλωτής κάνει ανέπαφες συναλλαγές, χωρίς χρήση ΡΙΝ, με συνολική αξία €150 και στη συνέχεια πραγματοποιήσει αγορά 22€, θα του ζητηθεί η καταχώρηση του ΡΙΝ στο μηχάνημα αποδοχής καρτών (POS).

Στη συνέχεια, θα μπορεί να συνεχίσει τις ανέπαφες συναλλαγές, χωρίς χρήση PIN εκ νέου, ξανά μέχρι το ποσό των €150.

Να σημειωθεί πως το όριο των €150 στις ανέπαφες συναλλαγές, χωρίς PIN, ισχύει μόνο σε χώρες εντός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.).

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ασφαλείας που φέρουν οι κάρτες με δυνατότητα εκτέλεσης ανέπαφων συναλλαγών ;

Οι διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας των Διεθνών Οργανισμών Πληρωμών Visa και MasterCard

Μια σειρά από ισχυρά χαρακτηριστικά ασφαλείας ενσωματωμένα σε κάθε κάρτα

Η σύγχρονη τεχνολογία ασφαλείας Chip & PIN