Ελλάδα

Κορονοϊός: Πέθανε και ο τελευταίος νοσηλευόμενος στη ΜΕΘ Αγρινίου, 41 οι νεκροί

Κορονοϊός: Πέθανε και ο τελευταίος νοσηλευόμενος στη ΜΕΘ Αγρινίου, 41 οι νεκροί
Έφυγε από τη ζωή λόγω επιπλοκών από τον κορονοϊό και ο 41ος ασθενής που νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου. «Καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται», υπογραμμίζει ο διευθυντής της ΜΕΘ.

Oι επιπλοκές από τον κορονοϊό στοίχισαν τη ζωή και στον 41ο ασθενή που μπήκε στη ΜΕΘ του νοσοκομείου στο Αγρίνιο, θέμα για το οποίο έχει προκληθεί σάλος στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και όχι μόνο, με την παραίτηση του διοικητή ΜΕΘ, Ανδρέα Τσώλη. Οι συγγενείς του, είχαν ειδοποιηθεί από τους γιατρούς για τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Ο άνδρας, κάτοικος Αγρινίου, ηλικίας 64 ετών, είχε παρουσιάσει πολύ σοβαρή επιδείνωση και οι πληροφορίες τις προηγούμενες μέρες ανέφεραν πως η κατάσταση του ήταν μη αναστρέψιμη.

Υπήρξε, ουσιαστικά, αναμονή του μοιραίου, ενώ από τους συγγενείς του ασθενούς, είχαν καταβληθεί σχετικά πρόσφατα προσπάθειες για την μεταφορά του στα Ιωάννινα. Οι ειδικοί όμως είχαν αναφέρει πως κάτι τέτοιο δεν θα του προσέφερε κάτι.

Σύμφωνα με το «agriniopress.gr», οι συγγενείς του ήταν ιδιαίτερα θορυβημένοι, μετά τις αποκαλύψεις για την Μονάδα και τις ελλείψεις που είχε, όπως περιγράφηκαν με ακρίβεια, από τον ίδιο τον διευθυντή της ΜΕΘ κ. Γκιάφη, σε υπόμνημα που κατέθεσε στην 6η ΥΠΕ.

Πρόκειται για τον 41ο νεκρό από τους 41 που νοσηλεύτηκαν στην ΜΕΘ Covid του νοσοκομείου Αγρινίου.

«Καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται»

Με κατηγορηματικό τρόπο ο διευθυντής της ΜΕΘ Covid απορρίπτει κάθε προσπάθεια επίρριψης ευθύνης στα στελέχη της Μονάδας.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αγώνα κάναμε με όλες τις δυνάμεις μας, αγώνα κόντρα στα προβλήματα του ασθενούς και στις όποιες κριτικές, αγώνα κόντρα στις ελλείψεις και στην λειψανδρία.

Ακολουθήσαμε τις διεθνείς πρακτικές, τις οδηγίες του Υπουργείου μας αλλά και τα διεθνή guidelines. Καθημερινά ενημερωνόμασταν από τα πιο έγκυρα επιστημονικά sites από τον ΕΟΔΥ αλλά και από άλλες μεγάλες ΜΕΘ.

Ένας επιμελητής πήγαινε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο λοιμωξιολογικό. εβδομαδιαίως έτσι ώστε να έχουμε έγκυρη και ταχεία ενημέρωση. Καθημερινά κάναμε review των περιστατικών, τουλάχιστον πρωί-βράδυ, τις περισσότερες ημέρες καλύπταμε τη ΜΕΘ με δύο γιατρούς στην προσπάθειά μας να μη μας ξεφύγει κάτι.

Τις περισσότερες ημέρες του μήνα κοιμόμουν στο καναπεδάκι του γραφείου μου. Εμείς δώσαμε μάχη που ναι μεν δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα , αλλά αισθανόμαστε ότι τηρήσαμε τον όρκο μας, το ένσημο και το μισθό μας, τις ρόμπες μας και προπάντων τις οικογένειές μας. Οι φάκελοι με το αρχείο του κάθε ασθενούς της ΜΕΘ είναι στο Νοσοκομείο μας, είναι στη διάθεση του Υπουργείου και όποιου ήθελε να ενημερωθεί και να ελέγξει. Καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται».

