Ελλάδα

Crash test στις υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων: Πώς ανταποκρίνονται – τι γίνεται την επόμενη ημέρα

Crash test στις υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων: Πώς ανταποκρίνονται – τι γίνεται την επόμενη ημέρα
Τι συμβαίνει με τα αιτήματα που στέλνουν οι πολίτες σε πραγματικό χρόνο στον Δήμο Αθηναίων; Πώς λειτουργούν τα αντανακλαστικά των υπηρεσιών; Τι γίνεται με την επίλυση των προβλημάτων; Στείλαμε το δικό μας αίτημα και το δοκιμάσαμε στην πράξη.

«Βοηθήστε μας για να αλλάξουμε την πόλη»: αυτό είναι το μήνυμα που απευθύνει στους πολίτες τον τελευταίο καιρό μέσα από μια νέα καμπάνια, ο δήμαρχος της Αθήνας, Κώστας Μπακογιάννης. Και πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό στην πράξη;

Οι δημότες της πόλης καλούνται να καταθέτουν τα προβλήματά τους στη Novoville, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής και παρακολούθησης αιτημάτων που λειτουργεί είτε μέσω εφαρμογής στο κινητό, είτε στο site του Δήμου Αθηναίων. Η εφαρμογή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2019 από τον προηγούμενο δήμαρχο, Γιώργο Καμίνη.

Σύμφωνα με την νέα δημοτική αρχή, η εφαρμογή αναβαθμίστηκε κατά τους τελευταίους μήνες. Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε τα αντανακλαστικά του δήμου στην πράξη, στέλνοντας ένα αίτημα προς επίλυση. Ποια τα αντανακλαστικά των υπηρεσιών – τι έγινε με την επίλυση του προβλήματος;

Ένα παρκάκι εγκαταλειμμένο στα σκουπίδια και στη χρήση ουσιών

Το παρκάκι του Αγίου Νικολάου στην περιοχή Πευκάκια στον Λυκαβηττό, βρίσκεται ανάμεσα στην οδό Ασκληπιού και στην οδό Δαφνομήλη, όπισθεν της εκκλησίας και εκεί λειτουργεί ένα δημοτικό γυμναστήριο. Ελλείψει απουσίας άλλων εύκολα προσβάσιμων χώρων πρασίνου στη συγκεκριμένη γειτονιά και δεδομένου ότι στις ακρώρειες του λειτουργεί μια πολυσύχναστη παιδική χαρά αλλά και το 14ο δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο Αθηνών «Δημήτρης Πικιώνης» το παρκάκι αποτέλεσε επί σειρά ετών μια μικρή ανάσα πρασίνου μέσα στην πυκνοκατοικημένη γειτονιά.

Στην κατάληξη του βρίσκεται και το Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών στο οποίο διοργανώνονται πλήθος εκδηλώσεων.

Για χρόνια, οι κάτοικοι συνήθιζαν να κάνουν εδώ την βόλτα τους, το χρησιμοποιούσαν για σύντομους περιπάτους ενώ και τα παιδιά το επισκέπτονταν μαζί με τους γονείς τους στο σχόλασμα. Κάποιες φορές διοργανώνονταν ακόμα και συναθροίσεις των κατοίκων στο μικρό ξέφωτο του πάρκου ενώ κι οι χρήστες του γυμναστηρίου, ξεκουράζονταν στα πολλά παγκάκια του πάρκου.Δυστυχώς, τα τελευταία τουλάχιστον 3 χρόνια το παρκάκι έχει αφεθεί εντελώς στην τύχη του.

σκουπιδια παρκο αθηνας

Οι υπηρεσίες καθαρισμού του Δήμου άρχισαν να το επισκέπτονται όλο και πιο σπάνια, τα δέντρα σταμάτησαν να κλαδεύονται ενώ και μια πιάτσα ναρκωτικών έκανε την εμφάνιση της, με τους χρήστες να κάνουν κατάληψη του μικρού ξέφωτου όλες τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες. Η βλάστηση και τα ακλάδευτα δέντρα έδωσαν στο μικρό πάρκο μια εικόνα κρυφού, περιχαρακωμένου σημείου.

