Ελλάδα

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Συγκέντρωση έξω από το Μικτό Ορκωτό (εικόνες, βίντεο)

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Συγκέντρωση έξω από το Μικτό Ορκωτό (εικόνες, βίντεο)
Αρχίζει σήμερα, 20 Οκτωβρίου, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δίκη για την υπόθεση της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου στο πεζοδρόμιο της οδού Γλάδστωνος στην Ομόνοια

Κλειστή παραμένει αυτή την ώρα η Δέγλερη έξω από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, καθώς πραγματοποιείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας. 

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί από νωρίς έξω από το δικαστήριο, όπου έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί η δίκη για το άγριο λιντσάρισμα του 33χρονου Ζακ Κωστόπουλου το Σεπτέμβριο του 2018, που οδήγησε και στον θάνατό του στον πεζοδρόμο της Γλαδστωνος στην Ομόνοια.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, αποδίδονται κατηγορίες συνολικά σε έξι άτομα για το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης και όχι για την εκ προθέσεως ανθρωποκτονία, όπως είχαν ζητήσει οι οικείοι του.

Σημειώνεται πως η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου έφτασε νωρίς το πρωί το δικαστήριο, προκειμένου να είναι παρούσα στη δίκη για τη δολοφονία του ακτιβιστή.

ζακ4

WhatsApp Image 2021 10 20 at 09.07.14

WhatsApp Image 2021 10 20 at 09.07.21

Την συμπαράσταση τους στην οικογένεια του Ζακ Κωστοπουλου εκφράζουν εκπρόσωποι του νομικού κόσμου όπως ο κ. Θανάσης Καμπαγιαννης.

«Ανώτατο αγαθό είναι η ανθρώπινη ζωή και το αποτέλεσμα αυτής της δίκη αφορά κάθε δημοκρατικό πολίτη», σημείωσε μεταξύ άλλων ο γνωστός δικηγόρος.

«Στημένη υπόθεση», λέει η γιαγιά Ζακ Κωστόπουλου

Για οργανωμένο σχέδιο και στημένη υπόθεση κάνει λόγο η γιαγιά του Ζακ Κωστοπουλου, ζητώντας από τους κατηγορούμενους να καταθέσουν την αλήθεια. Όπως ανέφερε η Κωνσταντίνα Πέτσα, οι Αρχές καθυστέρησαν 25 λεπτά να επέμβουν στο συμβάν και τούτο δημιουργεί υπόνοιες για την σκοπιμότητα τους.

Το λιντσάρισμα στην Γλαδστώνος

Το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου του 2018 ο Ζακ Κωστόπουλος (Zackie Oh) πέφτει νεκρός έπειτα από εξαιρετικά βίαιη επίθεση που δέχτηκε στην οδό Γλάδστωνος στο κέντρο της Αθήνας. Με καθυστέρηση τριών χρόνων, ξεκινά σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η δίκη για την υπόθεση που προκάλεσε αίσθηση, καθώς ο νεαρός άνδρας στιγματίστηκε με χυδαίο τρόπο ακόμη και μετά την δολοφονία του.

Η άγρια δολοφονία είχε προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και διαμαρτυριών σε όλη την Ελλάδα, ενώ χαρακτηρίστηκε από την Πολιτική Αγωγή της υπόθεσης ως «θάνατος σε δημόσια θέα». Υπενθυμίζεται πως ο 33χρονος ακτιβιστής λιντσαρίστηκε από πολίτες - ενώ στη συνέχεια δέχτηκε χτυπήματα και από αστυνομικούς που επιχείρησαν να τον συλλάβουν - επειδή νωρίτερα είχε προσπαθήσει να βρει καταφύγιο σε κοσμηματοπωλείο και θεωρήθηκε ύποπτος για κλοπή. Τόσο οι δύο πολίτες, ο κοσμηματοπώλης και ένας μεσίτης, όσο και οι τέσσερις αστυνομικοί, από τους τουλάχιστον οκτώ που είχαν σπεύσει στο σημείο για το συλλάβουν, κατηγορούνται πλέον για θανατηφόρα σωματική βλάβη.

Υπενθυμίζεται πως η οικογένεια του θύματος ζητούσε να κατηγορηθούν με το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από δόλο.

ζακ2

«Η απόδοση δικαιοσύνης ακόμη εκκρέμει»

Σε ανακοίνωσή της τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει πως «η απόδοση δικαιοσύνης ακόμη εκκρεμεί».

Υπενθυμίζεται πως τον Ιανουάριο του 2020, η Διεθνής Αμνηστία συγκέντρωσε περισσότερες από 101.000 υπογραφές από όλο τον κόσμο, ανθρώπων που ζητούν την εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης και την απόδοση δικαιοσύνης. Το ελληνικό τμήμα της διεθνούς οργάνωσης έχει, άλλωστε, αιτηθεί να συμμετέχει ως επίσημος παρατηρητής της δίκης - πρακτική, που όπως σημειώνει, είναι συνδεδεμένη με τα διεθνή πρότυπα δίκαιης δίκης.

Όπως σημειώνει, η δίκη αυτή είναι σημαντική, «καθώς σχετίζεται με θεμελιώδεις αρχές των ανθρώπινων δικαιωμάτων συμπεριλαμβανομένης της ευθύνης του κράτους να προστατεύει το δικαίωμα στη ζωή».