Ελλάδα

Άναψαν οι «Φωτιές» στην Φλώρινα!

Άναψαν οι «Φωτιές» στην Φλώρινα!
Άναψαν οι «φωτιές» στον νομό Φλώρινας , το ετήσιο χριστουγεννιάτικο έθιμο!

Γεγονός το χριστουγεννιάτικο έθιμο στον νομό Φλώρινας, οι «Φωτιές».

Οι «Φωτιές» άναψαν στην Φλώρινα στις δώδεκα η ώρα. 

Το χριστουγεννιάτικο έθιμο που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Δεκεμβρίου έδωσε.. ρεσιτάλ.

Πλήθος κόσμου μαζεύτηκε στις πλατείες. Παρέες μικρών και μεγάλων γιόρτασε πίνοντας κρασί και τρώγοντας παραδοσιακά εδέσματα.

Φυσικά δεν έλειψε και... ο χορός. Με την μουσική υπόκρουση τοπικής μπάντας, η οποία χάρισε στιγμές χαράς παίζοντας παραδοσιακά τραγούδια.

Ανάμεσα στον κόσμο παρευρέθηκαν ο Γιάννης Αντωνιάδης, βουλευτής  Νέας Δημοκρατίας, η Θεοπίστη Πέρκα, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, ο Αντιπεριφερειάρχης, Σωτήρης Βόσδοου και ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης.

321293805 536514875198614 4927264077470704840 n

Λίγα λόγια για το έθιμο

Οι φωτιές στη Φλώρινα είναι ένα έθιμο με παγανιστικές ρίζες, ερευνητές της τοπικής λαογραφίας τις κατατάσσουν στις προχριστιανικές γιορτές της αρχαιότητας και της Ρωμαϊκής περιόδου και τις συνδέουν με τη γονιμότητα και την καρποφορία.

Για πολλούς συνδέονται και με το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 21 Δεκεμβρίου, όπου μετά τη μεγαλύτερη νύκτα του χρόνου οι άνθρωποι ετοιμάζονται για την αναγέννηση της φύσης.

Τα μεσάνυχτα 23 προς 24 Δεκέμβρη κάθε γειτονιά ανάβει μία μεγάλη φωτιά και οι άνθρωποι της γειτονιάς, κυρίως τα παιδιά, αναλαμβάνουν να τροφοδοτούν τη φωτιά με κέδρα και άλλα ξύλα που έχουν φροντίσει να προμηθευτούν και να συλλέξουν τις προηγούμενες ημέρες.

Παλιότερα που οι άνθρωποι δεν διέθεταν τα τεχνικά μέσα, η προετοιμασία κρατούσε μήνες. Τότε, κυρίως τα μικρά παιδιά και οι έφηβοι, ανέβαιναν στο βουνό έφταναν μέχρι το χωριό Σκοπιά για να βρουν τα καλά κέδρα, τα έκοβαν με τα κλαδευτήρια τους και αφού τα έδεναν με σχοινιά τα έσερναν μέχρι τη γειτονιά τους.

Η φωτιά έκαιγε όλη τη νύκτα και με το πρώτο φως της ημέρας, οι μάνες έβγαιναν με το φτυάρι για να πάρουν ζεστή στάχτη για να ανάψουν την σόμπα. Κάτι που θεωρούταν γούρι της χρονιάς.

Κατά τη διάρκεια του εθίμου και κάθε χρόνο με πρωτοβουλία του δήμου, μοιράζονται δωρεάν εδέσματα τοπικά και μη.