Ελλάδα

Τα εντυπωσιακά κάστρα της Αττικής που αξίζει να γνωρίσεις, ταξίδι στην ιστορία, ακριβώς δίπλα σου

Τα εντυπωσιακά κάστρα της Αττικής που αξίζει να γνωρίσεις, ταξίδι στην ιστορία, ακριβώς δίπλα σου
Επιβλητικά οχυρά, κάστρα που μετρούν αιώνες ζωής και ιστορία που έχει να διηγηθεί πολλά. Και όλα αυτά στην Αττική, αν και έχει αλλάξει τόσο μέσα στα χρόνια και έχει ζήσει πολλά σημαντικά ιστορικά γεγονότα.

Κάπου ανάμεσα σε αυτά και για διαφορετικούς λόγους χτίστηκαν ανά τους αιώνες κάστρα και οχυρά, τμήματα των οποίων μπορούμε να επισκεφτούμε και να δούμε μέχρι και σήμερα. Αρκετά έχουν διατηρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό την τότε εικόνα τους δίνοντάς σου την ευκαιρία να κάνεις ένα νοητό ταξίδι στο παρελθόν. Ένα ταξίδι τόσο κοντά σου που μπορείς να το οργανώσεις άμεσα. Ακόμη και ένα πρωί Σαββάτου ή Κυριακής.

Πάμε να δούμε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά και γνωστά κάστρα της Αττικής που αξίζει να επισκεφθείς με την πρώτη ευκαιρία...

Αρχαίο Κάστρο Αιγοσθενών

kastro1

Κάνοντας τη βόλτα σου στο όμορφο Πόρτο Γερμενό, θα θαυμάσεις ό,τι έχει απομείνει από το Αρχαίο Κάστρο Αιγοσθενών. Ένα φρούριο περίπου 500 μέτρα από τη θάλασσα που ξεχωρίζει ως ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα της αρχαιότητας. Λόγω του σημείου που είναι χτισμένο, αν φτάσεις ως εκεί θα απολαύσεις μια μοναδική θέα προς τη θάλασσα. Και φυσικά η θέση αυτή δεν ήταν τυχαία. Αποτελούσε την οχύρωση της περιοχή από το 1.500 π.Χ. Εντύπωση προκαλεί το ιδιαίτερο σχήμα των πύργων και των τειχών που είναι σε πολλά σημεία ακανόνιστα.

kastro2

Μπούρτζι Πόρου

kastro3

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα νησάκι-κάστρο που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό από ψηλά. Το νησάκι αυτό των 30 στρεμμάτων στο Πόρο μπορείς να το φανταστείς κάποτε ως κάστρο ήδη από την Βυζαντινή εποχή. Αυτό που θα δεις να διασώζεται σήμερα, κατασκευάστηκε από την φιλέλληνα Καρλ Βίλχελμ φον Χάιντεκ επί εποχής Καποδίστρια. Μια βόλτα στον Πόρο θα σου δώσει την εύκαιρα να δεις αυτό το άγνωστο σε πολλούς φρούριο.

Φρούριο Φυλής

kastro5

Ένα από τα κάστρα της Αττικής που ξεχωρίζουμε και μάλλον δεν είμαστε οι μοναδικοί. Αυτό το αρχαίο προπύργιο της Αθήνας στην Πάρνηθα έχει διασωθεί σε καλή κατάσταση και είναι ίσως το σημείο στο οποίο βρίσκεται αυτό που σε κάνει να νιώθεις δέος στην όψη του. Πρόκειται για ένα κάστρο μέσα στο πράσινο με εκπληκτική θέα προς όλες τις πλευρές. Με καλές συνθήκες καιρού μπορείς να δεις ακόμη και μέχρι την Ακρόπολη. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το σημείο που είχε επιλεγεί για να χτιστεί. Ένα από τα κάστρα της Αττικής που αξίζει να επισκεφθείς κάνοντας μια μονοήμερη εκδρομή. Τα διάφορα ευρήματα μαρτυρούν ότι η κατασκευή του έγινε περίπου το 400 π.Χ.

Κάστρο των Ελευθερών

kastro6

Αν ακούσεις να σου μιλάνε για το Γυφτόκαστρο, τότε πρέπει να ξέρεις ότι αναφέρονται σε αυτό. Ένα σπουδαίο φρούριο στις πλαγιές του Κιθαιρώνα κοντά στα Βίλια. Μια εξόρμηση το σαββατοκύριακο είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να το επισκεφθείς. Το Κάστρο των Ελευθερών όπως πλέον ονομάζεται επίσημα, είχε κατασκευαστεί από τους Θηβαίους για να προστατευθούν από τους Αθηναίους περίπου τον 4ο αιώνα π.Χ. Μπορείς να κάνεις μια στάση εκεί για να το θαυμάσεις ακόμη και αν κινείσαι προς Θεσσαλονίκη. Δε θα το μετανιώσεις. Είναι ένα από τα πιο καλά διατηρημένα κάστρα της Αττικής.

Φόρτισε το κινητό σου ή πάρε τη φωτογραφική σου, αν επιθυμείς πιο καλλιτεχνικά κλικ, και ετοιμάσου να κάνεις ένα ταξίδι μέσα στην ιστορία. Καλή βόλτα στα οχυρά της Αττικής!