Ελλάδα

Καρέ - καρέ οι επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ στις καταλήψεις στο Κουκάκι

photo: Eurokinissi photo: Eurokinissi
Αργά το βράδυ του Σαββάτου ολοκληρώθηκαν διαδοχικές επιχειρήσεις της Αστυνομίας σε καταλήψεις σε δύο κτίρια στο Κουκάκι που το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ανακατέλαβαν αντιεξουσιαστές, μόλις τρεις εβομάδες μετά την εκκένωσή τους από την ΕΛΑΣ.

Πρώτα ξεκίνησε αργά το απόγευμα η επιχείρηση στο κτίριο επί της οδού Ματρόζου στο Κουκάκι, όπου οι αστυνομικοί άνοιξαν με τροχό την πόρτα του οικήματος στο οποίο είχε γίνει ανακατάληψη και εισέβαλαν στο εσωτερικό του. 

Εκεί συνέλαβαν πέντε άτομα: τρεις άνδρες και δύο γυναίκες, ενώ μεταξύ αυτών είναι ένα ανήλικο παιδί. Άλλες οκτώ συλλήψεις έγιναν στη δεύτερη κατάληψη, στο κτίριο επί της οδού Παναιτωλίου στην ίδια περιοχή: Τρεις άνδρες και πέντε γυναίκες. Παράλληλα, η αστυνομία προχώρησε σε εννέα προσαγωγές.

Όλοι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Κρατική Ασφάλεια. Σύμφωνα με ενημέρωση από την αστυνομία στις δύο επιχειρήσεις για την εκκένωση των κτιρίων τραυματίσθηκαν συνολικά έξι αστυνομικοί.

Η αστυνομική επιχείρηση στη Ματρόζου

Οι αστυνομικοί άνοιξαν με τροχό την πόρτα του οικήματος στο οποίο είχε γίνει ανακατάληψη και εισέβαλαν στο εσωτερικό του, όπου συνέλαβαν πέντε άτομα.

Οι καταληψίες πετούσαν στους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. τσιμεντόλιθους, ξύλα και μπογιές εναντίον των αστυνομικών που προστατεύονταν με τις ασπίδες ενώ χρησιμοποίησαν ειδικά λέιζερ για να τυφλώνουν τους νεαρούς προκειμένου να μην μπορούν να πετούν αντικείμενα.

koykaki συλληψεις καταληψη ματροζου

Άνδρες της ΕΚΑΜ, λίγο πριν από τις 8 το βράδυ, κατάφεραν τελικά και έσπασαν την είσοδο. Μπήκαν στο υπό κατάληψη κτήριο της οδού Ματρόζου, έπειτα από εντολή Εισαγγελέα, για να το εκκενώσουν ξανά.

κουκακι καταληψη ματροζου συλληψεις ντου ΕΛΑΣ

Εκκένωση-εξπρές στην Παναιτωλίου

Αμέσως μετά την επιχείρηση στη Ματρόζου, οι άνδρες της ΕΚΑΜ κατευθύνθηκαν στο δεύτερο κτίριο στο Κουκάκι, στην οδό Παναιτωλίου 21. 

Σε οκτώ συλλήψεις, πέντε γυναίκες και τρεις άνδρες, προχώρησε η αστυνομία κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για εκκένωση του κτιρίου, το οποίο είχε ανακαταληφθεί λίγες ώρες νωρίτερα.

Η συγκεκριμένη αστυνομική επιχείρηση ολοκληρώθηκε στις 21:30, ενώ διενεργήθηκε με την παρουσία εισαγγελέα, όπως και αυτή που έγινε στην οδό Ματρόζου, στην ίδια περιοχή.

traymaties αστυνομικοι

Τραυματίστηκαν αστυνομικοί κατά την επιχείρηση

Τουλάχιστον έξι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ τραυματίστηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης ανακατάληψης της Ματρόζου, το βράδυ του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι δύο από τους έξι αστυνομικούς έχουν κατάγματα σε διάφορα μέρη του σώματος.

Οι τραυματισμοί των αστυνομικών έγιναν κατά την προσπάθεια τους να ανοίξουν την είσοδο της κατάληψης, ενώ ταυτόχρονα δέχονταν δεκάδες αντικείμενα από τους καταληψίες στα κεφάλια τους από τις ταράτσες των κτιρίων.

συλληψη γυναικων καταληψη κουκακι

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Στις 20:30 έληξε επιχείρηση δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας για την εκκένωση κτιρίου, πρώην κατάληψης στην οδό Ματρόζου στο Κουκάκι, που είχε για μερικές ώρες παραβιασθεί.

