Ελλάδα

Υπάρχουν «μαύρες τρύπες» για κρούσματα κορονοϊού σε πτήσεις τράνζιτ; Πώς το αντιμετωπίζει η Πολιτική Προστασία

Υπάρχουν «μαύρες τρύπες» για κρούσματα κορονοϊού σε πτήσεις τράνζιτ; Πώς το αντιμετωπίζει η Πολιτική Προστασία
Η αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και η επικείμενη χαλάρωση των μέτρων στην υποδοχή αεροπορικών πτήσεων, έχουν στρέψει ξανά τα βλέμματα προς το Ελ. Βενιζέλος, εκεί όπου σύντομα θα αρχίσουν να φιλτράρονται σταδιακά ολοένα και περισσότερες αφίξεις στη χώρα μας.

Ένα από τα ερωτήματα που πέφτουν στο τραπέζι είναι και οι πτήσεις τράνζιτ, στις οποίες μπορεί να περιλαμβάνονται επιβάτες από χώρες από τις οποίες δε δεχόμαστε ταξιδιώτες.

Οι πτήσεις τράνζιτ (επιβάτες πτήσεων διαμετακόμισης- Passengers in transit) έχουν εξαιρεθεί από τη ΝΟΤΑΜ που ισχύει μέχρι 30 Ιουνίου. Από την αρχή της εφαρμογής της ΝΟΤΑΜ έχει πολλές φορές ακουστεί ο προβληματισμός τι συμβαίνει με τους επιβάτες «τράνζιτ» από χώρες με τα κακά επιδημιολογικά δεδομένα.

Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα δεν δέχεται επισκέπτες από χώρες με πολλαπλά κρούσματα κορονοϊού. Παρ’ όλα αυτά, αυτού του είδους οι ταξιδιώτες επιβιβάζονται σε πτήσεις μέσω τρίτων χωρών – οι οποίες είναι «ανοιχτές» - και φτάνουν έτσι στην Αθήνα.

Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι τα εξής: ελέγχονται όπως πρέπει στο Ελ.Βενιζέλος αυτοί οι επιβάτες και τι θα συμβεί στη συνέχεια όταν τα σύνορα ανοίξουν πια…διάπλατα; Το Dikaiologitika News επικοινώνησε με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, απ’ όπου μας είπαν τα εξής:

Για την ΓΓΠΠ δεν τίθεται κανένα ζήτημα ασφάλειας με τις πτήσεις τράνζιτ. Αυτή τη στιγμή ελέγχονται με μοριακό τεστ για covid όλοι οι επιβάτες όλων των πτήσεων. Στη συνέχεια μεταβαίνουν σε ένα από τα 12 μισθωμένα ξενοδοχεία στην Αθήνα και εκεί περιμένουν τα αποτελέσματα των τεστ. Αν το τεστ βγει αρνητικό θα πρέπει να εφαρμόσουν καραντίνα διάρκειας μίας εβδομάδας. Αν το τεστ βγει θετικό, θα πρέπει να προχωρήσουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι την Κυριακή 14 Ιουνίου ισχύει η αεροπορική οδηγία που προβλέπει προσωρινή απαγόρευση πτήσεων προς την Ελλάδα και αντίστροφα από 7 χώρες: Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αλβανία, Τουρκία και Βόρεια Μακεδονία.

Από τις 15 Ιουνίου κι έπειτα όπου και θα ανοίξει και το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στην Θεσσαλονίκη κι η Ελλάδα θα ανοίξει τις πύλες σε 29 χώρες, οι έλεγχοι θα είναι δειγματοληπτικοί. Στους ταξιδιώτες από χώρες με μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο τα τεστ θα συνεχίσουν να είναι μαζικά. Η παραπάνω μέθοδος της καραντίνας θα συνεχίσει να ισχύει για τους επισκέπτες από χώρες με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης covid –όπως αυτές αξιολογούνται από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια (EASA). Σύμφωνα με την ΓΓΠΠ η προσοχή θα παραμείνει πολύ υψηλή για τους ταξιδιώτες από πιο «ύποπτες» χώρες ακόμα και όταν τα σύνορα ανοίξουν πλήρως.

Παρ’ όλα αυτά, είναι αναντίρρητο ότι η κατάσταση θα γίνει πιο περίπλοκη από 1 Ιουλίου όταν κι ο τουρισμός θα πατήσει συνολικά το on. Τότε που θα ανοίξουν πολλά ελληνικά αεροδρόμια ταυτόχρονα και οι πτήσεις θα απελευθερωθούν σε μεγάλο βαθμό.

Σε εκείνη τη φάση το σχέδιο θα πρέπει επιχειρησιακά να απλωθεί σε όλη την επικράτεια: να «ναυλωθούν» ξενοδοχεία για την 1η ημέρα αναμονής των τεστ- αν τελικά διατηρηθεί ο ίδιος τρόπος- και αυξημένο προσωπικό, για τα τεστ και την όλη επιτήρηση, να πιάσει θέση σε ένα από τα πολλαπλά πόστα σε κάθε ανοιχτό αεροδρόμιο. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ο ακριβής τρόπος με τον οποίο η ΓΓΠΠ θα επιτηρεί το μεγάλο, συνολικό άνοιγμα.

Πόσοι επιβάτες εισέρχονται ως τώρα και το ρίσκο του μεγάλου ανοίγματος

Μέχρι πριν λίγες ημέρες, σύμφωνα με την ΓΓΠ, στην Ελλάδα εισέρχονταν 400 με 800 επιβάτες την ημέρα. Τώρα έχουν ήδη ανέβει στους 800 με 1000. Το πολύ κλειστό σύστημα που έχει εφαρμόσει η Ελλάδα ως τώρα έχει κρατήσει την είσοδο θετικών κρουσμάτων σε covid σε ποσοστά της τάξης του 1%. Μάλιστα, όπως τονίζουν από την ΓΓΠΠ μόνο η Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη εφαρμόζει τόσο κλειστό και με το σταγονόμετρο σύστημα υποδοχής πτήσεων.

Με την παραπάνω διαπίστωση συμφωνεί κι ο λοιμωξιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης ο οποίος είπε στο Dikaiologitika News: « δεν θεωρώ επικίνδυνες τις πτήσεις τράνζιτ με τις μεθόδους που εφαρμόζουμε ως τώρα. Όσο για τα επόμενα ανοίγματα κι ειδικά για αυτό της 1ης Ιουλίου πρέπει πρώτα να ακούσουμε τις ανακοινώσεις για να δούμε πως θα εφαρμοστεί το σχέδιο στην πράξη και να το κρίνουμε. Ο, τι και να κάνεις, ένα ρίσκο από τις πτήσεις θα υπάρχει. Οι περισσότερες όμως χώρες υιοθετούν χαλαρότερη πολιτική από εμάς. Κάνουμε μεγάλες προσπάθειες για το μέγεθος μας να περιορίζουμε τον κίνδυνο. Να τον εκμηδενίσουμε δεν μπορούμε». Πάντως σύμφωνα με τον κο Μαγιορκίνη η επάρκεια των τεστ για covid είναι επαρκείς για να καλύψουν και τα επόμενα «ανοίγματα».