Ελλάδα

Βοιωτία: Πώς έπεσε νεκρός ο 17χρονος Ρομά μετά από καταδίωξη - «Ό,τι έγινε, ήταν εξ’ επαφής» λέει ο Κούγιας

Βοιωτία: Πώς έπεσε νεκρός ο 17χρονος Ρομά μετά από καταδίωξη - «Ό,τι έγινε, ήταν εξ’ επαφής» λέει ο Κούγιας
Τις συνθήκες του αιματηρού περιστατικού με τον 17χρονο Ρομά στη Βοιωτία διερευνά η ΕΛ.ΑΣ., εξετάζοντας τις μαρτυρίες των εμπλεκομένων αστυνομικών της ΟΠΚΕ, αλλά και των τριών ανηλίκων επιβατών του μαύρου ΙΧ.

Τη διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ένας 17χρονος Ρομά στην περιοχή Λεοντάρι της Βοιωτίας έχουν ξεκινήσει οι αρμόδιες αρχές. Ο νεαρός ενεπλάκη σε καταδίωξη από την αστυνομία, τα ξημερώματα της Κυριακής, με όχημα στο οποίο επέβαιναν συνολικά τέσσερα άτομα. Ένας 41χρονος αστυνομικός κατηγορείται για τον θάνατό του, ο οποίος στα πρώτα του λόγια μετά το φονικό περιστατικό ανέφερε πως έγινε απόπειρα από τον 17χρονο να του αρπάξει το όπλο.

Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον θανάσιμο τραυματισμό 17χρονου Ρομά από αστυνομικό - Σήμερα η ιατροδικαστική εξέταση

"Προσπάθησε να μου αρπάξει το πιστόλι"

"Του φωναζα να ανοίξει την πόρτα, για να του κάνουμε έλεγχο είχα βγάλει το πιστόλι μου, γιατί δεν ήξερα ποιος βρισκόταν στο εσωτερικό του οχήματος και αν φέρει όπλο. Όταν άνοιξα την πορτα του αυτοκινήτου, επιχείρησε να μου αρπάξει το πιστόλι. Όταν αντιλήφθηκα την πρόθεση του, τράβηξα το πιστολι και τότε άκουσα τον κρότο, πάγωσα". Αυτά ήταν τα πρωτα λόγια του ηλικίας 41 ετών αστυνομικού που ενεπλάκη στη μοιραία καταδίωξη στη Βοιωτία, που ειχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 17χρονου Ρομά. Το θύμα, είχε συλληφθεί τουλάχιστον 5 φορές κατά το παρελθόν να οδηγεί χωρίς δίπλωμα.

Οι άλλοι τρεις επιβαίνοντες, στο αυτοκίνητο ωστόσο, ένα αγόρι και δύο κορίτσια, φέρονται να έχουν καταθέσει ότι ο 17χρονος δέχθηκε χτυπήματα από τον αστυνομικό πριν την αιματηρή κατάληξη του συμβάντος.

“Ό,τι έγινε, ήταν εξ’ επαφής” λέει ο Αλέξης Κούγιας συνήγορος του αστυνομικού

Ο Αλεξης Κούγιας ανέλαβε την υπεράσπιση του αστυνομικού της ΟΠΚΕ που συμμετείχε στην καταδίωξη αυτοκινήτου στη Βοιωτία και φέρεται ως υπαίτιος του θανάτου του 17χρονου Ρομά οδηγού, ο οποίος έπεσε νεκρός από σφαίρα. Συγκεκριμένα, μιλώντας για τον εντολέα του είπε: «Θα υπερασπιστώ έναν αστυνμομικό 40 ετών με τρία παιδιά και σύζυγο εκπαιδευτικό με μια οικογένεια εξαιρετική αφού οι υπόλοιποι συγγενείς είναι δάσκαλοι, καθηγητές και αστυνομικοί. Απ’ ότι έχει προκύψει μέχρι τώρα, καθώς η προανάκριση μόλις ολοκληρώθηκε ό,τι έγινε, έγινε εξ’ επαφής. Δεν έχουμε μια πράξη που κάποιος να πυροβόλησε έναν και να έχουμε τους ισχυρισμούς ότι κινδύνευε η ζωή μου ή με πυροβόλησε εν ψυχρώ με ευθεία βολή. Περιμένω με αγωνία τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης και της ιατροδικαστικής πραγματογνωμοσύνης».  Στην συνέχεια ο Αλέξης Κούγιας πρόσθεσε. «Απ’ ότι μου είπαν όμως ο συνάδελφός μου που χειριζόμαστε μαζί την υπόθεση από τη Βοιωτία, όλα τα στοιχεία είναι υπέρ του κατηγορουμένου και όλοι επιβεβαιώνουν ότι πιθανότατα το θύμα πήγε να τον αφοπλίσει».

Οικονόμου: Υπό διερεύνηση το περιστατικό

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε: "Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του 17χρονου θανόντος στη Βοιωτία. Ο θάνατος ενός νεαρού ανθρώπου αποτελεί τραγικό γεγονός. Οι συνθήκες, υπό τις οποίες έγινε το θλιβερό περιστατικό, είναι υπό διερεύνηση από τις αρμόδιες αρχές". "Σε κάθε περίπτωση, η ΕΛΑΣ, που δίνει καθημερινή μάχη για την ασφάλεια των πολιτών, οφείλει να λειτουργεί στο πλαίσιο που ορίζουν το Σύνταγμα, οι νόμοι και οι κανόνες εμπλοκής, ακόμη και σε συνθήκες παραβατικότητας και απείθειας, κατά την διάρκεια των οποίων υπάρχει ομολογουμένως αυξημένος κίνδυνος δυστυχούς κατάληξης. Οι αρμόδιες αστυνομικές και δικαστικές αρχές διερευνούν με τις προβλεπόμενες και ενδεδειγμένες ενέργειες το περιστατικό σε όλες του τις διαστάσεις προκειμένου να αποσαφηνιστεί πλήρως".

