Ελλάδα

Κορονοϊός - Λάρισα: 13 νέα κρούσματα μετά την ιχνηλάτηση επαφών 32χρονου Ρομά

Κορονοϊός - Λάρισα: 13 νέα κρούσματα μετά την ιχνηλάτηση επαφών 32χρονου Ρομά
Κορονοϊός: Δυσάρεστα είναι τα νέα μετά την ιχνηλάτηση των επαφών του 32χρονου ΡΟΜΑ και τα δείγματα που ελήφθησαν σε 29 άτομα στη Λάρισα.


Από τα 29 δείγματα, μέχρι αυτή την ώρα βγήκαν – σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες – αποτελέσματα για 17 από αυτά, εκ των οποίων τα 13 βρέθηκαν θετικά στον ιό.

Η εκτίμηση του ιατρικού τιμ, είναι ότι το 60% περίπου των δειγμάτων θα βγουν θετικά.

Μέχρι αργά το βράδυ αναμένεται να έχουμε τα αποτελέσματα και των υπόλοιπων δειγμάτων.

Ηδη ο οικισμός έχει αποκλειστεί με εντολή της Γενικής Γραματείας Πολιτικής Προστασίας και έχει τεθεί σε καραντίνα.   

Χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Γενικής Γραματείας Πολιτικής Προστασίας:

Λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου και πολλαπλασιαστή που προέκυψε από τα αποτελέσματα των τεστ που πραγματοποιήθηκαν μετά την ιχνηλάτιση του χθεσινού θετικού κρούσματος στον οικισμό Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης Λάρισας, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου και κατόπιν σχετικής επικοινωνίας με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωνσταντίνο Αγοραστό και το Δήμαρχο Λάρισας Απόστολο Καλογιάννη αποφασίζεται:

Η κήρυξη σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του ανωτέρω οικισμού για λόγους Δημόσιας Υγείας.
Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων του οικισμού και η προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησης τους εκτός της γεωγραφικής περιμέτρου που ορίζεται από τις οδούς Σωκράτους – Πλάτωνος – Λεωφόρο Καραμανλή – Δανάης – Σάκη Καράγιωργα και αφορά οικισμό Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης δεξιά και αριστερά της Λεωφόρου Καραμανλή (με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη) που γειτνιάζει με την 110 Πτέρυγα Μάχης .
Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Λάρισας για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων του οικισμού και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του οικισμού.
Η εν λόγω κήρυξη ισχύει από σήμερα 09-4-2020 και ώρα 23.00 έως και 23-04-2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της.

86 νεκροί, 71 νέα κρούσματα

Όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας παγκοσμίως έχουν καταγραφεί 1.538.000 κρούσματα παγκοσμίως και 89.975 νεκροί. 34.000 ανάρρωσαν

Για την Ελλάδα ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε:

71 νέα κρούσματα – 1.955 συνολικά, το 57% άνδρες
518 σχετίζονται με ταξίδια στο εξωτερικό, ενώ 734 με ήδη γνωστά κρούσματα
79 διασωληνωμένοι – 16 γυναίκες. 67 έτη μέση ηλικία, το 77% με υποκείμενο νόσημα
16 έλαβαν εξιτήριο από νοσοκομεία
3 νέοι θάνατοι – 86 συνολικά, με μέση ηλικία 73 έτη

Τσιόδρας για μάσκες και γάντια

Για τις μάσκες ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι με δεδομένη τη τρέχουσα πορεία της επιδημίας η επιτροπή του υπουργείου Υγείας δεν συστήνει την εκτεταμένη χρήση μάσκας. Οι μάσκες είναι χρήσιμες για γιατρούς, αναισθησιολόγους κά. Ειναι για τους ανθρώπους που εκτίθενται άμεσα στον ιό, όπως οι γιατροί, σημείωσε.

Σημείωσε ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να φοράμε γάντια σε εξωτερικές δραστηριότητες, αλλά πρέπει να πλένουμε συχνά τα χέρια μας. Η χρήση γαντιών μιας χρήσης είναι συνηθισμένη. Η αδιάκριτη χρήση γαντιών μιας χρήσης είναι μάταιη και μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω διάδοση του ιού.Δεν έχουν σχεδιαστεί για αυτήν την χρήση, μπορεί να σκιστούν.Η υπερβολική εξάρτηση από γάντια προσφέρει σε ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας, και να μην πλενόμαστε. Μπορεί να μολύνει τα γάντια όπως μολύνει τα χέρια, αν αγγίξτε το πρόσωπο με μολυσμένα γάντια είναι δεδομένο ότι θα μολυνθούμε, Με τα γάντια μεταφέρεται ο ιός σε άλλες επιφάνειες,Επίσης μπορεί να μεταφερθεί άθελά μας όταν τα βγάλουμε γιατί δεν τα βγάλαμε σωστά. Θα πρέπει να σταματήσουμε να τα φοράμε σε εξωτερικές εργασίας
Αυτή η στρατηγική είναι μια καλύτερη άμυνα έναντι του ιού, τόνισε.