Ελλάδα

Δημοτικά Τέλη: Φθηνότερα στην Γλυφάδα από το …. Κερατσίνι

Δημοτικά Τέλη: Φθηνότερα στην Γλυφάδα από το …. Κερατσίνι
Η «συνταγή» εξοικονόμησης και λαμπερού στολισμού βρέθηκε: Οι περισσότεροι δήμοι άρχισαν να χρησιμοποιούν φωτάκια led με στόχο να μειώσουν το κόστος έως και 80% ενώ έχουν περιορίσει και τον χρόνο φωταγώγησης δρόμων και πάρκων.

Το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους έρχεται σε μια περίοδο που πολλές δημοτικές αρχές καταβάλουν προσπάθεια να ελαφρύνουν τα βάρη για τους δημότες τους , προχωρώντας σε μειώσεις των δημοτικών τελών, μία κίνηση που αρχίζει δειλά – δειλά να ακολουθεί η τοπική αυτοδιοίκηση.

Ωστόσο το καλό παράδειγμα δίνει τα τελευταία χρόνια η Γλυφάδα που έχει καταφέρει με τις μειώσεις που έχουν γίνει ένας από τους Δήμους με τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη στην Αττική. Σε μια δύσκολη περίοδο, με την χώρα να βγαίνει από την πανδημία και να δέχεται τα απανωτά χτυπήματα της ενεργειακής κρίσης, ο Γιώργος Παπανικολάου με τον εξορθολογισμό των δαπανών και την βελτίωση των εσόδων κατάφερε να μειώσει συνολικά συνολικά 30% τα δημοτικά τέλη οριζόντια (20% το 2022 και 10% το 2018). Επίσης έχουν μηδενιστεί οι χρεώσεις για πολύτεκνους και τους δημότες με αναπηρία ενώ το 50% των δημοτικών τελών πληρώνουν οι τρίτεκνοι.

Η κίνηση αυτή έφερε τον δήμο των νοτίων προαστίων να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις του πίνακα με τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη προσπερνόντας αρκετούς μεγάλους δήμους αλλά και εκείνους της Δυτικής Αττικής και του Πειραιά.

Είναι ενδεικτικό πως στο Κερατσίνι τα δημοτικά τέλη φτάνουν το 1,45 το τ.μ. ενώ στην Γλυφάδα με υπερδιπλάσια τιμή ζώνης η χρέωση είναι 1,04 το τμ. Το παράδειγμα της Γλυφάδας αρχίζουν να ακολουθούν σταδιακά και άλλοι δήμοι όπως εκείνος της Αθήνας ο οποίος ανακοίνωσε την μείωση των δημοτικών τελών κατά 5% από τον προσεχή Ιανουάριο. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες και σε άλλους δήμους της Αττικής είναι σε εξέλιξη διεργασίες προκειμένου να βρεθεί η οδός μείωσης των επιβαρύνσεων στους δημότες τους.