Ελλάδα

Ζακ Κωστόπουλος: «Ο θάνατός του οφείλεται σε κακώσεις», αποκλείει παθολογικά αίτια ο ιατροδικαστής

Ζακ Κωστόπουλος: «Ο θάνατός του οφείλεται σε κακώσεις», αποκλείει παθολογικά αίτια ο ιατροδικαστής
Με τις καταθέσεις μαρτύρων στη δίκη για την υπόθεση δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου συνεχίζεται η συνεδρίαση στο Μικτό Ορκωτό Δικαστηρίο

Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου βρέθηκε - τη δεύτερη μέρη εκδίκασης της υπόθεσης της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου - ο Νίκος Καλογρηάς, ο ιατροδικαστής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών.

Πρόκειται για τον άνθρωπο, που όπως και ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας, Σωκράτης Τσαντίρης, πραγματοποίησαν τη νεκροτομή στο σώμα του 33χρονου ακτιβιστή.

Ο κ. Καλογρηάς διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι το ισχαιμικό επεισόδιο που οδήγησε στο θάνατο του 33χρονου συνδέεται αποκλειστικά με κακώσεις στο κεφάλι του σημειώνοντας ότι αποκλείται οποιαδήποτε σχέση με παθολογικά αίτια ή με την κατάσταση του ήπατος, ενώ ξεκαθάρισε πως ο Ζακ δεν αντιμετώπιζε προβλήματα καρδιάς.

Η προσπάθεια της υπεράσπισης των κατηγορουμένων αστυνομικών και των δύο πολιτών να προσκομιστεί ο ιατρικός φάκελος του θύματος για υποτιθέμενα ιατρικά προβλήματα προκάλεσε την αντίδραση της πολιτικής αγωγής.

Πιο συγκεκριμένα, ο συνήγορος Ορφέας Φίλος, εξετάζοντας μάρτυρα, την κατηγόρησε πως «αλλάζετε όλη την κατάθεση σας σε σχέση με την υγεία του Ζακ».

Στρεφόμενος, δε, προς την πολιτική αγωγή απαίτησε «να φέρετε τον ιατρικό φάκελο που έπρεπε να είναι στους ιατροδικαστές, είναι ντροπή αυτό το θέμα».

Η δικηγόρος της οικογένειας Κωστόπουλου, Κλειώ Παπαπαντολέων, από την πλευρά της, εξήγησε ότι η διαδικασία είναι να απευθυνθούν στο νοσοκομείο εφόσον κριθεί ότι χρειάζονται τα έγγραφα για να διαβιβαστούν στο δικαστήριο:

«Θα προσκομίσουμε όλα τα ιατρικά έγγραφα που αφορούν στο Ζακ Κωστόπουλο και ό τι άλλο χρειαστεί το δικαστήριο μπορεί να ζητηθεί» επεσήμανε.

Διεκόπη η δίκη λόγω έντασης 

Ένταση επικράτησε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας την ώρα που κατέθετε ο ιατροδικαστής Νίκος Καλογρηάς.

Πιο συγκεκριμένα, ο συνήγορος της υπεράσπισης των κατηγορουμένων - που του έθετε ερωτήσεις - τον κατηγόρησε πως με την ιατροδικαστική έκθεσή του οι έξι κατηγορούμενοι δικάζονται σήμερα και κάθονται στο εδώλιo:

«Αν είναι δυνατόν, δεν το έχω ξανακούσει αυτό στα χρόνια που εργάζομαι. Βαρύτατη προσβολή σε έναν ιατροδικαστική που έρχεται εδώ να περιγράψει τι βρήκε. Μα είναι δυνατόν να μου λέτε ότι εγώ τους κατέστησα κατηγορούμενους, ο ιατροδικαστής; Να ανακαλέσετε άμεσα... Τι είναι αυτά τα πράγματα» ανέφερε ο κ. Καλογριάς στο ακροατήριο.

«Ως ιατροδικαστής νιώθω σαν να πρέπει να απολογηθώ για τα ευρήματα της ιατροδικαστικής. Εμείς κάνουμε ο καθένα 1000 νεκροτομές και κάνουμε τη δουλειά μας. Αν πρέπει να απολογηθώ…» είπε ακόμη. 

Μάρτυρας: Δεν μπορούμε να ποσοστοποιήσουμε ποια τραύματα συμμετείχαν περισσότερο ή λιγότερο στο αποτέλεσμα.

Συνήγορος υπεράσπισης: Υπάρχουν έξι άνθρωποι που δικάζονται από αυτά που είπατε εσείς.

Μάρτυρας: Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας. Να ανακαλέσετε αυτό που είπατε. Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας όπως κάνουμε κάθε μέρα σε όλες τις περιπτώσεις. Είναι δυνατόν να είναι κατηγορούμενοι από εμένα; Ποτέ δεν έχω ξανακούσει στα είκοσι δύο χρόνια ότι ο ιατροδικαστής που κάνει τη δουλειά του δημιουργεί κατηγορουμένους. Δημιουργείτε εντυπώσεις και σε αυτούς τους ανθρώπους. Με προσβάλλατε. Έχω δικαίωμα ... Και έχω και θυμό. Είναι δυνατόν να λέτε ότι ο ιατροδικαστής τους κατέστησε κατηγορουμένους;

Πολιτική Αγωγή: Οι πράξεις τους τους κατέστησαν κατηγορουμένους.