Ελλάδα

Κορονοϊός: Πέθανε 57χρονη στο ΑΧΕΠΑ - Στους 103 οι νεκροί στην Ελλάδα

Κορονοϊός: Πέθανε 57χρονη στο ΑΧΕΠΑ - Στους 103 οι νεκροί στην Ελλάδα
Ακόμη μία νεκρή από κορονοϊό στην Ελλάδα. Κατέληξε στο ΑΧΕΠΑ 57χρονη με τους νεκρούς να ανέρχονται συνολικά στους 103.

Μια 57χρονη γυναίκα είναι το 103ο θύμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ, στη Θεσσαλονίκη και είχε υποκείμενο νόσημα- σακχαρώδη διαβήτη.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε νωρίτερα την Μεγάλη Τετάρτη ότι σημειώθηκαν 22 νέα κρούσματα του κορονοϊού, 2.192 συνολικά και ένας νέος θάνατος.

Συνολικά οι θάνατοι στην χώρα μας από τον κορωνοϊό έφτασαν στους 102. Επίσης τόνισε ότι υπάρχουν 72 διασωληνωμένοι με μέσο όρο ηλικίας 68 ετών και 29 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Οπως είπε ο κ. Τσιόδρας σχετικά με τα φάρμακα «οι επιστήμονες τονίζουν την πιθανότητα πιο σημαντικών επιδημιών τον χειμώνα- χρειάζεται επαγρύπνηση για τα δυο επόμενα χρόνια. Ενα εμβόλιο από τα 70 που δοκιμάζονται είναι σε φάση 2, δηλαδή έχει δοθεί άδεια για χρησιμοποίηση σε περισσότερους ανθρώπους. Το εμβόλιο αργεί για την ανθρωπότητα».

Αξιολόγηση των μέτρων ανά διαστήματα

«Δεν είναι ακόμα ο καιρός» είπε απόψε ο Σ. Τσιόδρας σχολιάζοντας την άποψη πολλών ότι τα μέτρα θα πρέπει να αρθούν το συντομότερο δυνατό. Για τη μετάβαση στην επόμενη μέρα, εξήγησε ότι αυτή γίνεται έχοντας το βλέμμα μας στραμμένο στους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες. Τα μέτρα επιστροφής στην κανονικότητα θα πρέπει να λαμβάνονται σταδιακά και θα επαναξιολογούνται ανάλογα με τα δεδομένα, είπε. Όπως ανέφερε ο ίδιος, γίνεται πολύς λόγος για τις χώρες που σταδιακά άρχισαν να αίρουν τα μέτρα, φέρνοντας ως παράδειγμα την Δανία όπου ανοίγουν τα σχολεία αλλά με εξαιρετικά μέτρα προφύλαξης για τους μαθητές. Όμως, πρόσθεσε ότι αν στη Δανία δουν δυο εβδομάδες αφότου ανοίξουν τα σχολεία ότι τα κρούσματα αυξάνονται, θα αναγκαστούν να τα ξανακλείσουν. «Ετοιμαστείτε για κάτι τέτοιο, γιατί αυτό θα γίνει, αυτό θα κάνουν όλες οι χώρες. Θα βλέπουν πως λειτουργούν τα μέτρα και αναλόγως θα πράττουν».

«Τα ερωτηματικά για τη σταδιακή αυτή άρση των μέτρων ακόμα αιωρούνται» σχολίασε ο κ. Τσιόδρας, τονίζοντας ότι το ζητούμενο και στη χώρα μας είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή. «Μας ενδιαφέρουν βασικές παράμετροι όπως να συνεχίσουμε να επιτηρούμε καλά τη νόσο και να έχουμε διαγνωστική επάρκεια. Ναι στην αισιοδοξία αλλά με ρεαλισμό και απόλυτη διαφάνεια σε ό,τι συζητιέται και σε ό,τι αποφασιστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα πρόσθεσε ότι στην χώρα μας υπάρχει η ιδιαιτερότητα ότι οι ηλικιωμένοι είναι κοντά μας, μένουν συχνά στο ίδιο σπίτι με εμάς, φυλάνε τα παιδιά μας κι όλα αυτά πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη όταν παίρνουμε αποφάσεις που αφορούν τα σχολεία.

Σύμφωνα με τη μαθηματική εκτίμηση από το Χάρβαρντ, δεν φαίνεται το δεύτερο κύμα του ιού να έρθει πιο νωρίς από το προβλεπόμενο. Ωστόσο, προβλέπουν ότι μπορεί να είναι χειρότερα τα πράγματα από χειμώνα ή φθινόπωρο, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας. Οικογένειες με μικρά παιδιά και νεότερες οικογένειες έχουν μικρότερο κίνδυνο, σημείωσε.

Μας απασχολεί το άνοιγμα κάποιων από τις υπηρεσίες του κράτους με γνώμονα την προστασία των ηλικιωμένων, σημείωσε. Αλλά είναι νωρίς ακόμα για σχολεία και πανελλήνιες, εξήγησε.

