Ελλάδα

Από την μια τσέπη μπαίνουν από την άλλη βγαίνουν οι αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους

Από την μια τσέπη μπαίνουν από την άλλη βγαίνουν οι αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους Φωτογραφία: pixabay
Ανούσιες χαρακτηρίζουν αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι τις αυξήσεις που πρόκειται να λάβουν το 2024.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό για το 2024 που κατατίθεται στη Βουλή, μεταξύ άλλων είναι και η πρόβλεψη για αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων έπειτα από 14 χρόνια, μία αύξηση που κατά μέσο όρο θα είναι 1.476 ευρώ σε ετήσια βάση.

Το Dnews συνομίλησε με υπαλλήλους του δημοσίου τομέα αναφορικά με τις αυξήσεις. Ποια είναι η άποψη τους; Τι υποστηρίζουν σχετικά με τα ποσά που θα λαμβάνουν σε σύγκριση με το βιοτικό επίπεδο και τη γενικευμένη ακρίβεια; Θα είναι μία βοήθεια ή όχι;

Ο κ. Κώστας δημόσιος υπάλληλος τα τελευταία 27 χρόνια δηλώνει στο Dnews.

«Οι οποίες αναμενόμενες αυξήσεις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση θα είναι δυσμενώς δυσανάλογες με τις συνεχόμενες και χωρίς μέτρο ανατιμήσεις βασικών αγαθών, όπως τροφίμων, καυσίμων, ηλεκτρικού ρεύματος και άλλων παρεχόμενων υπηρεσιών. Ως εκ τούτου οι πενιχρές αυξήσεις που υπόσχονται εξαϋλώνονται υπό το βάρος των χωρίς έλεος ανατιμήσεων μειώνοντας δραματικά το βιωτικό επίπεδο των καταναλωτών».

Από την πλευρά της η κα. Σοφία χαρακτηρίζει αυτή την κίνηση «κοροϊδία» αφού δεν έχει επιφέρει κανένα όφελος από την στιγμή που δεν υπάρχει καμία μείωση στις υπόλοιπες τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης.

«Οι αυξήσεις που πρόκειται να λάβουμε δεν έχουν καμία ουσία εάν δεν γίνουν μειώσεις στα είδη πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα το σούπερ μάρκετ, το πετρέλαιο θέρμανσης, η βενζίνη και το ρεύμα. Νιώθουμε ότι η κυβέρνηση μας εμπαίζει, διότι καμία διορθωτική κίνηση δεν γίνεται, η φορολογία παραμένει υψηλή, το ΦΠΑ ακόμα και στα μαγαζιά θα το επαναφέρουν στο 24%, οπότε διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι πρόκειται για κοροϊδία».

Αναλυτικά οι αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους:

* Οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ τον μήνα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους τόσο του Ενιαίου όσο και των Ειδικών Μισθολογίων 

* Αύξηση της οικογενειακής παροχής κατά 20-50 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών 

* Αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης κατά 30%.  

* Αυξάνονται οι αποδοχές των Πανεπιστημιακών, τα επιδόματα παραμεθορίου και ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και των εξόδων διανυκτέρευσης και χιλιομετρικής αποζημίωσης για όλους τους υπαλλήλους.  

* Το μέσο ετήσιο όφελος ανέρχεται σε 1.292 ευρώ μικτά ή 800 ευρώ καθαρά, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023, το μέσο όφελος αυξάνεται σε 2.084 ευρώ μικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά το χρόνο. 

«Σίγουρα είναι θετικό όταν υπάρχουν αυξήσεις», αναφέρει με την σειρά του ο κ. Λάμπρος, ο οποίος εργάζεται στο δημόσιο τα τελευταία 17 έτη, ωστόσο όπως επισημάνει «θα είχαν νόημα σε περίπτωση που που σταματούσαν οι ανατιμήσεις σε όλα τα επίπεδα. Έτσι είναι μία τρύπα στο νερό».