Ελλάδα

Υποθέσεις fast track στο ΣτΕ με νομοθετική ρύθμιση

intime intime
Νέα δικονομία στο ΣτΕ. Ένας ανώτατος διοικητικός δικαστής για κάθε υπόθεση. Στόχος η γρηγορότερη περαίωση των υποθέσεων στο Δικαστήριο με τα μεγαλύτερα αρνητικά ρεκόρ.

Νομοθετική ρύθμιση, με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών αναφορικά με τη διαχείριση των υποθέσεων που εκδικάζει το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, εξήγγειλε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Υπουργός, έως το τέλος του έτους θα είναι έτοιμη νέα Δικονομία για το ΣτΕ, σύμφωνα με διατάξεις της οποίας, θα προβλέπεται ότι εφεξής όλες οι υποθέσεις που θα εισάγονται στο ΣτΕ, θα χρεώνονται προσωπικά η κάθε μία σε συγκεκριμένο σύμβουλο Επικράτειας, ο οποίος και θα έχει την ευθύνη για τη διαχείριση τους.

Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη, θα εξοικονομείται χρόνος, ώστε οι υποθέσεις, όταν φθάνουν στο ακροατήριο να είναι έτοιμες, να μην αναβάλλεται η εκδίκαση τους και να μη λιμνάζουν.

«Αν τυχόν, υπάρχουν κάποιες ελλείψεις στη δικογραφία θα καλείται ο διάδικος να τις συμπληρώσει. Οι υποθέσεις θα φθάνουν απολύτως έτοιμες προς εξέταση, είτε σε επίπεδο δικαστικού συμβουλίου είτε στο ακροατήριο, αν κρίνεται ότι είναι σοβαρές για να φθάσουν σε δίκη», τόνισε ο Υπουργός.

Ο κ. Φλωρίδης έκανε ειδική μνεία στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών, στη διοικητική δικαιοσύνη, αναφέροντας σχετικά πως «τον επιχειρηματικό κόσμο τον ενδιαφέρει παρά πολύ είτε πρόκειται για επενδύσεις από το εξωτερικό είτε από το εσωτερικό, να προχωρούν τα πράγματα γρήγορα, για τις επενδύσεις η όταν πρόκειται για υποθέσεις που σχετίζονται με οικονομική δραστηριότητα καθώς δεν πρέπει για αυτές τις υποθέσεις να συναντώνται πολλά εμπόδια».

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του 2022, οι εκκρεμείς υποθέσεις στο ΣτΕ πλησιάζουν τις 11.000, παρά τη μικρή βελτίωση των δεικτών σε σχέση με τα τελευταία χρόνια. Το 86% των υποθέσεων που φθάνουν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είναι αιτήσεις ακύρωσης και αναίρεσης.

Ο κ. Φλωρίδης μίλησε στις εργασίες του 6ου InvestGr Forum 2023 που διοργάνωσε η Public Affairs And Network στο Ωδείο Αθηνών.