Ελλάδα

Στο «επίκεντρο» με αυξημένα κρούσματα η Αττική - Σταδιακά και με αργούς ρυθμούς η άρση του lockdown

Στο «επίκεντρο» με αυξημένα κρούσματα η Αττική - Σταδιακά και με αργούς ρυθμούς η άρση του lockdown
Η Αττική εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο και να ανησυχεί τους ειδικούς καθώς παρά τα μέτρα τα κρούσματα παραμένουν αυξημένα.

Το Σάββατο στο λεκανοπέδιο εντοπίστηκαν 301 από τα 800 κρούσματα ενώ σύμφωνα με όσα είπε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης η Βάνα Παπαευαγγέλου, από τα Χριστούγεννα και μετά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής έχουν αυξηθεί περίπου 25%...

Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στη Δυτική Αττική αλλά και τον Κεντρικό Τομέα που εμφανίζει μεν περισσότερα κρούσματα αλλά είναι πιο πυκνοκατοικημένος.

Η κατανομή στην Αττική το Σάββατο:

Ανατολική Αττική 29
Βόρειος Τομέας Αθηνών 32
Δυτική Αττική 38
Δυτικός Τομέας Αθηνών 40
Κεντρικός Τομέας Αθηνών 78
Νότιος Τομέας Αθηνών 23
Νήσοι 11
Πειραιά 50

Σε δόσεις και αργά η άρση του lockdown

Πάντως η πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων θα καθορίσει για πόσο ακόμα θα έχουμε lockdown, ενώ ήδη υπάρχει κυβερνητικός σχεδιασμός για την σειρά με την οποία θα ανοίξουν τομείς της οικονομίας.

Το μεγάλο στοίχημα είναι πάση θυσία να αποφύγουμε τρίτο κύμα και η συρρίκνωση του δεύτερου κύματος να συνεχιστεί.

Στόχος είναι μετά τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια, να λειτουργήσει το λιανεμπόριο, ενώ παραμένει απροσδιόριστο πότε θα σταματήσουν οι μετακινήσεις με sms.

Όλα μαζί ωστόσο δεν πρόκειται να γίνουν. Η άρση του lockdown θα γίνει σταδιακά καθώς αν ανοίξουν και οι υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες και το λιανεμπόριο κανονικά μαζί μπορεί τα κρούσματα να εκτοξευτουν στα 2.000, όπως υποστήριξε και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Έτσι σε πρώτη φάση το πράσινο φως στο λιανεμπόριο πιθανότατα θα αφορά την υπηρεσία click away, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Μαγιορκίνης: Μεγάλη ύφεση το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι πάντως – σύμφωνα με την εκτίμηση του καθηγητή επιδημιολογίας και μέλους της επιτροπής Γκίκα Μαγιορκίνη στο Πρακτορείο Fm – θα έχουμε ύφεση της πανδημίας.

«Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι και με μία ήπια κάλυψη του εμβολιασμού κι εννοώ 40%-50%, που θα έχουμε πετύχει το καλοκαίρι, θα δούμε μεγάλη ύφεση της επιδημίας». Δεν απέκλεισε μάλιστα να ξεφορτωθούμε προς το τέλος της άνοιξης τα μέτρα ατομικής προστασίας.. «Νομίζω ότι όταν δούμε τα νούμερα να πέφτουν δραματικά. Θεωρώ ότι από το Μάιο και μετά ίσως να τα ξεφορτωθούμε».

Πυρετώδεις ετοιμασίες και… προβληματισμός για το άνοιγμα των σχολείων

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Την ίδια ώρα, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί ετοιμάζονται για το άνοιγμα των δημοτικών, των νηπιαγωγείων και των ολοήμερων σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης την προσεχή Δευτέρα.

Δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία προετοιμάζονται για το άνοιγμά τους τη Δευτέρα. Αρκετοί από τους μαθητές θα εισέρχονται και θα εξέρχονται από διαφορετικές εισόδους στο σχολείο ενώ θα προαυλίζονται και διαφορετικές ώρες.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, σε αρκετές περιπτώσεις ιδιωτικά σχολεία έχουν ενημερώσει τους γονείς πως δε θα ακολουθήσουν κυλιόμενο ωράριο.

Όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να εξεταστούν προληπτικά για κορονοϊό μπορούν να δηλώσουν την πρόθεσή τους μέσω ειδικής πλατφόρμας.

Οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων από Δευτέρα επανέρχονται στο καθεστώς της τηλεκπαίδευσης αναμένοντας τις αποφάσεις λοιμωξιολόγων και κυβέρνησης για το πότε θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες. Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε τη μείωση της ύλης των εξεταζόμενων μαθημάτων στις Πανελλαδικές κατά 25%.