Ελλάδα

21 Μαΐου 1864: 156 χρόνια από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα

Συλλογή καρτ ποστάλ Νίκου Δ. Καράμπελα, Πρέβεζα Συλλογή καρτ ποστάλ Νίκου Δ. Καράμπελα, Πρέβεζα
156 χρόνια συμπληρώνονται από την Ένωση της Επτανήσου με την Μητέρα Ελλάδα και από άκρη σε άκρη στα νησιά του Ιονίου πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις, με την 21η Μαΐου του 1864 να αποτελεί μια ημερομηνία ορόσημο για τον τόπο.

Η πρώτη επέκταση των συνόρων του ελληνικού κράτους ήρθε σε περισσότερα από τριάντα χρόνια μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του. Δεν υπήρξε αποτέλεσμα καμιάς από τις αλυτρωτικές εξεγέρσεις του ελληνικού κράτους ούτε συντελέστηκε σε βάρος του μόνου μέχρι το 1878 εχθρού, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Με τη συνθήκη που υπογράφτηκε στις 17/29 Μαρτίου 1864 ανάμεσα στις τρεις Δυνάμεις, την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Ρωσία, και στο ελληνικό βασίλειο τα Επτάνησα πέρασαν οριστικά στην ελληνική κυριαρχία στις 21 Μαΐου.

H εξέλιξη αυτή ήρθε ως επιστέγασμα μιας σειράς διαβουλεύσεων και διπλωματικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες καθόρισαν αρκετά βαρείς όρους για την Ελλάδα που ήταν αποκλεισμένη από τις περισσότερες διπλωματικές συναντήσεις.

H συνθήκη θέσπιζε τη διηνεκή ουδετερότητα της Κέρκυρας, γι' αυτό κατεδαφίστηκε μέρος του οχυρού της πόλης και των Παξών. Tο ελληνικό κράτος αποδέχεται όλες τις υποχρεώσεις προς ξένες κυβερνήσεις, εταιρείες και ιδιώτες, οι οποίες απέρρεαν από συμβάσεις που είχαν συναφθεί με την Ιόνιο Πολιτεία ή με την Προστάτιδα Δύναμη, τη Μεγάλη Βρετανία.

H ρύθμιση αυτή αφορούσε το δημόσιο χρέος των Ιονίων, εμπορικά και ναυτιλιακά προνόμια αλλοδαπών και κυρίως το εκδοτικό δικαίωμα της Iονικής Τράπεζας. Tο ελληνικό κράτος αναλάμβανε επίσης να καταβάλει αποζημιώσεις και συντάξεις στους άγγλους υπαλλήλους που θα έχαναν τη θέση τους με την Ένωση.

H Ορθόδοξη Εκκλησία αναγνωρίζεται ως επικρατούσα, αλλά κηρύσσεται παράλληλα η θρησκευτική και λατρευτική ελευθερία για όλα τα δόγματα και διατηρούνται τα προνόμια της Καθολικής Εκκλησίας. H Μεγάλη Βρετανία παραιτείται από την προστασία των Ιονίων και μαζί με τη Γαλλία και τη Ρωσία επεκτείνουν τις εγγυήσεις που αφορούσαν την Ελλάδα και στα Ιόνια νησιά.

Στις 23 Σεπτεμβρίου/5 Οκτωβρίου 1864 το IΓ' Ιόνιο Κοινοβούλιο υλοποίησε το σκοπό της σύγκλησής του αποφασίζοντας την Ένωση με την Ελλάδα σε "μία και αδιαίρετη πολιτεία υπό το συνταγματικό σκήπτρο του Βασιλέως Γεωργίου A'. Είχαν προηγηθεί πολλές αναταραχές λόγου τις φοβίας ότι τα Επτάνησα θα έχαναν την καλή τους οικονομική θέση μετά από την ένωση με το φτωχότερο Ελληνικό κράτος.

Ως συνέπεια της ένωσης οικονομικά και διαχειριστικά στοιχεία μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα. Μέσα από αυτά η Ιονική Τράπεζα και η βιβλιοθήκη της Ιονίου Ακαδημίας.

Ένωση Επτανήσων

Σήμερα τιμητική πτήση μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τα Επτάνησα

Τιμητική πτήση πάνω από τα Επτάνησα θα πραγματοποιήσουν μαχητικά αεροσκάφη για την σημερινή επέτειο της ενσωμάτωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα.

Ζεύγος αεροσκαφών F-16 της 116 πτέρυγας Μάχης θα πραγματοποιήσουν διέλευση από Οθωνούς, Κέρκυρα, Παξούς, Λευκάδα, Ιθάκη, Αργοστόλι και Ζάκυνθο. Η πτητική δραστηριότητα θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί και εντάσσεται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΑ.

Με πληροφορίες από Wikipedia.gr, φωτογραφία κειμένου από lefkadapress.gr