Ελλάδα

«Φρένο» ΣτΕ στην εξαγωγή βασικών φαρμάκων - Υπαρκτός ο κίνδυνος ελλείψεων στην αγορά

«Φρένο» ΣτΕ στην εξαγωγή βασικών φαρμάκων - Υπαρκτός ο κίνδυνος ελλείψεων στην αγορά
Το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε την απόφαση του ΕΟΦ για απαγόρευση εξαγωγής και ενδοκοινοτικής διακίνησης αναγκαίων φαρμάκων, υπό το φόβο ελλείψεων στην ελληνική αγορά.

Υπό το πρίσμα σημαντικών ελλείψεων σε βασικά φάρμακα που είχε παρατηρηθεί στην εγχώρια αγορά, τον προηγούμενο χρόνο, ο Ε.Ο.Φ με πράξη του (22.11.2022) απαγόρευσε την εξαγωγή και ενδοκοινοτική διακίνηση 75 φαρμακευτικών προϊόντων, καθώς προέχει η επαρκής κάλυψη των αναγκών της ελληνικής αγοράς.

Κατά αυτής της απόφασης, είχε στραφεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακοαποθηκαρίων, που ζητούσε την ακύρωση της πράξης.

Το Δ΄ Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με πρόεδρο την Αντιπρόεδρο Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγήτρια τη Σύμβουλο Επικρατείας  Όλγα Παπαδοπούλου, απέρριψε την αίτηση του Πανελλήνιου Συλλόγου.

Στην απόφασή τους, οι σύμβουλοι Επικρατείας τονίζουν ότι «οι κάτοχοι άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων δημόσιας υπηρεσίας, οφείλουν να εξασφαλίζουν κατά πάντα χρόνο τον εφοδιασμό με τα κατάλληλα φαρμακευτικά προϊόντα των φαρμακείων και των άλλων προσώπων που διαθέτουν φάρμακα στο κοινό, ώστε να καλύπτονται με επάρκεια οι ανάγκες των ασθενών που βρίσκονται στην Ελληνική επικράτεια».

Σε άλλο σημείο της απόφασής τους, αναφέρουν ότι «όσοι είναι υπεύθυνοι για την προστασία της δημόσιας υγείας με την διασφάλιση επαρκούς εφοδιασμού της αγοράς με τα κατάλληλα φαρμακευτικά προϊόντα, είναι αρμόδιοι να λαμβάνουν κάθε νόμιμο και προσήκον προληπτικό ή κατασταλτικό μέτρο για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς και την αποφυγή ελλείψεων, προκειμένου να αποτρέπεται ο κίνδυνος αδυναμίας πρόσβασης των ασθενών στην ενδεδειγμένη θεραπεία».
              
Καταλήγοντας, το ΣτΕ υπογραμμίζει ότι οι διατάξεις του νόμου  1316/1983 για την οργάνωση και αρμοδιότητες του ΕΟΦ δεν αντίκεινται ούτε στο Σύνταγμα ούτε στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.