Ελλάδα

Sunday Times: Πριν το τέλος του 2023 η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Πριν το τέλος του έτους» θα έρθει στην Ελλάδα ένα μέρος των Γλυπτών του Παρθενώνα, σύμφωνα με την SundayTimes.

Δημοσίευμα της SundayTimes, αναφέρει ότι πριν την λήξη του 2023, θα έχει έρθει ένα μέρος από τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Το εν λόγω άρθρο, κάνει λόγο για Έλληνα αξιωματούχο, που ισχυρίζεται ότι έχει προκύψει μια συμφωνία «win-win» μεταξύ Ελλάδας και Βρετανικού Μουσείου, λέγοντας πως, αν και οι «κόκκινες γραμμές» μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν ακίνητες, έχει προταθεί μια υβριδική λύση, με τη δημιουργία ενός «παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου» στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Σημειώνεται, επίσης, ότι το Βρετανικό Μουσείο και η ελληνική κυβέρνηση έχουν αποκλείσει οποιοδήποτε «δάνειο, εμπόριο ή ανταλλαγή, επειδή οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει αναφορά στο επίμαχο ζήτημα της ιδιοκτησίας, μια κόκκινη γραμμή και για τις δύο πλευρές».

Να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει από το 1980 επίσημα την επιστροφή των Γλυπτών, με τις εκκλήσεις για επαναπατρισμό των αντικειμένων να γίνονται πιο δυνατές τις επόμενες δεκαετίες.

Μάλιστα, σε δημοσκόπηση του 2022, που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία το - περίπου - 40% των Βρετανών τάχθηκε υπέρ της επιστροφής τους στην Ελλάδα, ενώ το 16% ήθελε να τα κρατήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο.