Ελλάδα

Ψυχρολουσία για τους καταναλωτές: «Φουσκωμένοι» οι λογαριασμοί ρεύματος για Απρίλιο και Μάιο, τι ισχύει με την επιδότηση

Ψυχρολουσία για τους καταναλωτές: «Φουσκωμένοι» οι λογαριασμοί ρεύματος για Απρίλιο και Μάιο, τι ισχύει με την επιδότηση
Με αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος τον Απρίλιο και τον Μάιο θα βρεθούν και πάλι αντιμέτωποι καταναλωτές και επιχειρήσεις, διπλασιάζεται η επιδότηση.

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας οι τιμές κινούνται από 300-400/Mwh, ενώ για την επόμενη μέρα διαμορφώθηκαν κάτω από τα 300 ευρώ (280), παρουσιάζοντας τάσεις συγκράτησης.

Αναλυτικότερα τον Απρίλιο οι παραγωγοί ενέργειας θα έχουν αγοράσει το φυσικό αέριο στα 200 ευρώ τη Mwh που είναι η τιμή του το Μάρτιο.

Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο η τιμή του ρεύματος κινείται στα 300 ευρώ η Mwh, αν και η τιμή του φυσικού αερίου του Φεβρουαρίου ήταν 80 ευρώ η MWh.

Τα επίπεδα στα οποία διαμορφώνονται οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο και αυτό θα αποτυπωθεί στα τιμολόγια Απριλίου ενώ, για τα τιμολόγια Μαΐου ο φόβος αυξήσεων είναι μεγαλύτερος, αφού η τιμή χονδρεμπορικής τον Απρίλιο θα αποτυπώσει την αυξημένη τιμή του φυσικού αερίου το Μάρτιο. Σημειώνεται πως το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα, η τιμή του ρεύματος κινείται από 300 έως 400 ευρώ η Mwh.

Όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός

«Έχουμε ένα μοντέλο τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας που αντιστοιχεί σε μια άλλη εποχή, όταν οι ΑΠΕ ήταν ακριβές και θέλαμε να ενθαρρύνουμε την ένταξή τους στο ενεργειακό μείγμα -και γι' αυτό προβλέφθηκε η οριακή τιμή συστήματος να καθορίζεται από την υψηλότερη προσφορά. Όμως πλέον δεν είναι αυτό το ζητούμενο, σημείωσε. Και πλέον η οριακή τιμή συστήματος διαμορφώνεται από το φυσικό αέριο, που διαμορφώνει την υψηλότερη προσφορά, ενώ δεν ήταν αυτός ο στόχος.

Διπλασιάζεται η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος

Αυξημένη κατά 50% θα είναι η επιδότηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο.

Η  επιδότηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά τον Απρίλιο θα είναι πάνω από 60 ευρώ ευρώ για τις 300 πρώτες kWh, από 39 ευρώ που είναι για τον τρέχοντα μήνα, ενώ ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η στήριξη για τις επιχειρήσεις, η οποία όπως ανέφερε θα διπλασιαστεί στα 130 ευρώ τη μεγαβατώρα, έναντι 65 ευρώ τον Μάρτιο.