Συνελήφθησαν 3 άνδρες και 2 γυναίκες, 5 στο σύνολο εκ των οποίων ένα ανήλικο άτομο. Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν 9 προσαγωγές.

Στις 21:30 έληξε και δεύτερη επιχείρηση δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας για την εκκένωση κτηρίου, πρώην κατάληψης στην οδό Παναιτωλίου στο Κουκάκι, που είχε για μερικές ώρες παραβιασθεί.

Συνελήφθησαν 5 γυναίκες και 3 άνδρες.

Αυτονόητα, οι επιχειρήσεις διενεργήθηκαν με παρουσία εισαγγελέα.

κατάληψη ματροζου αστυνομικός

Πώς έγινε η ανακατάληψη

Οι αντιεξουσιαστές στην οδό Ματρόζου ανέβηκαν στον πρώτο όροφο του κτιρίου όπου έσπασαν ένα παράθυρο και προχώρησαν στην ανακατάληψη ενώ στην οδό Παναιτωλίου εικάζεται ότι ανέβηκαν χρησιμοποιώντας σκάλα.

Επί τόπου μετέβησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που προχώρησαν σε αποκλεισμό της περιοχής ενώ έγιναν προσαγωγές αλληλέγγυων που είχαν συγκεντρωθεί.

καταληψη ματροζου παναιτολιου κουκακι

καταληψη συλλήψεις Κουκακι

Από το μεσημέρι, η ομάδα που πραγματοποίησε τις ανακαταλήψεις ανήρτησε κείμενο και φωτογραφίες σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, καλώντας σε συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τις καταλήψεις.

κουκακι χημικα συλληψεις καταληψη

Προσαγωγές από την ΕΛΑΣ

Έγιναν εννέα προσαγωγές από τις αστυνομικές δυνάμεις στο Κουκάκι, κατά την διάρκεια συγκέντρωσης αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε μετά την ανακατάληψη των κτιρίων στην οδό Ματρόζου 45 και στην οδό Παναιτωλίου 21, από ομάδες αντιεξουσιαστών.

Συγκεκριμένα, άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν έξω από τα κτίρια, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα για συμπαράσταση που αναρτήθηκε σε γνωστή ιστοσελίδα του χώρου, μαζί με φωτογραφίες από την ανακατάληψη.

Στο σημείο μετέβησαν δυνάμεις των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να σημειωθούν επεισόδια.

συληψη καταληψη επιχειρηση κουκακι ελασ

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και προχώρησαν σε προσαγωγές.

συλληψη κουκακι καταληψεις

Η κατάληψη Ματρόζου και ο σκηνοθέτης

Η επιχείρηση ανακατάληψης από αντιεξουσιαστές έγινε στο ίδιο κτίριο που τον περασμένο Δεκέμβριο, προ τριών εβδομάδων, οι αστυνομικές αρχές εισέβαλαν στο σπίτι του Δημήτρη Ινδαρέ που είναι μεσοτοιχία.

Ο σκηνοθέτης και τα δύο του παιδιά απασχόλησαν την επικαιρότητα εκείνων των ημερών, προκλήθηκε έντονη πολιτική αντιπαράθεση και αντιδράσεις στον καλλιτεχνικό χώρο.

Οι αντιδράσεις προκλήθηκαν όταν κατά την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την εκκένωση της κατάληψης, τον περασμένο Δεκέμβριο, αστυνομικοί μπήκαν στο σπίτι τους στο Κουκάκι και τους συνέλαβαν.

Οι εικόνες από την επιχείρηση έδειχναν τον Δημήτρη Ινδραρέ δεμένο με χειροπέδες, να βρίσκεται στην ταράτσα του σπιτιού στο Κουκάκι, ακριβώς δίπλα από το κτίριο της κατάληψης, αυτό που προσπάθησαν να ανακαταλάβουν εκ νέου το μεσημέρι του Σαββάτου αντιεξουσιαστές.

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές και οι δύο γιοι του συνελήφθησαν στις 18 Δεκεμβρίου κατά την αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση στο Κουκάκι. Η αστυνομία χτύπησε την πόρτα της οικίας Ινδαρέ ζητώντας οι άνδρες των ΕΚΑΜ να ανέβουν στην ταράτσα του σπιτιού τους, όταν εκείνοι ζήτησαν χαρτί εισαγγελέα για να τους επιτρέψουν να μπουν στο σπίτι τους.

Όταν οι αστυνομικοί μπήκαν στην οικία Ινδαρέ, πήγαν στην ταράτσα και τους συνέλαβαν για συμμετοχή στην κατάληψη.