Ελλάδα

Καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών για σεισμό στην Τουρκία: «Τα κτίρια τιναχτήκαν στον αέρα σαν να τους έβαλαν δυναμίτες»

Καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών για σεισμό στην Τουρκία: «Τα κτίρια τιναχτήκαν στον αέρα σαν να τους έβαλαν δυναμίτες»
Οι φονικοί σεισμοί στην Τουρκία και στη Συρία έχουν προκαλέσει πάνω από 21.000 θανάτους μέχρι στιγμής και όσο περνάνε οι ώρες εξανεμίζονται οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια.

Ο Παναγιώτης Καρύδης, καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών μίλησε στο mega από την Τουρκία και τόνισε μεταξύ άλλων ότι τα κτίρια και τα σπίτια τινάχτηκαν στον αέρα λες και τους έβαλαν δυναμίτη.

«Είδα πάρα πολλά κτίρια. Ήταν μία διδακτική εικόνα τα όσα είδα. Ο καθένας – κι ας μην είναι ειδικός – μπορεί να καταλάβει ότι τα κτίρια τιναχτήκαν στον αέρα σαν να τους έβαλαν δυναμίτες. Στην έκρηξη η κατάρρευση είναι ακαριαία, δεν έχεις χρόνο για τίποτα».

Για το αν ήταν η μορφή και το ύφος του σεισμού ή κατασκευή τους υπαίτιο για τις καταρρεύσεις των κτιρίων, απάντησε:

Είναι πολλές οι παράμετροι. Είναι και τα κτίρια, όμως και το μέγεθος του σεισμού είναι πολύ σημαντικό. Πράγμα που σημαίνει μεγάλη διάρκεια που εξάντλησε την δυνατότητα απορρόφησης ενέργειας της κατασκευής, η οποία ούτως η άλλως δεν ήταν τόσο καλή.

Και το δεύτερο είναι η πολύ μεγάλη έκταση που είχε ο σεισμός. Οι κατασκευές δεν ήταν δεόντως μελετημένες, κάθε αντισεισμική κατασκευή πρέπει ποτέ να μην καταρρέει όσο δυνατός κι αν είναι ο σεισμός».