Ελλάδα

Νέα στοιχεία για την τραγωδία στο Μάτι, γιατί ζητάει αναβάθμιση κατηγορητηρίου ο ανακριτής

intime intime
Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για την φωτιά στο Μάτι. Τα τρία συμβάντα που επικαλείται ο ανακριτής για την αναβάθμιση του κατηγορητηριού είναι ψευδή στοιχεία στα ημερολόγια αερομεταφορών, πλαστογραφία στα ίδια καθώς και ένα έγγραφο της Πολιτικής Προστασίας.

Σχετικά με τις αποφάσεις και πράξεις που πάρθηκαν από την πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία, στην φονική πυρκαγιά που έλαβε χώρα στο Μάτι φέρνει νέα στοιχεία στο φως ο ανακριτής κύριος Μαρνέρης.

Τα τρία συμβάντα που αναφέρει ο κύριος Μαρνέρης ώστε να αναβαθμιστεί το κατηγορητήριο ορισμένων αξιοματούχων που εμπλέκονται στην υπόθεση αφορούς στοιχεία από έγγραφα της πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασάις.

Πιο συγκεκριμένα το πρώτο στοιχείο είναι ψευδή στοιχεία. Στοιχεια που βρέθηκαν στα ημερολόγια του αεροδρομίου Μεγάρων, που στην προκειμένη περίπτωση προκύπτει ότι αεροπορικό ελικόπτερο τύπου Chinook απογειώθηκε στις 6.10μ.μ για επιχείρηση στο Μάτι, ενώ στο ημερολόγιο αναφέρεται απογείωση στις 5.00μ.μ, λίγο μετά την αρχή της φωτιάς. Παρόμοια διαφορά στοιχείων υπάρχει και στην υπηρεσία εναέριων μέσων Πυροσβεστικού Σώματος. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση οι πυροσβέστες που θα έπρεπε να έχουν γράψει το ημερολόγιο κλήθηκαν να καταθέσουν και σύμφωνα με την κατάθεση τους είπαν «Τα γράμματα τα οποία επιδεικνύεται στο ημερολόγιο δεν είναι δικά μου».

Το δεύτερο εύρημα
λοιπόν είναι η πλαστογραφία, σύμφωνα με τον κύριο Μαρνέρη «προκύπτει το συμπερασμα ότι ότι το συγκεκριμένο χωρίο έχει πλαστογραφηθεί.»

Ενώ το τρίτο αναφέρεται σε έγγραφο που σύνταξε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Στη δικογραφία υπάρχει έγγραφο εξουσιοδότισης της Πολιτικής Προστασίας για κύρηξη της περιοχής σε «έκτακτη ανάγκη», το οποίο φέρει ημερομηνία εξουσιοδότησης 23 Ιουλίου. Σύμφωνα όμως με τον ανακριτή, μία ανάγνωση του εγγράφου δείχνει πώς εστάλη με φάξ μία ημέρα μετά, δηλαδή στις 24 Ιουλίου.

Έτσι από τα παραπάνω στοιχεία ο ανακριτής ζητά από την εισαγγελεία αναβάθμιση του κατηγορητηριού σε κακούργημα, ενώ σημειώνεται πως το προηγούμενο αίτημα του κυρίου Μαρνέρη είχε αποριφθεί.