Ελλάδα

Μιχαηλίδου: 60.000 παιδιά θα μείνουν εκτός ΚΔΑΠ - 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας από την ΠΑΣΕΚΔΑΠ

Μιχαηλίδου: 60.000 παιδιά θα μείνουν εκτός ΚΔΑΠ - 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας από την ΠΑΣΕΚΔΑΠ
Χιλιάδες παιδιά έμειναν εκτός ΚΔΑΠ σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών που σήμερα προχώρησε σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυριας στη Θεσσαλονίκη έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης στις 11πμ.

Επίσης 2.400 εργαζόμενοι επί πολλά συνεχή έτη στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των Δήμων βρίσκονται προ των πυλών της απόλυσης. Αιτία, οι επιλογές και οι χειρισμοί των συναρμόδιων Υπουργείων που προκάλεσαν χρηματοδοτική ασφυξία στις Δομές, με αποτέλεσμα η ανεργία να απειλεί πάνω από τους μισούς εργαζόμενους στα ΚΔΑΠ.

Ο ΠΑΣΕΚΔΑΠ ανέδειξε από την πρώτη στιγμή το τεράστιο πρόβλημα, αλλά ακόμα δεν έχει υπάρξει κάποια παρέμβαση η οποία να διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας των 2.400 εργαζομένων στις Δομές.

Οι συμβάσεις λήγουν σήμερα και κανείς δεν ξέρει αν θα εργάζεται από 01/09/2020 ή θα οδηγηθεί στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Επιλέγουμε την ημέρα αυτή, με αυτόν τον έντονο συμβολισμό, καθώς κάθε χρόνο τέτοιες μέρες ο κλάδος μας κυριεύεται από ανασφάλεια και αγωνία. Πολύ δε περισσότερο φέτος που σε όλες τις δημοτικές Δομές ΚΔΑΠ πανελλαδικά έχουν εξασφαλιστεί πολύ λιγότερα επιδοτούμενα παιδιά από όσα απαιτούνται για να καθίσταται βιώσιμη.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου υπογράμμισε ότι «το πρόγραμμα είναι ακριβώς το ίδιο με πέρσι, έχει ίδιο προϋπολογισμό, αλλά είχαμε αλλαγές στις διανομές των voucher. Είχαμε αύξηση στα κουπόνια για τα ΚΔΑΠ σε ό,τι αφορά θέσεις παιδιών με αναπηρία, τα οποία έχουν πενταπλάσιο κόστος σε σχέση με το κουπόνι για ένα παιδί με φυσιολογική ανάπτυξη».

Παράλληλα, η κ. Μιχαηλίδου εξήγησε ότι «από 465 πέρσι, οι ιδιωτικές δομές (βρεφονηπιακοί σταθμοί και ΚΔΑΠ), έγιναν 1043, μέσα σε έναν χρόνο δηλαδή υπερδιπλασιάστηκαν, κάτι που το Κράτος δεν μπορεί να γνωρίζει.

Διαφήμισαν ότι άνοιξαν και υπάρχουν θέσεις, οι γονείς έκαναν περισσότερες αιτήσεις και λόγω αυτής της αύξησης δεν μπορούν να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις, με αποτέλεσμα γύρω στις 60.000 αιτήσεις, για τις οποίες θα απαιτούνταν 68 εκ. ευρώ για να χρηματοδοτηθούν, τελικώς να μην καλυφθούν».