Ελλάδα

Πώς θα εξελιχθεί την Πέμπτη η κακοκαιρία: H πρόγνωση του καιρού στο Dnews από τον Δ. Παπαϊωάννου

Πώς θα εξελιχθεί την Πέμπτη η κακοκαιρία: H πρόγνωση του καιρού στο Dnews από τον Δ. Παπαϊωάννου
Ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες εκδηλώνονται, σήμερα Τετάρτη, σε αρκετές περιοχές της χώρας με τα περισσότερα φαινόμενα να εντοπίζονται όπως είχαμε αναφέρει στην Αργολίδα, τις Σπέτσες και τη νοτιοανατολική Λακωνία (Μονεμβασιά) προς το παρόν.

Την Πέμπτη, θα συνεχιστούν τα τοπικά έντονα φαινόμενα με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι-απόγευμα και μετά.

Πιο αναλυτικά, την Πέμπτη, αναμένονται τα μεσάνυχτα έως το πρωί τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε ανατολική Πελοπόννησο (ανατολική Κορινθία, Αργολίδα), νοτιοανατολική Στερεά, Χαλκιδική, ανατολική Θεσσαλία, και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα βόρεια Δωδεκάνησα.

Σποραδικές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται σε δυτική και νότια Πελοπόννησο, τα νότια Επτάνησα και τη δυτική Στερεά. Πέρασμα τοπικά έντονων βροχών και καταιγίδων θα λάβει χώρα σε Κρήτη και Κυκλάδες, το πρωί. Ασθενούς έως μέτριας έντασης βροχές θα σημειωθούν στην υπόλοιπη Θεσσαλία, τη δυτική Μακεδονία και πιο αξιόλογες στην κεντρική (εκτός από την Πιερία και την Ημαθία όπου τα φαινόμενα θα είναι έντονα) και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Από το απόγευμα τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν και θα επιμείνουν κυρίως στο βορειοανατολικό Αιγαίο και τη Χαλκιδική, ενώ τοπικές μπόρες στη δυτική Ελλάδα και λίγες βροχές σε Μακεδονία και Θεσσαλία. Λίγα φαινόμενα θα σημειωθούν το μεσημέρι και σε ανατολική Πελοπόννησο και ανατολική Στερεά. Τοπικές χαλαζοπτώσεις θα σημειωθούν σε δυτική-νοτιοδυτική Πελοπόννησο και τα νότια Επτάνησα και πιθανόν τη νοτιοανατολική Στερεά και το ανατολικό Αιγαίο.

Τα πιο ισχυρά φαινόμενα, όπου υπάρχει και μεγάλος κίνδυνος πλημμύρων αναμένονται κυρίως στη Χαλκιδική.

Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή εκτός από τα νότια ηπειρωτικά που θα ανέβει λίγο λόγω και των διαστημάτων ηλιοφάνειας.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 3-5 και τοπικά 6 μποφόρ, εκτός από το βόρειο που θα πνέουν ανατολικοί άνεμοι 6-8 και τοπικά 9 μποφόρ. Στο βόρειο Ιόνιο θα πνέουν άνεμοι μεταβλητών διευθύνσεων 3-5 μποφόρ, ενώ στο νότιο από δυτικές 4-6 μποφόρ.

ΑΤΤΙΚΗ: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες τις επόμενες ώρες μέχρι και το ξημέρωμα, οι οποίες σε τοπικό επίπεδο μπορούν να προκαλέσουν μικροπλημμυρικά φαινόμενα. Τα πιο έντονα φαινόμενα (αν και σε όλο το νομό θα είναι παροδικά έντονα τα φαινόμενα) αναμένονται στη δυτική Αττική και πιθανόν το δυτικό λεκανοπέδιο, ενώ θα εκδηλωθούν και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Από το πρωί θα υπάρχουν διαστήματα ηλιοφάνειας, αλλά θα παραμείνει τοπικά άστατος με παροδικές νεφώσεις, οι οποίες πιθανόν να δώσουν τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια του νομού μέχρι το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 18oC. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες-νοτιοδυτικές διευθύνσεις 3-5 και πρόσκαιρα τα μεσάνυχτα 6-7 μποφόρ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Αξιόλογες βροχές πρόσκαιρα έντονες το ξημέρωμα κυρίως στα δυτικά του νομού. Από το απόγευμα σταδιακά θα εξασθενήσουν τα φαινόμενα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 12-13οC. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις πολύ ισχυροί 7-8 και τοπικά 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι και μετά.

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