Κατσαφάδος: «Καμία συγκάλυψη και καμία ανοχή σε οποιαδήποτε μορφή παραβατικότητας αστυνομικών»

Οποιοσδήποτε εκφεύγει των κανόνων και του θεσμικού πλαισίου θα έχει και τις ανάλογες ποινές, τόνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κώστας Κατσαφάδος, μιλώντας σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ. Όπως ανέφερε ο κ. Κατσαφάδος, από την πρώτη στιγμή οι αρμόδιες υπηρεσίες ξεκίνησαν να ερευνούν τις συνθήκες της τραγωδίας με τον θανάσιμο τραυματισμό 17χρονου Ρομά τη νύχτα του Σαββάτου στο Λεοντάρι Βοιωτίας, από αστυνομικό. Εκτός από την ΕΔΕ που διενεργείται αλλά και την κράτηση του αστυνομικού, εισαγγελέας και ανακριτής μελετούν όλα τα δεδομένα, ενώ θα ξεκινήσουν άμεσα και οι καταθέσεις μαρτύρων. Μεταξύ άλλων ο κ. Κατσαφάδος υπογράμμισε πως η αστυνομία κινείται πάντα κάτω από ένα πλαίσιο κανόνων και συμπεριφορών. «Οποιοσδήποτε εκφεύγει αυτών των κανόνων και αυτού του πλαισίου θα έχει τις ανάλογες ποινές», πρόσθεσε ο υφυπουργός και τόνισε πως «δεν υπάρχει καμία ανοχή σε οποιαδήποτε μορφή παραβατικότητας των αστυνομικών υπαλλήλων. Καμία ανοχή και καμία συγκάλυψη».

«Τον σκότωσε» λεει ο αδερφός του 17χρονου

«Μας κυνήγαγε και άλλο τζιπ, μας έπιασε στο Λεοντάρι. Βγήκε ο αστυνόμος έξω με το όπλο στο χέρι, χτύπησε με το όπλο στο τζάμι με δύναμη. Ανοίγει την πόρτα ο αστυνόμος, ο αδελφός μου ήταν πίσω στη Βασιλική, στην κοπέλα του δηλαδή, τον κλώτσησε ο αστυνόμος. Μετά τον αρπάζει και μετά τον σκότωσε», δήλωσε ο αδερφός του θύματος.

Η άγρια καταδίωξη ξεκίνησε από την Αλίαρτο και κατέληξε στο Λεοντάρι Βοιωτίας μέσα στο χωριό. Για περιπου 20 χιλιόμετρα αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες καταδίωκαν το σκούρο αυτοκίνητο με τα φιμέ τζάμια. Όπως λέει ο αδελφός του θύματος, που ήταν συνοδηγός, ο 17χρονος δεν αντιστάθηκε όταν πλέον το αυτοκίνητο σταμάτησε γιατί ερχόταν άλλο ΙΧ. Όπως λέει στο σήμα για έλεγχο δεν σταμάτησε γιατί δεν είχε δίπλωμα. «Δεν βγήκε από το αυτοκίνητο, οδηγούσε. Πήγε να βγει και τον πυροβόλησε. Ανοίγει την πόρτα ο αστυνομικός, τον χτυπάει στα πλευρά, τον τραβάει προς τα έξω και τον πυροβόλησε».

 «Ο αστυνομικός σήκωσε το όπλο και τον πυροβόλησε εν ψυχρώ»

Μιλώντας στο MEGA και την εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα», ξάδερφος του 17χρονου περιέγραψε το περιστατικό όπως του μεταφέρθηκε από τον αδερφό του νεκρού, που βρισκόταν στο όχημα. «Πηγαίνανε στο Λεοντάρι να αφήσουν τις κοπελιές με τον αδερφό του, τους είδε η αστυνομία και τους κάνανε σινιάλο. Ντάξει, μικρά παιδιά, μυαλό πάνω από το κεφάλι τους, δεν σταμάτησαν. Μετά τους τρέχανε και τους κάνανε μπλόκο. Σταμάτησε και βγήκε ο αστυνομικός έξω, του χτύπησε με το όπλο στο παράθυρο του αυτοκινήτου και άνοιξε την πόρτα ο αστυνόμος και του έριξε μπουνιές και κλωτσιές στα πλευρά του», είπε αρχικά. Και πρόσθεσε: «Μετά, επειδή αντέδρασε το παιδί, σήκωσε όπλο ο αστυνομικός. Και το παιδί είχε τα χέρια του μπροστά και του πέρασε η σφαίρα ανάμεσα από τα δάχτυλα και χτύπησε πάνω του. Δεν πήγε να πιάσει το όπλο του αστυνομικού, έχω μάρτυρες τον αδερφό του και τις κοπέλες. Όλα ψέματα. Δεν έκανε τίποτα. Ο αστυνομικός σήκωσε το όπλο και τον πυροβόλησε εν ψυχρώ. Έβαλε τα χέρια του το παιδί ανάμεσα στο πρόσωπό του γιατί έβγαλε ο αστυνομικός να πυροβολήσει. Αν είναι δυνατόν, έναν καφέ πήγαν να πιούν και πηγαίνανε στο σπίτι. Επειδή δεν σταμάτησε επειδή του έκανε σινιάλο; Και τι με αυτό; Ήταν εγκληματίας; Ντροπή του».