Ελλάδα

Η Ενεργειακή Αναβάθμιση στο «Αντώνης Τρίτσης»

photo: Eurokinissi photo: Eurokinissi
Και έργα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων μπορούν πλέον να ενταχθούν στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών.

Το πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δις ευρώ που θα «τρέχει» μέχρι το 2023 θα δέχεται έργα ευρέως φάσματος, κυρίως ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτηρίων και άλλων φιλόδοξων δράσεων, ενώ δεν θα χρηματοδοτεί μόνο ώριμα έργα αλλά και μελέτες

Τα νέα δεδομένα

Το «Αντώνης Τρίτσης» σχεδιάστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να αντικαταστήσει το πρόγραμμα «Φιλόδημος» καθώς δεν είχαν εξασφαλιστεί τα κονδύλια για την χρηματοδότηση των έργων που είχαν εγκριθεί για λογαριασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου το «Αντώνης Τρίτσης» θα αντλεί κεφάλαια από το ΕΣΠΑ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς και από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της χώρας. Το πρόγραμμα δεν θα χρηματοδοτεί μόνο ώριμα έργα αλλά και μελέτες (feasiblity studies). Αφορά σε έργα ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτηρίων, σε αναβάθμιση σχολείων, στην πρωτοβάθμια υγεία, σε μια σειρά φιλόδοξων δράσεων οι οποίες προσφέρουν στην αυτοδιοίκηση ένα ευρύ φάσμα επιλογών.

Ήδη στο πρόγραμμα που φιλοδοξεί να δημιουργήσει 40.000 θέσεις εργασίας έχουν ενταχθεί 40 έργα δήμων και περιφερειών με συνολικό προϋπολογισμό 200 εκατ. Ευρώ. Τα ενταγμένα έργα έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα καθώς αφορούν υποδομές όπως λιμάνια, δρόμους και αντιπλημμυρικά – αποχετευτικά δίκτυα αλλά και βελτίωση της ποιότητας ζωής όπως η ύδρευση.