Ελλάδα

«Έκτακτο δελτίο» για την ΕΜΥ - Γιαννόπουλος: Κάντε προσλήψεις αμέσως

«Έκτακτο δελτίο» για την ΕΜΥ - Γιαννόπουλος: Κάντε προσλήψεις αμέσως
Τι συμβαίνει με τα έκτακτα δελτία καιρού.

Τις μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και τεχνικά μέσα, που έχει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο Dnews, ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, που πριν μερικές ημέρες, βραβεύτηκε με το βραβείο καλύτερης παρουσίασης καιρού, το οποίο μεταδίδεται καθημερινά από την ΕΡΤ.

Ο κ. Γιαννόπουλος, όπως μας είπε, δεν περίμενε τη βράβευσή του, αλλά αποτελεί δικαίωση, για εκείνον και την ΕΜΥ. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, ανέφερε ότι η επιστήμη της μετεωρολογίας έχει προχωρήσει πολύ, αλλά έχουμε ακόμα μπροστά μας αρκετά βήματα. «Κάθε 15 χρόνια κερδίζουμε μία ημέρα πρόγνωσης. Το ευρωπαϊκό κέντρο προγνώσεων, στο οποίο συμμετέχει η ΕΜΥ και όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες, έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου. Ο κόσμος νομίζει ότι οι μετεωρολόγοι, μπορούν να τα βρουν όλα, ότι πρέπει να ξέρουν τι ώρα θα γίνει καταιγίδα πάνω από το σπίτι του, αλλά είμαστε μακριά από αυτό ακόμα. Οι άλλες χώρες προσπαθούν και είναι σε μία διαδικασία να το καταφέρουν, εμείς έχουμε δρόμο ακόμα», σημειώνει.

Σε ότι αφορά τις ελλείψεις, ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρει ότι θα πρέπει άμεσα η πολιτεία να κάνει προσλήψεις στην ΕΜΥ, που κινδυνεύει να μείνει χωρίς εξειδικευμένους επιστήμονες.

«Η ΕΜΥ, έχει μείνει πίσω για διάφορους λόγους. Γραφειοκρατικούς και οικονομικούς. Η ΕΜΥ, πρέπει να ενισχυθεί σε έμψυχο δυναμικό. Δεν μπορεί, ο τελευταίος υπάλληλος στην ΕΜΥ, να έχει έρθει το 2006. Πρέπει να έρθουν νέοι άνθρωποι, να δουλέψουν με νέες τεχνολογίες, νέα υπηρεσίες. Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι, που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Όχι να βουλώσουμε τις τρύπες, να καλυφθεί ένα Σαββατοκύριακο, πρέπει να έρθουν αρκετοί νέοι μετεωρολόγοι. Με σχέδιο και οργάνωση. Ζητούνται πολλά από τους πολίτες και την Πολιτική Προστασία, αλλά η ΕΜΥ δεν μπορεί να ανταπεξέλθει με τον κόσμο που έχει».

Ο κ. Γιαννόπουλος, επεσήμανε ότι η ΕΜΥ, χρειάζεται πολύ σύντομα, να ανανεώσει πολλά από τα συστήματά της.

«Η ΕΜΥ χρειάζεται νέες υποδομές, χρειάζεται νέα ραντάρ και αυτό απαιτεί χρήματα. Έπρεπε να είχαμε νέο δίκτυο ραντάρ, εδώ και χρόνια. Και να καλύπτει όλη τη χώρα. Με ένα νέο δίκτυο, θα ξέραμε με ακρίβεια, που βρέχει, ανά πεντάλεπτο. Θα θέλαμε επίσης, να υπάρχουν περισσότεροι μετεωρολογικοί σταθμοί. Να υπάρχουν τέτοιοι σταθμοί σε κάθε σημείο της Ελλάδας. Η χώρα μας, συμμετέχει στην ευρωπαϊκή υπηρεσία των δορυφόρων. Αυτή τη στιγμή, συντελείται επανάσταση και στους δορυφόρους. Αν η ΕΜΥ, έχει το προσωπικό θα αξιοποιήσει τα νέα δεδομένα, που προσφέρουν οι δορυφόροι. Σήμερα έχουμε δορυφορικές φωτογραφίες κάθε δεκαπέντε λεπτά. Σε έξι μήνες θα έχουμε δορυφορικές εικόνες κάθε δυόμισι λεπτά. Η διαφορά είναι χαοτική, θα βλέπουμε την καταιγίδα την ώρα που γεννιέται. Πρέπει όμως να υπάρχουν άνθρωποι για να δουλέψουμε αυτά τα δεδομένα».

Για το εάν τα έκτακτα δελτία επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, είναι αρκετά και όχι πάντα απαραίτητα, ο βραβευμένος μετεωρολόγος αναφέρει:

«Υπάρχει ένας χρωματικός κώδικας επικίνδυνων καιρικών φαινομένων στην Ευρώπη, το meteoalarm, η ΕΜΥ συμμετέχει εκεί από το 2008. Κάθε μέρα χρωματίζουμε τις περιοχές στη χώρα μας, ανάλογα με το πώς είναι ο καιρός. Πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο. Αυτό όμως ο κόσμος δεν το ξέρει, για να μπει εκεί και να πληροφορηθεί. (meteolarm.eu).

Για τα έκτακτα δελτία, υπάρχει ένα νομικό καθεστώς. Θα έπρεπε να υπάρχει με κάποιο τρόπο μία διαφοροποίηση, για να γίνεται αντιληπτή και κάθε διαφορά στον καιρό. Υπάρχει δελτίο επιδείνωσης του καιρού και δελτίο και δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.  Το πρώτο είναι πιο απλό δελτίο και έτσι πρέπει να παρουσιάζεται. Αλλά απαιτείται από το νομικό πλαίσιο, για να βρίσκεται η Πυροσβεστική στο ανάλογο επίπεδο ετοιμότητας», λέει.

Σε ότι αφορά τις εξειδικευμένες υπηρεσίες, σε χώρες του εξωτερικού, όπου ειδικές εφαρμογές, κάθε δήμου, προειδοποιούν τους πολίτες για οποιοδήποτε καιρικό φαινόμενο, ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρει:

«Αυτό είναι ένα όνειρο για μας ακόμα. Θα έπρεπε όμως η περιφέρειες και οι δήμοι να έχουν άμεση πρόσβαση και συνεργασία με την ΕΜΥ. Πώς θα ενημερωθεί ο δήμος; Θα πρέπει να δημιουργηθεί μία άλλη γραμμή επικοινωνίας, με κύριο συντονιστή την ΕΜΥ. Χωρίς να υπάρχουν μεσάζοντες».