Τι είχε συμβεί

Έρευνα για το αυξημένο ποσοστό θνητότητας που παρατηρείται στους ασθενείς που μπαίνουν στη ΜΕΘ Covid του Νοσοκομείου Αγρινίου είχαν πραγματοποιήσει οι υγειονομικές αρχές έπειτα από σχετικά δημοσιεύματα.

Σε ανακοίνωσή της η Διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, είχε αδειάσει τον διοικητή της ΜΕΘ Covid του ΓΝ Αγρινίου, τον οποίο εγκαλούσε  λέγοντας πως του ζητήθηκαν διευκρινίσεις για το θέμα, τις οποίες και δεν έδωσε.

Τελικά λίγες μέρες αργότερα ο διοικητής ΜΕΘ του Νοσοκομείου, Ανδρέας Τσώλης, υπέβαλλε την παραίτησή του στις αρχές Ιουνίου και μετά από δημοσιεύματα και τις δηλώσεις Κοντοζαμάνη με αφορμή την υψηλή θνησιμότητα την κλινική ΜΕΘ του ιδρύματος. Στην επιστολή παραίτησής του, εξήγησε πως παραιτείται για «λόγους επαγγελματικής συνείδησης και αξιοπρέπειας».

«Λόγοι επαγγελματικής συνείδησης και αξιοπρέπειας, η οποία βάναυσα ποδοπατήθηκε από τον τηλε-κανιβαλισμό των τελευταίων ημερών, μην αποδεχόμενος την αναίτια προσπάθεια καταλογισμού ευθυνών εναντίον μου, παραιτούμαι και επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου», επεσήμανε, ειδικότερα.

Εξηγήσεις για τους θανάτους στη ΜΕΘ Αγρινίου ζητούν οι οικογένειες

Όπως έγινε γνωστό στις 9 Ιουνίου, οι οικογένειες θανόντων ζητούν τους ιατρικούς φακέλους των συγγενών τους που κατέληξαν στη ΜΕΘ κορονοϊού του νοσοκομείου Αγρινίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «karvasaras.gr», οικογένειες θανόντων ζητούν τους ιατρικούς φακέλους των συγγενών τους που κατέληξαν στη ΜΕΘ κορονοϊού του νοσοκομείου Αγρινίου και προτίθενται να ορίσουν τεχνικούς συμβούλους ώστε να διερευνυθούν σε βάθος οι συνθήκες από τις οποίες έφυγαν από τη ζωή τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο δικηγόρος των οικογενειών κ. Θανάσης Διαμαντόπουλος: «Έθεσαν σε αμφιβολία τις οικογένειες πολλών απ’ αυτούς που απεβίωσαν στη ΜΕΘ, με αποτέλεσμα να ζητήσουν τη διερεύνηση της υπόθεσης για να δουν τι ακριβώς έχει συμβεί.

Ζητήθηκε από την Εισαγγελία Αγρινίου η διερεύνηση της υπόθεσης και η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης γιατί με τον τρόπο αυτό θέλαμε να ζητήσουμε, εφόσον τους λάβει ο Εισαγγελέας, τους ιατρικούς φακέλους, να διορίσουμε τεχνικούς συμβούλους, να ελέγξουμε τι συνέβη και αν υπάρχουν παραλήψεις ή όχι».

Όπως υποστηρίζει μάλιστα ο κ. Διαμαντόπουλος, υπάρχουν και μάρτυρες από το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου που προτίθενται να καταθέσουν σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο Αγρινίου και ειδικότερα στη ΜΕΘ κορονοϊού.

«Έχουμε μαρτυρίες νοσηλευτικού προσωπικού για αμελή συμπεριφορά των θεραπόντων ιατρών. Είναι τέσσερις οικογένειες που δυστυχώς έχασαν πολύ νωρίς τους οικείους τους», συμπλήρωσε ο κ. Διαμαντόπουλος.