Ελλάδα

Δέκα χρόνια από το θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη

Δέκα χρόνια από το θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη
Πριν από δέκα χρόνια, στις 21 Δεκεμβρίου 2009, απεβίωσε ο Χρήστος Λαμπράκης, μετά από σπουδαία διαδρομή στο χώρο του Τύπου και του Πολιτισμού στην Ελλάδα.

Αναλαμβάνοντας το 1954 τη διεύθυνση του περιοδικού «Ο Ταχυδρόμος» και από το 1957 το τιμόνι των «ΝΕΩΝ» και του «Βήματος», υπήρξε ως επικεφαλής του «Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη» σταθερά προσηλωμένος στη δημοσιογραφική δεοντολογία και στα ιδεώδη της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Μόνιμη μέριμνά του ήταν η πλήρης και αντικειμενική ενημέρωση των αναγνωστών και η καλλιέργεια του επιπέδου των.

Το 1968 έλαβε τη «Χρυσή Πέννα Ελευθερίας» από τη Παγκόσμια Ομοσπονδία Εκδοτών για τη στάση του κατά της Δικτατορίας.

λλ1

Ο πολιτισμός ήταν η δεύτερη φύση του Χρήστου Λαμπράκη, ιδρυτικού μέλους του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» από το 1953 και προέδρου του από το 1977 έως το θάνατό του.

Δημιουργός του «Μεγάρου Μουσικής Αθηνών»,αλλά και του κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού «Ιδρύματος Λαμπράκη», απέδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τον τόπο και την πολυσχιδή ανάπτυξή του.

Στα 28 χρόνια λειτουργίας του, το «Ίδρυμα Λαμπράκη» έχει συμβάλλει στην αναβάθμιση των μορφωτικών ευκαιριών των Ελλήνων με το ερευνητικό και μελετητικό του έργο, σε τομείς που συνδέονται με την ανάπτυξη της χώρας, μέσω της δημιουργίας προγραμμάτων στον τομέα της παιδείας, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και την καλλιέργεια των λεγόμενων ήπιων δεξιοτήτων (softskills) στους μαθητές.

To «Ίδρυμα Λαμπράκη» θα τιμήσει την επέτειο των δέκα ετών από το θάνατο του ιδρυτή του, διοργανώνοντας επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Ο Χρήστος Δ. Λαμπράκης και η πρόσφατη Ιστορία» και παρουσιάζοντας ένα πλήρες και τεκμηριωμένο ηλεκτρονικό χρονολόγιο του βίου (1934-2009) και του έργου του Χρήστου Λαμπράκη.