Η ανοσία κρατά τουλάχιστον ένα έτος

Η ανοσία κρατάει τουλάχιστον για ένα έτος, τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε τα δεδομένα για το πόσο ισχυρή είναι η ανοσία. Μπορεί να μην είναι το ίδιο για κάποιον που την έχει περάσει ελαφρά ή για κάποιον που είναι ασυμπτωματικός. Με προσοχή θα γίνει η χαλάρωση αλλά θα γίνει με έλεγχο, εξήγησε για άλλη μια φορά ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Οι χώρες θα βλέπουν πως θα λειτουργούν τα μέτρα θα τηρούν τους κανόνες υγιεινής και τις αποστάσεις, θα ζήσουμε με διαφορετικό τρόπο για ένα διάστημα αλλά δεν θα χάσουμε την κοινωνικότητά μας, πάμε βήμα βήμα, δεν πρέπει να βιαστούμε γιατί θα κάνει ξεπέταγμα ο ιός. Να έχουμε μια χρυσή ισορροπία, εξήγησε.

Μειώνονται τα κρούσματα

Κρούσματα απροσδιόριστης μετάδοσης είναι λίγα αυτές τις μέρες, απάντησε σε σχετικό ερώτημα ο κ. Τσιόδρας. Σκοπός είναι η παρέμβαση και η απομόνωσή τους για να μην μεταδοθεί ο ιός. Κόσμος και ηγεσία έχουμε αποδείξει ως λαός ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, επισήμανε.

Χαρδαλιάς: Ισχύουν τα μέτρα το Πάσχα - Σε λίγο καιρό παίρνουμε τις ζωές μας πίσω

Η προσπάθεια συνεχίζεται, οι πολίτες πρέπει να τηρούν τα μέτρα, τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Αναφερόμενος στη συζήτηση για την ημέρα του Πάσχα, υπογράμμισε ότι ισχύει ό,τι και για τις υπόλοιπες ημέρες. Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις - ισχύουν τα ίδια μέτρα, συμπλήρωσε. Δεν επιτρέπονται λοιπόν μετακινήσεις σε συγγενείς και φίλους για επισκέψεις. Ως κοινωνία έχουμε δείξει μεγάλη ωριμότητα, η υγεία δεν είναι διαπραγματεύσιμη, η αστυνομία θα συνεχίσει να παρεμβαίνει όταν δεν τηρούνται τα μέτρα, προειδοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς.

Θα περάσουμε το Πάσχα στο σπίτι, το αρνί θα το ψήσουμε στο φούρνο. Θα πάμε φυσικά για γλυκά και στον φούρνο της γειτονιάς. Αλλά να μη θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή των ηλικιωμένων, πρόσθεσε. Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας . Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει κούραση. Το μόνο μας μέλημα είναι πως θα τηρήσουμε τα μέτρα. Τα αισιόδοξα σημάδια που βλέπουμε μπορούν εύκολα να ανατραπούν αν χαλαρώσουμε, τόνισε.

Μένουμε σπίτι και μόνο σπίτι τσακίζουμε τον ιό κάνουμε το επόμενο βήμα σε λίγες ημέρες παίρνουμε τη ζωή μας πίσω, τόνισε.

Οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση τα δεδομένα της στιγμής είπε ο Ν. Χαρδαλιάς Υπάρχει συγκεκριμένο επιστημονικό υπόβαθρο γιατί μέχρι τις 27/4 να υπάρχουν αυτά τα μέτρα. Είναι πολύ πρόωρο, αυτό που προέχει είναι να μην υπάρχει εφησυχασμός. Δεν έχουμε ξεπεράσει τίποτα, είναι ξεκάθαρο. Αν δεν είμαστε υπεύθυνοι όπως τώρα, το επόμενο τριήμερο μπορεί να βρεθούμε εκτός απροόπτου.

Μέχρι 27 Απριλίου υπάρχουν πολλές μέρες, δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα λιγότερο από όσα έχουμε πει.

Απόπειρα να σπάσουν καραντίνα 

Έγινε απόπειρα να σπάσουν την καραντίνα αλλοδαποί που ήταν αρνητικοί. Συνελήφθησαν και τους επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ, ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς. Είπε επίσης ότι σε 236 οχήματα αφαιρέθηκαν οι πινακίδες.

Σε εξέλιξη είναι επιχειρησιακό σχέδιο στην περιφέρεια Θεσσαλίας αυτή τη στιγμή. Μαζίκά και ταυτόχρονα γίνονται 1200 έλεγχοι σε Μαγνησία, Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα. Τίποτα δεν πρέπει να μείνει στην τύχη του, τόνισε.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι παρατείνεται μέχρι 27 Απριλίου η απαγόρευση κυκλοφορίας σε παραλία Βόλου και στην Παραλιακή της Πάτρας περιορισμός κίνησης στον αιγιαλό πεζοδρόμιο, στο θεατράκι και ως την περιοχή πλαζ στην οδό Κανελλοπούλου. Ισχύει Δευτέρα έως Παρασκευή από 2 μεσημέρι μέχρι 8 της επόμενης και όλο το 24ωρο τα Σαββατοκύριακα.

Αναστέλλεται επίσης η λειτουργία της λαϊκής αγοράς στην Πτολεμαΐδα στο Δήμο Εορδαίας.