Ελλάδα

Ζακ Κωστόπουλος: Δεύτερη ιατροδικαστής επιβεβαιώνει την ύπαρξη θανατηφόρων τραυμάτων

Ζακ Κωστόπουλος: Δεύτερη ιατροδικαστής επιβεβαιώνει την ύπαρξη θανατηφόρων τραυμάτων
Στις αιτίες θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου αναφέθηκε η δεύτερη ιατροδικαστής που κατέθεσε σήμερα στη δίκη για τον «θάνατο σε δημόσια θέα»

Σε ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου απέδωσε το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου η ιατροδικαστής Σουλτάνα Μαριανού, καταθέτοντας σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, όπου συνεχίζεται από το πρωί η δίκη για το θάνατο του 33χρονου ακτιβιστή.

Παρόντες και σήμερα στη δίκη ήταν οι γονείς του Ζακ, καθώς και η Μάγδα Φύσσα.

Η Σουλτάνα Μαριανού επιβεβαίωσε επί της ουσίας όσα είπε στην προηγούμενη συνεδρίαση ο συνάδελφος της, Νίκος Καλόγρηας.

Μαζί με τον κ. Καλόγρηα που είχαμε υπηρεσία, προβήκαμε σε έλεγχο, είδαμε εξωτερικά το πτώμα, περιγράψαμε όλα τα τραύματα και το μέσο, επειδή η αιτία θανάτου δεν ήταν σαφής προβήκαμε σε περαιτέρω έλεγχο, έγινε έλεγχος αίματος και ούρων, τα τραύματα ήταν πολλά αλλά δεν θα μπορούσαν από μόνα τους να προκαλέσουν τον θάνατο, έγινε τοξικολογική που έδειξε μικρή ποσότητα οινοπνεύματος και ενός αντιφλεγμονώδους και τη στείλαμε στο εργαστήριο ιατροδικαστικής για να είμαστε βέβαιοι και η απάντηση ήταν ίδια.

Επίσης κατά τη νεκροτομή παρατηρήθηκαν διάφοροι ιστοί, στην καρδιά, στους πνεύμονες που δόθηκαν για εξέταση στο εργαστήριο παθολογοανατομίας. Από εκεί είδαμε μια έκθεση των παθολογοανατόμων που καταλήγουν ότι στην καρδιά είχε πρόσφατες ισχαιμικές αλλοιώσεις, καταλήξαμε ότι ναι μεν τα τραύματα που έφερε ήταν θανατηφόρα αλλά αιτιωδώς υπήρχε συνάφεια μεταξύ της πρόσφατης ισχαιμίας και των τραυμάτων κυρίως στην κεφαλή.

Δια αποκλεισμού πλέον και εφόσον δεν είχαμε καμία άλλη αιτία, δεν υπήρχε μυοκαρδιοπάθεια, στεφανιαία νόσος, καταλήξαμε σε αυτό το συμπέρασμα. Ο θάνατος οφείλεται στις πρόσφατες ισχαιμικές αλλοιώσεις του μυοκαρδίου.

Για το οργανικό στρες που συνέβαλε στο ισχαιμικό επεισόδιο του Ζακ, η μάρτυρας κατέθεσε ότι από την 30ετή της εμπειρία, καταλήγει πως συναντάται αλλά όχι συχνά, ενώ για τον ισχυρισμό της υπεράσπισης περί προγενέστερης ασθένειας στο ήπαρ που συνέβαλε στο θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου ξεκαθάρισε δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με τον θάνατό του:

«Υπήρχε μια βαριά ηπατική βλάβη που τη βλέπουμε σε αρκετούς ανθρώπους. Δεν αποτελεί καν αιτία θανάτου. Δεν είχε προηγηθεί κάποια νοσηλεία που να δικαιολογεί αιφνίδιο θάνατο λόγω ρήξης. Μπορεί να προκληθεί από χρόνια χρήση φαρμάκων ή κάποια ασθένεια που έχει περάσει».