Ελλάδα

Παπαζάχος: «Είναι πολύ νωρίς να ξέρουμε αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός»

Παπαζάχος: «Είναι πολύ νωρίς να ξέρουμε αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός»
Ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην είναι ο κύριος σεισμός αυτός των 6,3 ρίχτερ ανοιχτά του Λασιθίου

«Είναι πολύ νωρίς να ξέρουμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό», ανέφερε ο Κώστας Παπαζάχος  μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη λίγα λεπτά μετά τον σεισμό που ταρακούνησε την Κρήτη.

Ο σεισμολόγος ανέφερε ότι πρόκειται για ρήγματα τα οποία βρίσκονται στη θάλασσα και είναι γνωστά στους επιστήμονες, ενώ παρατήρησε ότι συνήθως οι σεισμοί που δίνουν είναι με πολύ μεγάλο εστιακό βάθος περίπου 30-40 χιλιομέτρων.

Στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, το εστιακό βάθος ήταν μόλις 8,7 χιλιόμετρα.

Ο κ. Παπαζάχος ξεκαθάρισε, τέλος, ότι ο σημερινός σεισμός δεν έχει καμία σχέση με τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι, ενώ συνέστησε ψυχραιμία και υπογράμμισε πως το φαινόμενο παρακολουθείται στενά από τους επιστήμονες.

Μικρό τσουνάμι σε εξέλιξη

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος έκανε νωρίτερα λόγο για μικρό τσουνάμι σε εξέλιξη στην Κρήτη, κάνοντας έκκληση στουςπολίτες να απομακρυνθούν από τις ακτές στα νότια του νησιού.

Σημειώνεται πως ο σεισμός στην Κρήτη έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε ολόκληρο το νησί, παρότι σημειώθηκε στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Λασιθίου. 

Λίγο νωρίτερα προειδοποίηση για τσουνάμι εξέδωσε και το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.