Ελλάδα

Τα διεθνή ΜΜΕ για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη

Τα διεθνή ΜΜΕ για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη Φωτογραφία: INTIME NEWS
Τα μεγάλα διεθνή Μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στην τραγωδία που εξελίσσεται στα Τέμπη, μετά την πολύνεκρη σύγκρουση των δύο τρένων.

Οι New York Times γράφουν πως: «Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα σκότωσε τουλάχιστον 32 άτομα. Μια αμαξοστοιχία με περίπου 350 επιβάτες συγκρούστηκε με μια εμπορευματική αμαξοστοιχία που επερχόταν, δήλωσαν αξιωματούχοι. Τουλάχιστον 25 άτομα νοσηλεύονται με σοβαρά τραύματα [...]  Οι νοσοκομειακές μονάδες για την περίθαλψη θυμάτων εγκαυμάτων ειδοποιήθηκαν και έσπευσαν στην περιοχή, είπε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαρθακογιάννης, προσθέτοντας ότι στην προσπάθεια διάσωσης συμμετείχαν δεκάδες ασθενοφόρα. Η πυροσβεστική υπηρεσία ανέφερε πως 85 άνθρωποι τραυματίστηκαν, 53 από τους οποίους εξακολουθούν να νοσηλεύονται. Οι επιζώντες είπαν ότι αρκετοί επιβάτες πετάχτηκαν από τα παράθυρα των βαγονιών.  Άλλοι πάλεψαν για να ελευθερωθούν αφού το επιβατικό τρένο συγκρούστηκε, διαφεύγοντας σε χωράφια»

ο βρετανικός Guardian αναφέρει: «Οι επιζώντες είπαν ότι αρκετοί επιβάτες πετάχτηκαν από τα παράθυρα των βαγονιών του τρένου λόγω της πρόσκρουσης. Είπαν ότι άλλοι πάλεψαν για να ελευθερωθούν αφού το επιβατικό τρένο συγκρούστηκε, πέφτωντας σε ένα χωράφι δίπλα στις γραμμές. "Εγινε πανικός στην αμαξοστοιχία, ο κόσμος ούρλιαζε", δήλωσε στον Τηλεόραση ΣΚΑΪ νεαρός άνδρας που μεταφέρθηκε σε κοντινή γέφυρα. "Μόλις ακούσαμε έναν κρότο... το τρένο άρχισε να στριφογυρίζει, πριν καταλήξει στο πλάι όταν καταφέραμε να βγούμε", είπε ένας άλλος επιβάτης στην ΕΡΤ, τη δημόσια ραδιοτηλεόραση της Ελλάδας. "Ήταν 10 εφιαλτικά δευτερόλεπτα με φωτιά, δεν μπορούσες να δεις πολλά από τον καπνό", είπε ένας άλλος επιβάτης. Ένας επιβάτης που έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα Protothema είπε: "Δεν τραυματίστηκα, αλλά βάφτηκα με αίμα από άλλους ανθρώπους που τραυματίστηκαν κοντά μου". Μιλώντας σε ελληνικά ΜΜΕ, ένας έφηβος είπε ότι το πρώτο βαγόνι πήρε φωτιά και ότι με μια τσάντα έσπασε το τζάμι του βαγονιού του, του τέταρτου, και διέφυγε. Συγγενείς των επιβατών είχαν συγκεντρωθεί στη Θεσσαλονίκη ελπίζοντας να δουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα να αποβιβάζονται από τα λεωφορεία, μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ. Το επιβατικό τρένο αναχώρησε από την Αθήνα γύρω στις 19:30 τοπική ώρα (05:30 GMT). Η πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε για το δυστύχημα λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Το επιβατικό τρένο λειτουργεί από τον ιταλικό όμιλο Ferrovie dello Stato Italiane, ο οποίος σύμφωνα με την ιστοσελίδα του είναι ο κύριος πάροχος σιδηροδρομικών μεταφορών επιβατών και εμπορευμάτων στην Ελλάδα και εκτελεί 342 επιβατικά και εμπορικά δρομολόγια την ημέρα».

Ακόμα, το BBC γράφει ότι «ένας άλλος επιβάτης ονόματι Άγγελος Τσιαμούρας είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι η συντριβή ήταν σαν σεισμός. Ένας άλλος επιβάτης ονόματι Λάζος είπε στην εφημερίδα Protothema ότι η εμπειρία ήταν "πολύ συγκλονιστική. Ήταν μια πολύ ισχυρή σύγκρουση", δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σε αποσπάσματα που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων AP. "Αυτή είναι μια τρομερή νύχτα... Είναι δύσκολο να περιγράψω τη σκηνή". Οι συνθήκες για τους διασώστες ήταν "πολύ δύσκολες" λόγω "της σοβαρότητας της σύγκρουσης", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, Βασίλης Βαρθακογιάννης».