Ελλάδα

Λέκκας για σεισμό στην Κρήτη: Αβαθής, έντονος έγινε αισθητός μέχρι Κυκλάδες

Λέκκας για σεισμό στην Κρήτη: Αβαθής, έντονος έγινε αισθητός μέχρι Κυκλάδες
Για «αβαθή σεισμό, έντονο, επιεφανειακό έντονα αισθητός όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και στις Κυκλάδες» έκανε λόγο ο Ευθύμης Λέκκας αναφερόμενος στον μεγάλο σεισμό 6,3 Ρίχτερ που ταρακούνησε και πάλι την Κρήτη..

«Το επίκεντρο εντοπίζεται νοτιοανατολικά της Κρήτης μεταξύ Ιεράπετρας και Ζάρκου, στον θαλάσσιο χώρο. Αβαθής σεισμός, έντονος σεισμός, επιεφανειακός έντονα αισθητός όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και στις Κυκλάδες» ανέφερε ο Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Τώρα διερευνούμε αν έχει επιπτώσεις στο χερσαίο τμήμα. Ανήκει σε γεωτεκτονικό πλαίσιο με τον σεισμό πριν δύο εβδομάδες στο Αρκαλοχώρι. Η συγκεκριμένη εκτίμηση ότι δεν μπορούσε να δώσει πάνω από 6 Ρίχτερ αφορούσε την άλλη εστία.

Δεν πρέπει να συνδέουμε τον ένα σεισμό με τον άλλο. Η εκτίμηση που δώσαμε αφορούσε το Αρκαλοχώρι, η σημερινή είναι 80 χιλιόμετρα μακριά. Δεν συνδέεται το ένα ρήγμα με το άλλο.
Θεωρήθηκε ότι έχει να κάνει με την περιοχή που επλήγη πρόσφατα αλλά έχουμε να κάνουμε με τελειώς διαφορετικό σύστημα.

Εκείνο το οποίο πρέπει να τονίσω είναι ότι είναι τελείως διαφορετικές οι καταστάσεις. Είναι διαφορετικά σεισμικά κέντρα που έχουν διαφορετική συμπεριφορά και διαδικασία που υπάρχει στο Αρκαλοχώρι και άλλη αυτή που αναπτύσσεται ανατολικά».