Ελλάδα

«Γυμνή» η Περιφέρεια Αττικής από υπαλλήλους και μηχανήματα - «Δεν έχουμε ούτε μία υδροφόρα»

EUROKINISSI EUROKINISSI
Η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει δικά της μηχανήματα και αναθέτει όλες τις εργασίες σε εργολάβους.

Την πλήρη αποδιοργάνωση των υπηρεσιών της, καταγγέλλουν στο Dnews, οι εργαζόμενοι της Περιφέρειας Αττικής, αναφέροντας ότι λίγο πριν το χειμώνα, η Περιφέρεια δεν έχει δικά της μηχανήματα για την αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων, ενώ στην υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας υπηρετούν μόνο 23 μόνιμοι υπάλληλοι και 15 συμβασιούχοι.

Όπως μας λέει η κ. Βέτα Πανουτσάκου πρόεδρος του συλλόγου, «δεν έχει γίνει ποτέ μία στοιχειώδης μελέτη, ώστε να ξέρουμε τι προσωπικό χρειάζεται η κάθε υπηρεσία. Το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες ανάγκες σε προσωπικό, επιβεβαιώνεται και από τις προσλήψεις συμβασιούχων, για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων. Το κράτος πρέπει να αποφασίσει πως θέλει να λειτουργήσει μία υπηρεσία. Η Πολιτική Προστασία, έχει μετατραπεί σε έναν διοικητικό μηχανισμό. Αν θέλουν την υπηρεσία να έχει ενεργό ρόλο, θα πρέπει να το κάνουν στην πραγματικότητα. Θα έπρεπε ως περιφέρειες να έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό στην κατοχή τους και τους ανθρώπους που θα δουλέψουν αυτόν τον εξοπλισμό, σε περιπτώσεις ανάγκης. Δεν έχει όμως τίποτα. Ούτε μηχανήματα, ούτε ανθρώπους. Θέλει μία διαφορετική λογική για το πως μπορούν αυτές οι υπηρεσίες να λειτουργήσουν σωστά», αναφέρει.

Η κ. Πανουτσάκου, επισημαίνει ότι η «Περιφέρεια Αττικής δεν έχει ούτε μία υδροφόρα. Κάθε φορά που χρειάζεται, νοικιάζονται μηχανήματα. Όταν υπάρχει η κατηγορία κινδύνου 4, οι υδροφόρες πρέπει να σταθμεύουν σε κάποια σημεία. Ακόμα και αν δεν συμβεί τίποτα, το κόστος στάθμευσης είναι 2.000 ευρώ την ημέρα. Τα ποσά είναι τεράστια. Τα ελάχιστα μηχανήματα που είχε η Περιφέρεια, τα έχει διαθέσει σε δήμους, αφού δεν έχει χειριστές. Τα μηχανήματα της περιφέρειας, είναι μετρημένα στα δάχτυλα. Όταν συμβαίνει κάποιο καιρικό φαινόμενο, οι δήμοι δεν ζητούν μηχανήματα, χρήματα ζητούν για να νοικιάσουν μηχανήματα. Έχουν φτιάξει μάλιστα και ταμπελίτσες που αναγράφουν «Περιφέρεια Αττικής» και ο κόσμος δεν καταλαβαίνει ότι δεν είναι της περιφέρειας. Το 99,9% των εργασιών της περιφέρειας, με μηχανήματα είναι εργολαβίες. Σε έναν μεγάλο χιονιά, για παράδειγμα, χρειάζονται 100 εκχιονιστικά. Η περιφέρεια έχει μόνο δύο και αυτά αν λειτουργούν. Δεν είπαμε να έχει 100 η περιφέρεια, αλλά θα μπορούσε κάθε χρόνο να αγοράζει πέντε πολυμηχανήματα και σιγά σιγά να αποκτήσει έναν στόλο».

Η πρόεδρος των εργαζομένων, αναφέρει επίσης ότι οι εργαζόμενοι, δεν αμείβονται για τις υπερωρίες που κάνουν. «Πληρώνονται μόνο 20 ώρες το μήνα», σημειώνει.

Προβλήματα όμως υπάρχουν και σε άλλες υπηρεσίες της περιφέρειας. «Για παράδειγμα, στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών, με 37 κοινωνικούς λειτουργούς σε όλη την Αττική, πρέπει να γίνουν 6.000 έλεγχοι το χρόνο, ενώ κανονικά έπρεπε να γίνουν οι διπλάσιοι έλεγχοι. Δεν μπορούν να γίνουν ούτε οι 6.000 τυπικοί έλεγχοι με αυτό το προσωπικό. Φανταστείτε να πρέπει κάποιοι από αυτούς τους ελέγχους να πρέπει να επαναληφθούν, για κάποια από το ιδρύματα στα οποία γίνονται», μας λέει η κ. Πανουτσάκου, ενώ σημειώνει ότι ο περιφερειάρχης κ. Πατούλης, έχει κόψει κάθε επικοινωνία με τους εργαζόμενους, εδώ και πολύ καιρό.