Το αποτέλεσμα είναι οι κάτοικοι να το αποφεύγουν πια πλήρως καθώς δεν το διασχίζουν καν για να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο. Αλλά και να το θεωρούν κι επικίνδυνο μια και ο σκουπιδότοπος σε πολλά σημεία έχει απορρίμματα επικίνδυνα: Σύριγγες, σπασμένα γυαλιά και άλλα σύνεργα που σχετίζονται με τη χρήση ουσιών βρίσκονται σε όλους τους χώρους του πάρκου, ακόμα και πάνω στα παγκάκια. Την ίδια στιγμή σε πολλά σημεία το πάρκο θυμίζει…κοινόχρηστη υπαίθρια τουαλέτα λόγω των αστέγων χρηστών που κινούνται εντός του.

χρηση ναρκωτικων παρκο αθηνας

Με δύο λόγια: ένα πάρκο ξεγραμμένο από την καθημερινότητα των κατοίκων.

Η εξέλιξη του αιτήματος μας: άμεσα αντανακλαστικά, αλλά...

Στις 12/2 καταχωρήσαμε αίτημα στο site του Δήμου Αθηναίων βάζοντας μάλιστα μια από τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες εγκατάλειψης από το παρκάκι.Μια ημέρα μετά την καταχώρηση του αιτήματος, στις 13/2 λάβαμε ένα sms ότι το μήνυμα μας καταχωρήθηκε κι η επίλυσή του βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ άλλη μια ημέρα αργότερα, στις 14/2, ένα συνεργείο του Δήμου έκανε την εμφάνισή του και ξεκίνησε να κλαδεύει τα δέντρα. Καθαρίστηκαν οι χώροι στο εσωτερικό του.

αιτημα δημος αθηνας novoville

Το πάρκο απέκτησε ανοίγματα κι έγινε πιο εμφανές. Η αντίδραση του δήμου ήταν πραγματικά άμεση.Αφού μεσολάβησε ένα Σαββατοκύριακο, στις 18/2, λάβαμε και το sms με την επιβεβαίωση της επίσκεψης και της εργασίας του συνεργείου.Δυστυχώς, όμως, αυτό που αντίκρισαν οι κάτοικοι δύο μόλις ημέρες μετά τον καθαρισμό, ήταν πλήρης επιστροφή στα παλιά.

novoville αιτημα αθηνα

Οι χρήστες ήταν ξανά εκεί από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι το απόγευμα, αφήνοντας πίσω τους τα ίδια, πολλά και επικίνδυνα απορρίμματα.Είναι απολύτως κατανοητό ότι το ζήτημα με το συγκεκριμένο παρκάκι είναι πιο σύνθετο από μια καμένη λάμπα ή μια λακκούβα καθώς εμπλέκει τη χρήση ναρκωτικών ουσιών- σημειώνεται ότι αυτή η μικρή πιάτσα σχετίζεται με αυτή στα Προπύλαια.

παρκο αθηνα

Η κατάσταση είναι σίγουρα πιο ιδιαίτερη μιας και το ζήτημα της χρήσης εμπεριέχει κι ανθρωπιστικούς παράγοντες όπως μια σοβαρή λύση για τους χρήστες, η οποία όπως έχει φανεί στην πράξη δεν λύνεται ούτε με την αστυνόμευση ούτε με την μεταφορά αυτών των ανθρώπων από το ένα σημείο στο άλλο.

παρκο αθηνα

Από την άλλη, αν ο Δήμος δεν επισκέπτεται σε σταθερή βάση το πάρκο για να παρέχει υπηρεσίες καθαριότητας και φροντίδας, κάνοντας εμφανή την παρουσία του τότε αυτό θα συνεχίσει να παραμένει απλησίαστο για τους κατοίκους.