Ελλάδα

Έκρηξη στη Συγγρού: «Γλιτώσαμε από θαύμα 100 νεκρούς» - Ανατροπή στις έρευνες για τα αίτια

Έκρηξη στη Συγγρού: «Γλιτώσαμε από θαύμα 100 νεκρούς» - Ανατροπή στις έρευνες για τα αίτια
Δόθηκε σστην κυκλοφορία η λεωφόρος Συγγρού στις 9 το βράδυ της Τετάρτης έπειτα από την έκρηξη με έναν τραυματία

Ήταν λίγο πριν τις 07:00 το πρωί της Τετάρτης όταν σημειώθηκε έκρηξη επί της λεωφόρου Συγγρού και συγκεκριμένα στον αριθμό 3.

Το κτήριο τυλίχθηκε στις φλόγες, ενώ μέχρι το απόγευμα τζαμαρίες κρέμονταν στο κενό και συντρίμμια παρέμεναν στον δρόμο.

Σημειώνεται πως η Συγγρού ήταν κλειστή απο το ύψος της Φραντζή, στο Νέο Κόσμο, μέχρι τις 21:00.

Σύμφωνα με πηγές της ΕΛΑΣ, «γλιτώσαμε από θαύμα» και θα μπορούσαμε να είχαμε περισσότερους από 100 νεκρούς αν η έκρηξη γινόταν σε ώρα αιχμής ή σε ημέρα που δεν ήταν αργία.

Ορίστηκαν δύο πραγματογνώμονες

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκουνται έρευνες της Πυροσβεστικής - από κοινού με την Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής - με σκοπό να αποσαφηνιστούν τα αίτια της έκρηξης.

Για τον ίδιο σκοπό έχουν οριστεί, άλλωστε, και δύο ανεξάρτητοι πραγματογνώμονες.

Υπενθυμίζεται πως η πρώτη ενημέρωση από την Πυροσβεστικη, σύμφωνα με μαρτυρία του ιδιοκτήτη σχολής χορού επί της Συγγρού 3, ήταν πως επρόκειτο να εκκενώσει το κτίριο διότι υπήρχε διαρροή υγραερίου. 

Ανατροπή στις έρευνες

Σύμφωνα με την Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής, ωστόσο, το κτήριο στον αριθμό 3 της Συγγρού δεν έχει παροχή φυσικού αερίου.

Αντίθετα, φυσικό αέριο διαθέτει το κτήριο στον αριθμό 7, ενώ όπως φαίνεται το ωστικό κύμα από την έκρηξη στη Συγγρού 3 προκάλεσε τη διαρροή στην παροχή φυσικού αερίου μεταξύ των αριθμών 5 και 7.

Οι τεχνικοί της Εταιρείας εκτιμούν, τώρα, ότι η έκρηξη στον αριθμό 3 προκλήθηκε από φιάλη υγραερίου, την οποία ενδεχομένως να χρησιμοποιούσε ο 78χρονος τραυματίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 78χρονος άνδρας ισχυρίστηκε πως από χθες είχε διαπιστώσει μία περίεργη μυρωδιά στον χώρο, χωρίς όμως να δώσει ιδιαίτερη σημασία.

Όπως είπε, υπήρχαν στιγμές που ένιωθε μία μυρωδιά αερίου, χωρίς να μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει.

«Το πρωί μόλις σηκώθηκα, πάτησα τον διακόπτη για να ανάψω το φως και αμέσως έγινε η έκρηξη», φέρεται να δήλωσε στους πυροσβέστες.