Ελλάδα

Ιατροδικαστής στο Dikaiologitika News: «Η 63χρονη που πέθανε απ' το ψύχος ήταν εκτεθειμένη πολλές μέρες στο κρύο»

Μάκης Σιάρκος Μάκης Σιάρκος
Ιατροδικαστής στο Dikaiologitika News: «Η 63χρονη που πέθανε απ' το ψύχος ήταν εκτεθειμένη πολλές μέρες στο κρύο»
Ο Γιάννης Αιβατϊδης,ο ιατροδικαστής Κέρκυρας ο οποίος πιστοποίησε τον θάνατο της 63άχρονης μίλησε στο Dikaiologtika News για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή της η άτυχη γυναίκα.

Η χθεσινή ημέρα στιγματίστηκε από τους θανάτους συμπολιτών μας οι οποίοι έχασαν τη μάχη για τη ζωή είτε επειδή εκτέθηκαν στο σφοδρό κρύο είτε επειδή προσπάθησαν να προφυλαχθούν από αυτό χρησιμοποιώντας επικίνδυνα μέσα θέρμανσης.

«H 63χρονη γυναίκα ήταν ήδη ευάλωτη αφού έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια. Η επίσημη αιτία θανάτου της βέβαια έχει να κάνει με την επίδραση του ψύχους στα ζωτικά της όργανα» λέει στο Dikaiologtika News ο Γιάννης Αϊβατίδης, ιατροδικαστής Κέρκυρας.

H 63χρονη έμενε μόνη της, σε ένα μικρό σπίτι χωρίς θέρμανση, στην Εβραϊκή συνοικία, στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, στο κέντρο της πόλης.

Και πώς προκαλείται ο θάνατος από το ψύχος; «Από την παραπεταμένη έκθεση σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Το σπίτι της συγκεκριμένης γυναίκας ήταν παγωμένο, η ίδια δεν είχε θέρμανση, όπως μου είπε η Αστυνομία. Η θερμοκρασία εντός της οικίας της ήταν ίδια με την θερμοκρασία εκτός, 2- 3 βαθμοί Κελσίου το πολύ.

Στην ουσία ήταν σαν να κοιμάται έξω.Εικάζω ότι η άτυχη γυναίκα ήταν εκτεθειμένη σε αυτό το κρύο για πολλές ώρες ίσως μάλλον κι ολόκληρες ημέρες.

Ο θάνατος της λοιπόν προήλθε από υποθερμία λόγω ψύχους, μια κατάσταση κατά την οποία η λειτουργία όλων των ζωτικών οργάνων επιβραδύνεται μέχρι που σταματά τελείως. Υποθέτω ότι αυτό συνέβη ενώ εκείνη κοιμόταν».

Σε κάθε περίπτωση, οι θάνατοι ανθρώπων λόγω ψύχους είναι από τις πιο θλιβερές ειδήσεις που ακούμε μια κι αποκαλύπτουν την ενεργειακή φτώχεια που ακόμα μαστίζει πολλά ελληνικά νοικοκυριά.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα μήνα, τέσσερις μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε ένα δωμάτιο κτηνοτροφικής μονάδας στα Καλύβια Αττικής. Στην προσπάθεια τους να προστατευτούν από τις χαμηλές θερμοκρασίες, είχαν φτιάξει ένα αυτοσχέδιο μαγκάλι, από το οποίο φαίνεται ότι υπήρχε διαρροή υγραερίου.

Σήμερα, 10 Ιανουαρίου μια παρόμοια εξίσου τραγική είδηση σοκάρει το κοινό: ένα ζευγάρι από το Πακιστάν έχασε τη ζωή του από τις αναθυμιάσεις, σε διαμέρισμα στο πέμπτο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Βίκτωρος Ουγκώ στο Μεταξουργείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αναθυμιάσεις προκλήθηκαν από διαρροή σόμπας υγραερίου που είχαν ανάψει για να ζεσταθούν.Τον άνδρα και τη γυναίκα ηλικίας περίπου 50 ετών βρήκαν χωρίς τις αισθήσεις τους τα τρία τους παιδιά ηλικίας 7, 11 και 17 ετών που κοιμόντουσαν σε διπλανό δωμάτιο. Όταν ξύπνησαν το πρωί βρήκαν νεκρούς τους γονείς τους.