Ελλάδα

Απογραφή πληθυσμού 2021: Κι όμως... ξεκίνησαν οι πληρωμές στους απογραφείς

Απογραφή πληθυσμού 2021: Κι όμως... ξεκίνησαν οι πληρωμές στους απογραφείς
Μπορεί η απογραφή πληθυσμού να ξεκίνησε στα τέλη Οκτωβρίου και να ολοκληρώθηκε (η τρίτη) φάση στα τέλη Φεβρουαρίου, όμως οι χιλιάδες απογραφείς δεν είχαν πληρωθεί ακόμα για τις υπηρεσίες τους.

Χρειάστηκε να φτάσει η Δευτέρα 6 Ιουνίου ώστε να υπάρξουν πληρωμές για τους απογραφείς (είχαν προηγηθεί οι τομεάρχες, οι οποίοι όμως αριθμητικά ήταν πολύ λιγότεροι), αλλά πλέον... η διαδικασία για τις πληρωμές ξεκίνησε.

Συγκεκριμένα, σήμερα Δευτέρα 6/6 υπήρξαν οι πρώτες πληρωμές σε εποπτείες όπως αυτή του Περιστερίου, με τον Τομέα 90 (όπως ήταν στην απογραφή) να ήταν από τους πρώτους που είχαν ολοκληρώσει τη διαδικασία που απαιτούνταν.

Πλέον, οι αμοιβές των απογραφέων ανεβαίνουν στη «Διαύγεια» και λίγα 24ωρα αργότερα ξεκινούν οι πληρωμές οι οποίες, ομολογουμένως, είχαν αργήσει αρκετά σε σχέση με την έναρξη της διαδικασίας.

Επιπλέον, παρά τα όσα είχαν ακουστεί και από επίσημα χείλη της ΕΛΣΤΑΤ για αμοιβές... τετραψήφιες (1200 ευρώ για 120 κατοικίες), κάτι τέτοιο δε φαίνεται να συνέβη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews υπήρξαν πληρωμές που κυμάνθηκαν μεταξύ 500-600 ευρώ και αυτές σε ολοκληρωμένα τμήματα.

Μάλιστα, υπήρξε «αύξηση» στον αριθμό των σπιτιών αλλά και «μείωση» στην αμοιβή, ενώ και οι κρατήσεις ήταν... πολλές κι αφορούν φόρο 8%, χαρτόσημο 3%, ΟΓΑ (20%) επί χαρτοσήμου, ΕΦΚΑ κύριας σύνταξης (13,33%) και ΕΦΚΑ υγειονομικής περίθαλψης (6,95%).

Τέλος, υπήρξαν αρκετές καταγγελίες για τη συνολική οργάνωση και για τις καθυστερήσεις, αλλά και για «παράλογες» απαιτήσεις από τους υπεύθυνους, ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις που δεν έγιναν αυτοαπογραφές και οι απογραφείς παρά το ότι έβγαιναν στους δρόμους ακόμα και 2-3 μήνες μετά την αρχική ημερομηνία λήξης της απογραφής (πήρε... αναρίθμητες παρατάσεις η διαδικασία), έπρεπε να βρουν τρόπο να λύσουν όλα τα προβλήματα στη διαδικασία χωρίς να υπάρχει πάντα αποτέλεσμα.

Όπως και να χει, πλέον η διαδικασία για την πληρωμή έχει ξεκινήσει και όλα αυτά θα αποτελέσουν σύντομα... παρελθόν.