Ελλάδα

Κακοκαιρία Elias: Διαδοχικά 112 σε Αττική, Θεσσαλία, Πελοπόννησο για «περιορισμό μετακινήσεων» -Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες (live χάρτης)

Κακοκαιρία Elias: Διαδοχικά 112 σε Αττική, Θεσσαλία, Πελοπόννησο για «περιορισμό μετακινήσεων» -Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες (live χάρτης)
Η κακοκαιρία Elias έχει δείξει ήδη τα «δόντια» της σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ μηνύματα από το 112 έχουν σταλεί σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Κορινθία αλλά και στην Αττική, πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρού το οποίο επικαιροποιηθήκε, το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της Μακεδονίας και της Θράκης), τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια και τη βόρεια Πελοπόννησο.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν:

α) στη Θεσσαλία (στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας),

β) την Ήπειρο (στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας),

γ) στη Στερεά (στην Αιτωλοακαρνανία, την Ευρυτανία, τη Φθιώτιδα και βαθμιαία στη Φωκίδα και τα δυτικά τμήματα της Βοιωτίας) και

δ) στη βόρεια Πελοπόννησο (στους νομούς Αχαΐας και τα δυτικά τμήματα του νομού Κορινθίας).

Αύριο, κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς κατά διαστήματα στις δυτικές Κυκλάδες, τα δυτικά και νότια τμήματα της Αττικής και το βόρειο Αιγαίο.

Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, στα ανατολικά και νότια τμήματα του νομού Μαγνησίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

Την Πέμπτη (28/9) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις μεσημβρινές ώρες στις Σποράδες, τη Μαγνησία, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία.

Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.


Μπαράζ μηνυμάτων από το 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα -Και στην Αττική ήχησε

Πριν από λίγο, στις 10 παρά 10 ήρθε μήνυμα από το 112 και για την Αττική, όπου προειδοποιεί για την Τετάρτη να περιοριστούν οι μετακινήσεις.

Τονίζεται ότι νωρίτερα το απόγευμα ήχησε πάλι το 112 στην Αττική αλλά ήταν κατά... λάθος.

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη σε κατοίκους της Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Μαγνησίας, βόρειας Εύβοιας, Αχαΐα, Λουτράκι, προειδοποιώντας τους για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα για το επόμενο 24ωρο στην περιοχή τους.


Η σύσκεψη με τον Υπουργό Βασίλη Κικίλια

Πριν λίγο ολοκληρώθηκε και η σύσκεψη η οποία οργανώθηκε με τους Δημάρχους στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με παρόντα τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης σημειώθηκε πως η Φθιώτιδα αναμένεται να βρεθεί στο κέντρο της κακοκαιρίας Elias και αναμένεται μία πολύ δύσκολη νύχτα για την πόλη της Λαμίας όσο και την ευρύτερη περιοχή. Προβλέπεται ότι θα υπάρχουν έντονες καταιγίδες όπως επίσης και πλημμυρικά φαινόμενα.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, νωρίς το πρωί, έδειξαν τα δόντια τους καθώς στην περιοχή της Μακρακώμης υπήρχε έντονη βροχόπτωση ενώ τη χθεσινή μέρα στην περιοχή του Μώλου και της Αγίας Τριάδας η καταρρακτώδης βροχή ήταν συνεχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλη μέρα δεν είχαμε σοβαρά προβλήματα στην περιοχή του Δομοκού που είναι τραυματισμένη από την προηγούμενη κακοκαιρία ωστόσο όμως η ανησυχία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής είναι μεγάλη.

Προβλήματα προκλήθηκαν, νωρίς το πρωί, στο δρόμο Λαμίας Καρπενησίου καθώς φερτά υλικά έπεσαν στο δρόμο και κάλυψαν το οδόστρωμα. Απομακρύνθηκαν λίγες ώρες αργότερα με την επέμβαση μηχανημάτων της Περιφέρειας και των Δήμων.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας διέκοψε την κυκλοφορία από το 30ο έως το 35ο χιλ του δρόμου Λαμίας-Καρπενησίου όπως επίσης για τον ίδιο λόγο έκλεισε την κυκλοφορία στην παλιά Εθνική οδό Λαμίας-Στυλίδας στο ύψος της βιομηχανικής περιοχής Λαμίας αφού φερτά υλικά κάλυψαν το οδόστρωμα.

Πριν το μεσημέρι απομακρύνθηκαν και ο δρόμος δόθηκε και πάλι σε κυκλοφορία.

Να σημειώσουμε ότι σήμερα τα σχολεία στους δήμους Λαμιέων, Μακρακώμης, Δομοκού και Στυλίδας ήταν κλειστά όπως επίσης θα παραμείνουν κλειστά και την αυριανή ημέρα για προληπτικούς λόγους.

Σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις των διευθύνσεων εκπαίδευσης, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και τα μαθήματα θα διεξαχθούν με τηλεκπαίδευση.


Ανατροπή με την κακοκαιρία Elias (;) - «Εγκλωβίστηκε στο Ιόνιο» και παίρνει... παράταση

Αργή εξέλιξη παρουσιάζει η κακοκαιρία Elias που σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη παραμένει, για την ώρα, εγκλωβισμένη στο Ιόνιο - κάτι που εξηγεί γιατί το φαινόμενο εξακολουθεί να επηρεάζει τις δυτικές παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας.

Το βράδυ της Τρίτης σημειώνονται κυρίως καταιγίδες στη βόρεια Πελοπόννησο, ενώ κατευθύνονται βορειότερα και συγκεκριμένα προς τον Κορινθιακό Κόλπο και την κεντρική Στερεά Ελλάδα.

Από τα ξημερώματα οι καταιγίδες θα χτυπήσουν και την περιοχή της Θεσσαλίας, ενώ σταδιακά θα υπάρξει επιδείνωση που θα εντοπιστεί στη νότια και ανατολική Ελλάδα.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου, τις επόμενες ώρες το βαρομετρικό χαμηλό θα επηρεάσει τα βορειότερα τμήματα της Πελοποννήσου, τη δυτική και κεντρική Στερεά και στη συνέχεια τμήματα της δυτικής και νότιας Θεσσαλίας όπου θα δεχθούν μεγάλο όγκο νερού και ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Την Τετάρτη η κακοκαιρία Elias αναμένεται να επιμείνει στις ίδιες περιοχές, ενώ θα κινηθεί λίγο πιο ανατολικά επηρεάζοντας το μεγαλύτερο τμήμα της Πελοποννήσου, την κεντρική βορειοανατολική Στερεά και την κεντρική, ανατολική και νότια Θεσσαλία. Έντονα φαινόμενα θα παρατηρηθούν, μάλιστα, και στη βόρεια Εύβοια.

Όπως τόνισε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, τα έντονα καιρικά φαινομένα αναμένεται να λάβουν «παράταση» και να ξεκινήσουν την υποχώρησή τους μετά την Πέμπτη.


LIVE η εξέλιξη της κακοκαιρίας Elias