Ελλάδα

Φωτιά τώρα στην Πάρνηθα: Τι είναι το φαινόμενο της καμινάδας που προκάλεσε την αναζωπύρωση

Φωτιά τώρα στην Πάρνηθα: Τι είναι το φαινόμενο της καμινάδας που προκάλεσε την αναζωπύρωση
Μια «έκρηξη φωτιάς» σημειώθηκε σε χαράδρα στις 03:20 της Πέμπτης στην Πάρνηθα, ενώ από τις 10:00 αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι πολύ ισχυροί άνεμοι, έντασης 6-7 μποφόρ.

Για την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην Πάρνηθα, όπου συνεχίζει να καίει η μεγάλη φωτιά, μίλησε στο Open o αναπληρωτής εκπρόσωπος της Πυρoσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός. Όπως τόνισε, τα ξημερώματα της Πέμπτης παρατηρήθηκε το «φαινόμενο της καμινάδας» στην περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα, σημειώθηκε μια «έκρηξη» φωτιάς περί τις 03:20 κι ενώ στην περιοχή οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς και ο αέρας πολύ έντονος. Το συγκεκριμένο φαινόμενο παρατηρείται όταν η φωτιά αναπτύσσεται σε χαραδρώσεις και δεν μπορεί να την σταματήσει κανένας, γιατί αφενός είναι δύσβατη περιοχή και αφετέρου είναι σαν να έχουμε ένα τζάκι στο σπίτι και πάει να σβήσει κάποιος τη φωτιά στην καμινάδα

Σε ό,τι αφορά τους Θρακομακεδόνες, ο Γιάννης Αρτοποιός ενημέρωσε πως η φωτιά δεν έχει φτάσει στην περιοχή και δίνεται σκληρή μάχη για να μην συμβεί αυτό, προσθέτοντας πως αυτό που έχει γίνει είναι να φτιαχτεί ζώνη ανάσχεσης ενώ έχει σταλεί και προειδοποιητικό μήνυμα στους κατοίκους.

Σημειώνεται πως από το πρωί της Πέπτης μέτωπο αρκετών χιλιομέτρων πλησιάζει από τα ανατολικά των οικισμό των Θρακομακεδόνων με τις Αρχές να έχουν εκκενώσει τα σπίτια. Οι φλόγες βρίσκονται μια ανάσα από το τελεφερίκ και κατακαίνε το πυκνό δάσος που βρίσκεται ανάμεσα στο μέτωπο και τον οικισμό.