Ελλάδα

Οι 3 νέες μακέτες για το γήπεδο του Παναθηναϊκού

Οι 3 νέες μακέτες για το γήπεδο του Παναθηναϊκού
Αυτές είναι οι τρεις νέες μακέτες για το υπό σχεδιασμό γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Σε δύο περιλαμβάνονται γήπεδο ποδοσφαίρου, μπάσκετ και Ερασιτέχνη, ενώ στη μία το γήπεδο μπάσκετ είναι εκτός της Διπλής Ανάπλασης.

Τρεις νέες μακέτες για το υπό σχεδιασμό γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό έφερε στη δημοσιότητα η εκπομπή Total Football στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. Στις δύο περιλαμβάνονται γήπεδο ποδοσφαίρου, μπάσκετ και εγκαταστάσεις για τον Ερασιτέχνη, ενώ στην τρίτη το γήπεδο μπάσκετ φαίνεται πως μένει εκτός της Διπλής Ανάπλασης.

Ο Δήμος Αθηναίων έπειτα από συναντήσεις με την πλευρά του Παναθηναϊκού έδειξε να ανταποκρίνεται. Οι Ομάδες Εργασίας που συνέστησαν από κοινού ο Δήμος Αθηναίων με τον Παναθηναϊκό έθεσαν σχέδιο  επί τάπητος και δημιουργήθηκε διπλή μακέτα με plan A και plan B με βάση τα οποία δεν θα μπορούσε να προσβληθεί στο ΣτΕ το project.

γηπεδο παναθηναϊκού

Το νέο σχέδιο που είχε εγκρίνει η πλευρά του Δήμου και ο Παναθηναϊκός ΑΟ προέβλεπε:

  • Ποδοσφαιρικό γήπεδο από 28 έως 32 χιλιάδων θέσεων για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός.
  • Γήπεδο μπάσκετ χωρητικότητας από 12.500 έως 14.000 θέσεων, μαζί με 4 βοηθητικά κλειστά γήπεδα για χρήση από τις ακαδημίες του.
  • Εγκαταστάσεις για τον Ερασιτέχνη και γήπεδο 1.500 θέσεων.
  • Μουσείο του συλλόγου
  • Κτιριακές εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιούνταν ως γραφεία.

Στο σχέδιο στο οποίο συμμετείχε το αρχιτεκτονικό γραφείο του Στέλιου Αγιοστρατίτη επιχειρήθηκε να μην αυξηθεί πολύ ο κτιριακός όγκος του συγκεκριμένου έργου, ώστε να μην διαταραχθεί αισθητά ο συντελεστής δόμησης - πρασίνου.

Το νέο σχέδιο προέβλεπε την παραχώρηση από την πλευρά του Δήμου, χώρου που αρχικά είχε προβλεφθεί να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του (δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις κι ένα αμφιθέατρο) και την τοποθέτηση ακριβώς σε εκείνο το σημείο του κλειστού γηπέδου μπάσκετ. Ο συνολικός κτιριακός όγκος με το νέο σχέδιο θα άλλαζε κατά 7%. 

Όλοι συμφώνησαν ότι από την στιγμή που δεν υπάρχουν αλλαγές που να επηρεάζουν την ρυμοτομία, την αποχέτευση, τον συντελεστή πρασίνου και τους δρόμους σε συνδυασμό με το μόλις 7% μετατροπής του κτιριακού όγκου, τότε το έργο είχε όλα τα θεμέλια νομιμότητας. Αυτές οι τροποποιήσεις κρίθηκαν «ήπιες» και δεν έθεταν σε κανένα κίνδυνο το υπάρχον προεδρικό διάταγμα που υπήρχε αναφορικά με το έργο.